Hronika 0

03.10.2024.

18:37

Dečak ubica u utorak pred sudom: U "kućici", iza zatamnjenog stakla

K.K. svedoči 8. oktobra u krivičnom postupku protiv njegovih roditelja i instruktora u streljani N. M. Neće svedočiti video-linkom iz bolnice, već će biti u zgradi Specijalnog suda.

Izvor: Novosti.rs

Dečak ubica u utorak pred sudom: U "kućici", iza zatamnjenog stakla
Profimedia

Podeli:

To će biti prvi put da on od zločina, koji je počinio u svojoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja 2023. godine, napušta dečju psihijatrijsku kliniku u koju je smešten na ispitivanje.

Prema imformacijama koje imaju "Novosti", K. K. će u pratnji psihijatra s klinike u zgradu u Ustaničkoj ulici biti prevezen kolima saniteta.

U sudnici će biti smešten u staklenu "kućicu" za zaštićene svedoke, koja je zatamnjena, tako da on može direktno da vidi sve, a njega niko neće videti. Sudija, optuženi, advokati i porodice njegovih žrtava gledaće ga na monitorima i slušati preko zvučnika.

Uz K.K. će u sudnici, pored pomenutog dečjeg psihijatra, biti kolizioni staratelj, koji mu je postavljen iz Centra za socijalni rad, jer je maloletan, ali će on sam sedeti u toj "kućici".

Uloga psihijatra će biti da ga posmatra dok svedoči i da evenutalno interveniše i traži pauzu, ako mu iz nekih razloga ne bude dobro.

Oštećene porodice ubijenih i ranjenih u zločinu biće smeštene iza neprobojnog stakla u delu gde u toj sudnici sedi javnost, koja je u ovom predmetu inače isključena, a u staklenom delu ispred njih, koji je odvojen drugim neprobojnim staklom od sudnice, gde su sudija i advokati, sedeće optuženi.

Kada 8. oktobra započne suđenje, prvo će se psihijatar izjasniti da li ima medicinskih smetnji da K. K. svedoči. Ako kaže da ima, onda sudija mora da naloži njegovo psihijatrijsko veštačenje, a ako kaže da nema, onda sudija upozorava K. K. da ima pravo da ne svedoči protiv roditelja i da se u sudnici izjasni da li želi da svedoči ili to ne želi.

Ukoliko odbije, pretres se završava, a ako prihvati, ispričaće kako je naučio da puca, kakva je uloga njegovih roditelja, kako je tog dana odlučio da počini zločin i šta je sve radio. Svi učesnici u procesu moći će da mu postavljaju pitanja.

Ukoliko K. K. odbije da svedoči, on neće svedočiti ni protiv trećeokrivljenog instruktora pucanja Marinkovića, iako s njim nije u bliskoj porodičnoj vezi, jer je tematika njegovog svedočenja u tom slučaju kako se obučavao da puca, šta je i s kim radio u streljani, kako je dolazio tamo, blisko povezana s optužbom protiv njegovog oca Vladimira.

Inače, Vladimir Kecmanović je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti, jer je dečaka učio da puca i nije dobro obezbedio pištolje, pa mu ih je sin uzeo i ubio deset osoba, a šest ranio. Miljana Kecmanović se tereti za nedozvoljeno držanje municije, jer je na jednoj čauri u učionici istorije nađen njen DNK trag, a Nemanja Marinković za davanje lažnog iskaza, jer je policiji rekao da K. K. nikada nije pucao u streljani, a na snimcima se vidi da jeste.

Dečak je ćutljiv i u nekoj vrsti depresije

Kako saznaju "Novosti", K. K. je poslednjih meseci u bolnici vrlo ćutljiv, skoro da ništa ne priča i u nekoj vrsti je depresije. Kažu nam da ima strahove i da je uznemiren. To njegovo stanje, kako nam je rečeno, nije u vezi s time što treba da dođe u sud i svedoči.

U toku istrage, dva meseca posle počinjenog zločina, K. K. je bio putem video-linka iz psihijatrijske bolnice ispitan u Višem tužilaštvu i tada je pored njega sedela majka Miljana Kecmanović.

On je, kako piše u optužnici, rekao da je tog dana ušao u školu, seo na klupu i razmišljao da pozove majku telefonom. Tu mu je prišao čuvar Dragan Vlahović i rekao mu da ide na čas.

Dečak je kazao da je tada u njemu video svog neprijatelja i kada se Dragan okrenuo da ide na svoje mesto u portirnici, Kosta je izvadio pištolj i pucao mu u leđa. Nakon toga je ušao u hol i pucao u tri devojčice Anu Božović, Bojanu Asović i Sofiju Negić, a onda napravio masakr i u učionici istorije, gde su na času bili đaci iz njegovog odeljenja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: