Hronika 9

26.09.2024.

11:31

"Vrisnula sam, on je počeo da puca"; Čeka se porodica ubice, ako se ne pojave – sledi kazna FOTO

Ispitivanjem mladića povređenog u masakru, komšinice i drugova ubice, nastavljeno je suđenje Urošu Blažiću povodom optužbi da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 osoba.

Izvor: B92.net

"Vrisnula sam, on je počeo da puca"; Čeka se porodica ubice, ako se ne pojave – sledi kazna FOTO
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ / nr

Podeli:

Uroš i njegov otac Radiša Blažić, optužen zbog nelegalne nabavke i držanja velike količine oružja, svoju odbranu izneli su na početku suđenja u avgustu.

Završeno

11:31

Završeno suđenje za danas, sutra nastavak

Kako ostali svedoci nisu pristupili u sud, suđenje je završeno za danas.

Sudija je rekla da članovi porodice Blažić imaju obavezu da ispoštuju sud i da dođu sutra u sudnicu kako bi iskoristili pravo da ne svedoče, a ukoliko ne dođu, biće novčano kažnjeni.

11:24

Blažićev drug iz detinjstva: Bio je "normalno dete"

Svedok N. M. u međuvremenu je stigao u Specijalni sud, zbog čega je sud doneo odluku da bude saslušan nakon Viktora Đorđevića.

"Uroša sam znao od osnovne škole, bio je dobar dečko, normalno se ponašao. Ne znam zbog čega je izbačen iz Instagram grupe. Nikada mi nije pričao da je bio u svađi sa nekim. Poslednji put smo se videli 10 dana pre 4. maja, našli smo se na Novom Beogradu i pričali smo. Poznato mi je da je trenirao kod kuće. Jednom sam bio kod njega na slavi u njegovoj kući u Šepšinu", rekao je.

On je dodao da mu nije poznato da li je Blažić išao u streljanu. Ispričao je i da je Blažić bio "normalno dete", ali da se ne seća da li je imao konflikte i da generalno nije bio kofliktna ličnost.

Odgovarajući na pitanje advokata, S. M. je rekao da Blažić nije spominjao da njegova porodica ima stan u Beograd.

11:04

Đorđević: "Blažić i ja smo par puta trenirali zajedno; Koristio je steroide"

Rijaliti učesnik Viktor Đorđević rekao je da ostaje pri dve izjave koje je dao u tužilaštvu, ali da se "ne seća tačno šta je sve rekao jer je bilo davno".

Na samom početku istakao je da se trudi da zaboravi taj događaj.

Đorđević je spričao da Blažića poznaje oko tri godine i da su se upoznali na moru.

Istakao je da su bili dobri drugovi i da je odlazio kod Blažića kući, kao i Blažić kod njega.

"Pokazao mi je pištolj 'tokarev' za koji je rekao da je očev, ali on je mene slagao. Pokazivao mi je pištolj, pucao sam iz njega. U džak u podrumu sam pucao iz startnog pištolja. Sa tim "tokarevim" nešto nije bilo u redu i stojim iza te izjave. Slobodno možete da prepišete sve iz moje izjave. Pokazao mi je i neku školsku bombu, koja nije prava, tako mi je rekao, a startni pištolj možete da kupite u legalnoj prodaji", rekao je Đorđević i osvrnuo se na prepisku u Vacap grupi.

On je rekao da je došlo do svađe.

"Pisao sam mu da se smiri, ali ta devojka s kojom se svađao nije htela da popusti. Imali smo više tih grupa za šalu, da šaljemo slike, nisu to bile grupe za neke loše i skrivene namere", rekao je.

Đorđević je takođe rekao da je par puta sa Blažićem bio u teretani, ali da je pretežno trenirao kod kuće jer je živeo na selu.

"Sterodidi mogu da se kupe u slobodnoj prodaji. Nisam mu ja dao steroide, rekao sam da kupi u slobodnoj prodaji. Koristio je trenbolon".

Taj steroid, kako je rekao, ima najjače dejstvo, ali utiče na psihu.

"Sedeo sam kući kad mi je Uroš napisao da ide da pravi masakr, nisam ga shvato ozbiljno. Sašta ljudi kažu u svađi. Nisam mogao da naslutim ni da će da ide da se svađa s nekim, a kamoli da uradi tako nešto".

11:00

Svedočio čovek na čijoj adresi je bila prijavljena porodica Blažić

Svedok M. V. na čijoj je adresi bila prijavljena porodica Blažić danas je svedočio.

"Ja sam bio na VMA, upoznao sam čoveka, rekao da sam kupio stan. On je rekao da ga baš interesuje stan. Posle desetak dana zvao me je Radiša Blažić i zamoilo me je da popričamo. Rekao je da treba da dobije stan od vojske za dva meseca i zamolio je da ga prijavim da bi mogao da dobije stan u Mladenovcu. Rekao sam da imam kupce za stan. Nisam mu dinara uzeo, niti je ulazio u stan. Posle dva meseca sam pitao da li se prijavio, on je rekao da će to biti brzo. Bio je samo tri puta i jednom je žena došla, nikada nisu stanovali tu", rekao je M. V. 

Istakao je da je trebalo da javi kada stigne poziv i da se očekuje da mu sin upiše Vojnu akademiju.

10:47

"Vrisnula sam, a on se okrenuo i počeo da puca ka meni"

Svedok oštećena J. P. rekla je da ostaje pri iskazu datom u tužilaštvu i da nema ništa da doda.

Odgovarajući na pitanja tužioca rekla je da je oko 21.30 otišla kući iz radnje i spremala decu za spavanje.
Istakla je da kada je čula prvi pucanj mahinalno je izašla na terasu zajedno sa decom je jer je mislila da čuje vatromet.

"Kad sam čula pucanj, mahinalno sam izašla na terasu i povela decu jer sam mislila da je vatromet. Upalila sam i svetlo. Kad sam se okrenula ka školskom dvorištu videla sam mušku osobu koja puca na decu u školi. Vrisnula sam, a on se okrenuo i počeo da puca ka meni. Brzo sam ušla u kuću, zatvorila vrata, sakrila decu ispod stola i pozvala policiju", istakla je.

Ona je rekla da je Blažića znala iz viđenja, jer kako je kazala, radila je u prodavnici.

Ona se, takođe pridružila krivičnom gonjenju.

10:38

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ / nr

10:24

Svedoči teško povređeni N. I: "Čuo sam dva puta rafalnu paljbu"

"Tog dana zvale su me Andrijana Mitrović i Anđela Stevanović da ih odvezem do Dubone. Tog dana sam se čuo sa Petrom Mitrovićem pitao me je da li želim da idem na Ravni gaj, rekao sam da želim. Uzeo sam auto oko 20 sati, otišao sam na Ravni gaj. Tamo smo pričali, družili smo se. Sa moje leve strane bio je Nemanja Stevanović, sa desne Lazar Milovanović. Odjednom je nešto počelo da puca, mislio sam da su petarde, stavio sam ruku preko očiju. Posle sam shvatio da nisu bile petarde. Ustao sam sa stolice, video sam siluetu kako drži pušku i puca po nama. Pao sam, ne znam da li refleksno ili jer sam pogođen", ispričao je.

Kako je rekao stavio je ruku preko glave, čuo je drugove kako zovu u pomoć. Nemanji je rekao da bude tiši. Kad je čuo da se kapija zatvorila i video da auto odlazi, pokušao je da ustane, ali je osetio jak bol i da krvari.

"Uzeo sam telefon, posle par trenutaka čula sam oca jednog od drugova kako ih traži. Ubrzo su stigli moj otac i stric. Pitao sam strica da li mi doda vode ili soka, i uzeo sam malo soka i dao sam Nemanji Stevanoviću. Odlučili smo da ne čekamo Hitnu pomoć, nego da me otac preveze do bolnice. Tada su već počeli da pristižu ostali roditelji. Odvezen sam u bolnicu, tamo mi je urađena sanacija rana", dodao je.

Na pitanja tužioca odgovorio je da Blažića zna iz viđenja jer su dosta puta sedeli u školskom dvorištu, kao i da mu nije poznato da li je Blažić bio u sukobu sa nekim od njegovh prijatelja.

"Pucao je rafalno, čuo sam dva pucnja rafalno, nisam video da je prišao do spomenika i pucao u ljude na zemlji jer sam stavio ruku preko glave", rekao je Nemanja Ilić.

Advokat Nebojša Perović pitao je kako mu se odivjao život posle ktiričnog događaja, a Ilić je odgovorio da se i dalje oseća loše, ma bolove, da mu je spavanje i hodanje jako otežano, ne može da sedi, već samo da stoji i da leži.

"Od tog dana spavam otežano. Imao sam strahove, imam ih i dalje. Strahove imam kada čujem da da prolaze automobili i kada čujem škripu guma. Najveći strah mi je šta će biti za 20 godina", rekao je Ilić.

10:22

Majka ubice se nije odazvala pozivu suda

Majka ubice B. Blažić se nije pojavila na suđenju iako joj je uručen poziv za isto. 

Članovi porodice Blažić iskoristili su pravo da ne svedoče jer su u srodstvu sa okrivljenima. 

Tužilac je predložio da oni budu kažnjeni novčanom kaznom i rekao da su pokazali nepoštovanje svih u sudnici, a pre svega oštećenih.

10:21

Počelo suđenje

Počelo suđenje osumnjičenom za masakr koji je šokirao Srbiju. 

09:54

Preživeli N. I. dovezen u sanitetu na suđenje

Mladić N. I, jedan je od retkih koji su preživeli masakr Uroša Blažića (21) u selima kod Mladenovca, stigao iz Smedereva na suđenje u sanitetu Hitne pomoći. 

On je trebalo da bude saslušan na prethodnom suđenju, ali je izostao zbog lošeg zdravstvenog stanja. 

B92.net

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: