Hronika 2

22.08.2024.

19:59

Završen drugi dan suđenja Blažiću; Roditelji poručili: Glava za glavu, čekamo te VIDEO

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu za danas je završeno suđenje Urošu Blažiću, optuženom za masovno ubistvo u selima kod Mladenovca i Smedereva.

Izvor: B92.net

Završen drugi dan suđenja Blažiću; Roditelji poručili: Glava za glavu, čekamo te VIDEO
R.Z./ATAImages

Podeli:

Izvor: Prva TV

Završeno

13:17

Suđenje je završeno za danas, a nastaviće se sutra, kada će da bude nastavljeno saslušanje oštećenih.

13:15

Otac Ivana Ivkovića: Nek te sutra puste, pa ćemo mi to sami da rešimo

Milica Ivković, majka Ivana Ivkovića, koji je bio maloletan kada je ranjen.

"Juče smo slušali toliko laži, toliko nebuloza. Moj suprug i ja jedini znamo šta je i kako je, mi jedini živimo u Donjoj Duboni. Radiša, taj monstrum i njegov brat su nam obijali kola, ali je Radiša nalazio vezu sa komandirom. Sin mi je 15 meseci proveo u bolnici zbog njih. Da su za nešto ranije odgovarali, ovo danas se ne bi desilo. Juče smo slušali o poštenom oficiru, a neka pošten oficir kaže koliko je para imao da sinovi ne odu na ratište, koliko je krmača pojeo," rekla je i istakla da Blažić jeste pucao na svadbi svog sina.

Istakla je da su Radišini spruga i sin rasprodali traktore kako bi rekli da nemaju ništa od mehanizacje.

"Moj sin je mene pitao da li može da da Urošu patike jer nije imao. Moj sin je plaćao za njega. Uroše, pogledaj me! Ja sam ti komšinica, oni su ti niko ni ništa. Čime je Ivan zaslužio? U njega si pucao poslegnjeg! Da li ti je krivo? U bolnici je ležao 15 meseci zbog tebe, 15 meseci bola. Da li misliš na njega? Napravio si invalida, a u dva kluba je igrao! Mog sina ne zanima rijaliti. Što je pucao u njih ako su mu se drugi zamerili? Uroš je tukao i oca, i dedu, i brata, i majku. Nisu prijavljivali. Ja sam svoje dete vaspitala da bude dobro, a ne da bude doživotni invalid," dodala je.

Rekla je da je policija pokušala da je spreči da svog sina odveze lekaru privatnim automobilom, ali da je doktor rekao da bi njen sin, da su ga dovezlo dva minuta kasnije, podlegao povredama.

"Moj sin nije dobio zaštitu, ni pancir, on je dobio samo metke i jedan doživotni koji će nositi u duši. Sa 20 godina nisi odgovoran? Ja sam sa 20 godina imala dvoje dece i sasvim sam odgovorna. Ovaj ovde gospodin je sam u selu pričao da je svojim sinovima za 18. rođendan kupio pištolje. Moje dete je sad za 18. rođendan skakutao sa štakama," rekla je.

Ona je istakla da njen sin nije u stanju da svedoči i da se suoči sa Blažićem.

Njen suprug Milan Ivković rekao je da ostaje pri datom iskazu i obratio se Urošu Blažiću.

"Ja želim da te sutra puste, pa ćemo mi to sami da rešimo,"  rekao je.

12:30

Sledeći svedočio otac Dalibora Todorovića

Otac Dalibora Todorovića ubijenog u Duboni Milosav Todorović rekao je da ostaje pri svom iskazu i dodao da zna da su se Blažići hvalili oružjem po selu, kao i da Uroš nije bi ni u kakvom sukobu sa Daliborom, kako šrenosi Telegraf.

"Ono što je rekao juče da mu je žao, laže, nije mu žao. Treba glava da mu se odseče na Trgu republike za primer ostalima. Ne skida osmeh sa lica, vidi se da je dečko debil," rekao je.

On je istakao da ističe imovinsko pravni zahtev i da se priključuje krivičnom gonjenju.

Daliborova majka Danijela Vujić izašla je pred sudsku govornicu vidno potresena i rekla da će da pokuša da da iskaz, s obzirom na to da nije dala iskaz u tužilaštvu.

"Dalibor je to jutro radio. Bio je jako dobro dete. Imao je d apolaže za kamion. Došao je kući, išao je babi po lekove. Uveče je rekao da ne spremam večeru, da će da kupi pljeskavice da jedemo zajedno. Večerali smo i gledali košarku. Stigla mu je poruka da dođe u školsko, drugari su mu se okupili. Rekao je da ide na 15 minuta. Prošlo je 15 minuta kada sam začula prvi rafal,"  rekla je Danijela.

Krenula je ka školi, a u međuvremenu je komšinica pozvala njenog supruga i rekla da su deca pobijena u školskom.

"Govorili su mi da moj Dača nije tu, ali sam ga videla kada sam ušla u dvorište. Muž ga nije video, tražio ga je. Uzeli smo ga, sela sam u kombi, stavila sam ga u krilo. Držala sam ga u rukama, dozivala, molila sam Boga da mu pomogne. Imao je ranu u stomaku," ispričala je u suzama i dodala da je reanimacija trajala 45 minuta, ali da je Dalibor preminuo jer mu je pogođena stomačna aorta.

Ona se obratila okrivljenima.

"Radiša, imaš unuka, seme ću da vam zatrem. Pogotovo tebi mali, proklet, da Bog da, bi. Nećete živeti ni vi. Moj Dača je bio moje sve. Sve sam izgubila, nemam više ništa," zaključila je.

12:05

Otac ubijenih Kristine i Milana Panića: "Glava za glavu"

Saša Panić pred sudm je rekao da ostaje pri izjavi, ali želi i da je dopuni.

"Mi ne možemo nikako da se sudimo jer oni meni ne mogu da nadoknade štetu, ubili su mi sina i ćerku. Radiša se bavi poljoprivredom, a ne zna šta ima od mehanizacije. Meni je isto bio težak život od '95, pa sam se mučio, radio sam. Reci šta imaš od mehanizacije, da dobiju ranjeni, a za ubijene ide glava za glavu. Uroše, ti si mi prvi, pa onda Radiša. Za moju Kristinu i Milana glava za glavu, nećeš izaći živ, seći ću te na komade," rekao je Panić.

Dodao je da "neće da se smiri dok ne bude tamo gde su sada Blažići, a oni ispod crne zemlje".

"Pustite me, hoću ja njega da ubijem. Smej se, smej se, i juče si se smejao. Naučiću te pameti," rekao je Blažiću.

"Uzimali su Radiši oružje, hvalio se činovima po selu. Njemu je oduzimao oružje i vraćano, preko njegovih veza i prijatelja, pa mu vrate, a imao je veliki broj prijava. Radiša je udario policajca, službeno lice, i uspeo je to izmajumniše da ne bude odgovoran, a da je odgovarao ova naša deca ne bi bila gde jesu da je bilo pravde," zaključio je Saša.

11:57

Majka ubijenog brata i sestre: Previše ste blagi prema Blažiću

Pred sudom svedoči i majka Milana i Kristine Panić, Zorica Panić.

"Pošto ovi mostrumi nisu bili prisutni kad sam davala iskaz, sad ću sve da im objasnim. Njegova porodica je uništila moju.

Ubio mi je sina i ćerku bez razloga. Juče su se obojica smejali nama roditeljima. Vi, sudija, ste juče bili blagi prema njemu. Ostali smo uskraćeni.

Ko je njemu dao dozvolu da uništi moju porodicu? To da ga je selo omalovažavalo je bilo u njegovoj glavi. Mojoj ćerki nije dozvolio da završi školu, a juče neće da priča o tome. Što? Da se ne potresam? Pa ja se godinu dana potresam," rekla je Zorica Panić.

Ona je rekla da je "čudovište Uroš rekao da ga je njen sin pretresao i maltretirao" i dodala da je odmah zvala Milanovog kolegu i komandira i da je to što je Blažić juče rekao laž.

"Sva ova deca nisu imala mrlju. Urošu je juče sve vreme bilo smešno, danas nije jer sluša šta je uradio.

Što njegova porodica nije došla ovde da trpi, da se trese, da guta lekove? Zašto oni nisu izloženi stresu? Jesmo mi nekog ubili? Biljana Blažić nije uhapšena. Evo Radiši da kažem, žena ti je našla drugog dečka. A ti Uroše ćeš da platiš čim budeš otišao tamo gde treba. Tek ćeš da osetiš prave čari zatvora. U pritvoru ti je lepo, imaš kupatilo. A da, Radiša ima vanbračnog sina, toliko su skladna porodica," dodala je ona, prenosi Telegraf.

11:52

Majka pokojnog Milića: Pogledaj ovu decu, monstrume

Sledeća je svedočila majka pokojnog Nikole Milića, Dragana Vujadinović.

"Mihajlo i Nikola su otišli na Ravni gaj da se vide sa drugrima. Posle oko sat i po čuo se prvi, pa drugi rafal, pa pojedinačni pucnji.

U roku od par minuta stariji sin je zvao i rekao da neko puca na njih. Muž i svekar su otišli gore, ja nisam uspela da uđem u auto.

Zvala sam Nikolu, nije se javio. Imao je samo 14 godina, dete koje nikom ništa nije uradilo. Znala sam da nešto nije u redu jer ne postoji situacija u kojoj se ne bi javio. Suprug mi je rekao da je pogođen u glavu i da je bez svesti. Sećam se kako je kovčeg ušao u našu kuću, Nikole više nema, a on je bio samo dete!,"ispričala je.

Ona se takođe obratila Blažiću.

"Uroše, pogledaj dobro ovu decu, monstrume. Trebalo je Boga da molim da te skrši sa motora. Pogledaj ovu decu, platićeš," rekla je Dragana Vujadinović.

11:31

Otac Nikole Milića: Blažić da je vaspitan kao naša deca do ovoga ne bi ni došlo

Otac ubijenog Nikole Milića Dejan Milić rekao je pred sudom da ostaje pri svemu što je izjvio i da ne želi ništa da doda.

Odgovarajući na pitanja tužioca, rekao je da njegovi sinovi nisu bili u sukobu sa Blažićem i istakao da ga "niko nije ni poznavao".

Na pitanje punomoćnika koliko je bilo pojedinačnih pucnjeva, rekao je da je čuo četiri ili pet, a da je između pucnjeva bilo dvadesetak minuta tišine.

On se takođe obratio okrivljenima.

"Pogledaj me! Ti mi juče pričao o poštenju, o vaspitanju porodice. Ti, koji si napravio monstruma. Da je on vaspitan kao bilo koje naše dete, do ovoga ne bi došlo. Ovaj sud ne može da ti presudi, ono što te čeka, to će da te čeka," rekao je Radiši Blažiću.

Rekao je da se prključuje krivčnom gonejnju i da traži odštetu od 100.000 dinara po članu porodice.

11:27

11:26

Svedočio otac ubijenog Stevanovića

Goran Stevanović, otac pokojnog Nemanje Stevanovića, pred sudom je rekao da ostaje pri izjavi koju je dao u tužilaštvu.

"Ja nisam tu noć video, ali sutra jesam kada sam došao na lice mesta. On je pucao u njih sa glavnog puta, prošao kroz njih, a onda se okrenuo i opet pucao. On njih nije pobio, nego ih je streljao. U drvetu su meci sa obe strane, kada je došao i kada se vratio," rekao je.

On je istakao da je siguran da njegov sin nije ni poznavao Blažića i da je siguran da "sukob nisu imali ni pre toga, ni te večeri".

Stevanović se pridružio krivičnom gonjenju i istakao imovinsko pravni zahtev i to 100.000 evra po članu porodice, prenosi Telegraf.

11:24

Svedočio Ranković, koji je uspeo da pobegne Blažiću

Pred sudom je svedočio i Mileta Ranković, takođe očevidac, koji je rekao da ostaje pri svojoj izjavi i da nema ništa da doda.

Tužilac ga je pitao da opiše kretanje Uroša Blažića.

"Izašao je iz automobila i krenuo ka nama. Ja sam pobegao odatle. Bila je rafalna paljba. Nisam se okretao. Video sam samo kad je došao do žice, to je oko pet-šest metara od spomenika.

Koliko znam, niko od prisutnih nije bio u sukobu sa Urošem," rekao je Ranković.

On se takođe priključio krivičnom gonjenju.

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: