Hronika 0

06.10.2024.

17:41

Srbija uvodi nova krivična dela: Evo šta će se najstrože kažnjavati

Povodom pogrešnih i zlonamernih tumačenja pojedinih rešenja iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika ministarka pravde Maja Popović ukazuje da je reč o svesnoj manipulaciji i politikanstvu, koji imaju za cilj obmanjivanje građana.

Izvor: Kurir.rs

Srbija uvodi nova krivična dela: Evo šta će se najstrože kažnjavati
Shutterstock/Tero Vesalainen

Podeli:

"Predstojeće izmene i dopune nemaju za cilj ograničavanje ljudskih prava i sloboda zajemčenih Ustavom i međunarodnim ugovorima, kao što su sloboda okupljanja, sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda kretanja i dr. Naprotiv, kako je i naglašeno u obrazloženju izmena i dopuna, usled porasta kriminaliteta u određenim oblastima, kao i razvoja novih tehnologija, propisana su nova krivična dela, kojima se šalje jasna poruka o potrebi efikasnijeg suzbijanja ovakvih oblika ponašanja," piše u saopštenju, te se dodaje:

"Jedno od krivičnih dela koje je sadržano u Nacrtu zakona o izmena i dopunama Krivičnog zakonika je i krivično delo Objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela (član 343a), koje je predviđeno kako bi se zaštitilo društvo od opasnih sadržaja koji mogu podsticati kriminalno ponašanje. Takvi sadržaji, poput Darknet-a, uglavnom se bave ilegalnom aktivnošću ‒ drogama, nedozvoljenim korišćenjem oružja, pedofilijom i najčešće ih koriste teroristi, kriminalci i pedofilske grupe kako bi njihove aktivnosti ostale sakrivene.

Na ovim sadržajima dostupni su i načini izvršenja ubistva, hakovanja, falsifikovanja novca, falsifikovanja isprava, pa je zbog toga objavljivanje i korišćenje takvog sadržaja neophodno propisati kao posebno krivično delo, kako bi se sprečilo izvršenje težeg krivičnog dela na čije izvršenje se podstiče takvim sadržajem.

Imajući u vidu tragične događaje iz maja 2023. godine u oglednoj OŠ 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona neophodno je preduzeti sve mere kako bi se sankcionisalo i objavljivanje neprimerenog sadržaja na Internetu čime se otklanjaju uzroci koji su doveli do tih događaja. To je još jedan od razloga zbog čega je neophodno propisivanje krivičnog dela Objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela.

Napominjem da će se o izmenama i dopunama izjasniti i Evropska komisija kojoj je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika dostavljen na mišljenje, kao i stručna i sva zainteresovana javnost tokom javne rasprave koja je počela 1. oktobra. Reč je o Nacrtu zakona, a ne o konačnom tekstu i ovom prilikom pozivam sve da učestvuju u javnoj raspravi i da daju komentare, predloge, primedbe i sugestije, koji će biti detaljno razmotreni od strane Ministarstva pravde," istakla je ministarka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: