Hronika 9

21.08.2024.

14:32

Završeno suđenje; Blažić priznao krivicu; Glavni pretres se nastavlja sutra FOTO

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je održano suđenje Urošu Blažiću, optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet i ranio 12 ljudi.

Izvor: Tanjug, B92.net

Završeno suđenje; Blažić priznao krivicu; Glavni pretres se nastavlja sutra FOTO
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Podeli:

Završeno

14:31

Suđenje se nastavlja sutra

Nakon što je završeno postavljanje pitanja Radiši Blažiću, suđenje je završeno za danas.

Glavni pretres će biti nastavljen sutra, kada će početi saslušanje svedoka.

14:18

Radiša Blažić odgovara na pitanja punomoćnika

Odgovarajući na pitanja punomoćnika oštećenih, Radiša Blažić je ponovio da mu nije poznato odakle municija u njegovoj kući, a iako mu je rečeno da je njegov DNK pronađen na pištolju tvrdio je da on "pištolj nije pipnuo".

Punomoćnik oštećenih Stefan Stefanović pitao je Blažića ko mu je prvi javio da se desio masakr, a on je odgovorio da je u pitanju "jedna žena iz Donje Dubone", ali nije mogao da se seti njenog imena.

"Na lice mesta stigao sam posle pet minuta. Mojim sinovima Marku i Urošu za 18. rođendan su, pretpostavljam, kupili oni lično. Ja nisam poklanjao pištolje za rođendane. Ne znam da li im je neko pokloni, ne verujem. Od mene su mogli da dobiju neko đubrivo. To da je Uroš sekao komšiji ogradu motornom testerom je dezinformacija. Ne može da postoji konfilkt kada je čovek stavio u moju parcelu stavio motku da ne mogu da uđem, odnosno da Uroš i moj otac ne mogu da izađu iz druge parcele. To je kao kad bi vam neko zabranio da sa parcele izađete na glavni put. Koliko mi je poznato, nije mu suđeno za to. Pozvao sam policiju da vidi o čemu se radi, nisam hteo da ulazim u problem sa čovekom," rekao je.

Na pitanje da li je Uošu suđeno za napad na službeno lice, odgovorio je da nije. Na pitanje da li je Urošu suđeno za tuču u kafani, Blažić je rekao da "prvi put čuje da se njegov sin tukao u kafanu".

"Imao je prekršajno samo kad se posvađao s majstorima. Znam da je bilo nešto za neko oštećenje telefona. Ovo s majstorima je trajalo godinu ili dve i on je krajem septembra 2022. dobio oslobađajuću presudu i to je uticalo na to da ne ode na Vojnu akademiju. Ja nikada nisam uticao na policiju, tužilaštvo ili sud da Uroš bude oslobođen. Nisam uticao ni na Centar na socijalni rad da donesu odluku da će Urošev ponašanje da će da se popravi, ali sam morao da brinem o svom detetu da ne pravi neke ekscese.. U Centru su me pitali kako se ponaša, kakvo mu je društvo, da li se drogira, rekao sam da nije ostajao napolju do kasno. Šta se izdešavao posle punoletstva, ja to ne znam," dodao je.

On je istakao da Urošu nije davao automatsku pušku da puca na svadbi njegovog drugog sina i da je Uroš tada imao osam godina. Na pitanje da li je posle masakra u njegovu kuću dolazio vojni kamion, Radiša Blažić je rekao da "on to nije video".

13:37

"Sinu nikad nisam pričao o oružju"

Radiša Blažić je, odgovarajući na pitanja tužioca, rekao da mu je jedina želja bila da se Uroš ne bavi kriminalnom.

"Ne znam šta znači da li smo bili bliski, ali osećao sam se da sam mu potreban. Ja sam bio jedinac, najsrećniji sam kad sam bio s ocem. Nije mi rekao da ima problema. Uvek sam ga pitao da li ima problema sa dugovima, sa nekim sumnjivim poslovima. Poznato mi je da je zaustavljen kada je išao motorom i da mu je tada pisana prijava. Savetovao sam ga da do toga ne sme da dolazi i rekao mu da je to njegova krivica. Nikada nisam išao da stanem u njegovu zaštitu. Ako je zaslužio kaznu, neka ga kazne," rekao je Radiša Blažić.

Upitan o intervenciji Centra za socijalni rad, rekao je da je u pitanju tendenciozno pitanje tužioca i tvrdio da je Uroš tada imao osam godina, iako je tužilac istakao da se događaj odigrao 2019. godine.

On je najpre rekao tužiocu da je sa Urošem "veoma retko pričao o oružju", a potom rekao da nikada sa njim nije pričao o oružju.

"Iznenadio me je 2020. godine kad je izrazio želju da konkuriše za Vojnu akademiju. Lovačke puške sam nabavio davno, kada sam položio lovački ispit, ail nisam imao dozvolu i nikad nisam išao u lov. Puške sam kupio da bih sa drugarima iz sela mogao u lov, ali nemam vremena za to i to me ne privlači, pa na kraju nisam išao. Uroš je znao za to lovačko oružje, ali ga nikad nisa učio kako se rasklapa. Stajalo je pod ključem," dodao je.

Rekao je da je Urošu govorio da revolver drž zaključan i da ga u porodičnoj kući, gde mu živi i unuk, ne stavlja pištolj na sto. Dodao je da "nije tačno da se po selu hvalio oružjem".

Kada je rekao da protiv njega nije vođen krivični postupak, tužilac je istakao da je vojni tužilac protiv Radiše Blažića vodio krivični postupak zbog nestanka 11 bombi u kasarni u Rumi.

"A, pa to je bilo '99.", rekao je.

Potom je govorio o kući u kojoj je Urož živeo i rekao da "u podrumu nije video džak", kao i da je to previše ali prostor da bi se u njemu vežbalo pucanje, da je to "nerealno i nemoguće".

13:27

"Mislio sam da se desila neka svađa"

Otac Uroša Blažića nastavio je odbranu.

"Uroš se ponašao kao normalan čovek, nije se ponašao kao ludak, da ja intervenišem, da ga prijavljujem," rekao je Radiša Blažić.

Sudija ga je opomenula i rekla da sve vreme priča o sinu i pitala ga da li želi da odgovara na pitanja.

Radiša Blažić rekao je da će da odgovara na pitanja svog branioca. Odgovarajući je rekao da pištolj "tokarev 33" nikad nije video, a kamoli držao u ruci.

"Tog 4. maja otišli smo u Dubonu da kupimo prase i ovcu za slavu. Ja pošto ne prisustvujem klanju, nisam bio tu. Uroš je rekao da če da dođe u sedam ujutru. Probudio me je poziv u ponoć. Rekli su mi da dođem u centar sela, da je Uroš nekog ubio. Tada sam doživeo šok. Mislio sam da se desila neka svađa, da su se sporečkali, nisam očekivao da je došlo do takvog pokolja, zlodela, takve strahote," rekao je.

Do hapšenja je, kako je rekao, bio kod kuće, uz pratnju policije.

Na pitanje zašto mu je ranije oduzeta puška, rekao je da je Uroš imao probleme s majstorima, kad a je povređen.

"Tada su mi rekli da predam sve oružje koje sam imao i sa tim sam završio. Tada mi je oduzeta lovačka puška i malokalibarska puška, to je bilo sve što sam imao," dodao je.

13:18

"Ja ovde branim istinu, uniformu, čast oficira"

Za sudsku govornicu pozvan je Radiša Blažić koji može da iznese odbranu i da se izjasni na odbranu svog sina.

"Hvala na datoj mogućnosti, želim svima da se obratim. Bol i žal koje osećam od tog strašnog zločina, da je tamna sila prirode učinila da moj sin počini takav masakr... Da sam znao da će da dođe do toga, za najmanju povredu bih dao glavu. Zakletvu otadžbini i narodu dao sam 1987. godine. Ušao sam u oficirski čin pre 40 godina. Dok sam u strahotama devedesetih branio narod, nisam žalio život. Ne mogu da opravdam sina. Imate pravo da me proglasite ludim, da me ubijete u četiri zida, ali ja nisam lud, istina je nepobitna," rekao je.

On je rekao da će patnju porodica ubjenih "više osećati njegovo srce, nego srce bilo koga ko sedi u sudnici".

"U ćeliji, uz post i molitvu, ja se molim za vaskrsenje, Ne mogu da verujem da je moj sin tako nešto uradio. Vaspitan je da bude pošten, da uči školu, bude domaćin. Svi znaju ko sam ja i šta sam ja. Odakle sam potekao i dokle sam stigao. Ipak, ništa ne može da opravda delo mog sina. Ja ovde slušam da je moj sin pucao u džak iz automatske puške u prostoriji tri sa dva metra," dodao je Radiša Blažić.

Rekao je da sinu nikada nije govorio o oružju "jer zna da je to zlo" i, kako je rekao, od toga se kloio od devedesetih.

"Ja sam doveden u situaciju da se dovodi u pitanje moja krivica, da sam sinu dozvolio da tako nešto uradi. Ja nisam išao u lov, a kamoli da dozvolim sinu da usmrti momka kog sanjam noćima, koji se sa mnom veselio na nekom veselju, imao je košulju boje trule višnje. Ja ću njega žaliti kao da je sin. Ja ovde branim istinu, uniformu, čast oficira. Žao mi je što odgovaram pred ovim sudom, što nije međunarodni. Ja nisam lopov, ja sam štedeo," rekao je.

On je upitao šta će oficiru visokog ranga oružje i rekao da mu je svake godine rađena potpuna bezbednosna provera.

"Nemojte da sumnjate da je bilo šta od toga moje. Mene su do tog trenutka zvali domaćin, gazda. Dvadesetak ljudi je staln radilo kod mene, ulazili su u tu garažu. Pa da li bih ja dozvolio da bude razbacana municija tamo gde puštam unuka? Ja nisam kriminalac. Govorio sam sinu da se ne bavi kriminalom, alkoholom, drogom i nečasnim radnjama," dodao je Blažićev otac.

On je potom počeo da plače i rekao da nije kriva porodica.

"Nije kriva ta moja porodica, moja supruga mučenica, kriva je tamna sudbina, viša sila. Dokle ide naša srpska zloba, što sam im smetao? Kažu da se pucal na svadbi, nek se proveri da li fali metak. Sad prvi put čujem da su ga presretali, maltretirali. To je trebalo da kaže svom ocu," rekao je.

Punomoćnici oštećenih skrenuli su pažnju na to da Radiša Blažić priča 20 minuta, a da nije rekao ništa u vezi sa krivičnim delom, kao i da porodice oštećenih "ne zanimaju tirade o tome ko je krvario za svoju zemlju devedesetih".

"Ostajem pri tome da nisam ni u kakvoj vezi sa oružjem. Da li je taj zapisnik kucan pod prisilom ili iznudom ja ne znam. Ne mogu da čitam to u policiji pod prinudom, sa cevi uperenom u grudi," rekao je.

12:52

Sudija je odredila pauzu u trajanju od 15 minuta.

12:52

"Većina stvari koju sam rekao u tužilaštvu je netačna"

Advokat Siniša Mašović, punomoćnik porodica ubjenih maldića iz Malog Orašja rekao je da moli sud da Blažiću postavi pitanja.

"Imamo njegovu odbranu koju je iznao prošle godine u prisustvu branioca. Rekao je da ostaje pri njoj, ali će neke stvari da pojasni. Moje osnovno pitanje bi bilo da li je oružje našao na tavanu kako je opisao u iskazu u tužilaštvu ili ga je sam kupovao? Mora da pojasni svoju odbranu", rekao je punomoćnik oštećenih.

Blažić je rekao da je "većina stvari koje je rekao u tužilaštvu netačna".

"ja u tom stanju, posle spavanja na podu u stanici, nisam bio u stanju da ispričam ovu rekonstrukciju koju sam sad dao, od prvog pištolja i tada sam samo rekao da sam našao. Ovo sve što sam danas rekao je sušta istina i ja ću ovde da se zakunem. To da je nađeno na tavanu se sad vidi koliko je naivno. Tada nisam znao da će zbog toga da nastradaju mladi, tada sam na to oružje gledao sasvim drugačije. Današnja odbrana je tačna", rekao je Blažić i dodao da na dalja pitanja ne želi da odgovara jer se "potrudio da ispriča celu istinu u vezi sa poreklom oružja" i ne želi da mu s enešto "uzme iz konteksta i okrene protiv oca".

12:12

"Bilo je dosta napada, ali..."
R.Z./ATAImages

Na pitanje sudije da li je ikada imao neki fizički napad, rekao je:

"Znam da porodica sad sluša, ali imao sam negativan događaj sa ubijenim policajcem Milanom Panićem jednom kad sam dolazio iz Beograda. Sa stariijim kolegom su me presreli na pumpi. Preturali su mi po kolima, maltretirali me. Bilo je dosta napada i po kući, i krađe i svašta. Ali šta god da je bilo, ovo niko nije zaslužio. Ne želim sebe da pravdam i slobodno sve što sam rekao okrenite protiv mene", dodao je.

Blažić je rekao da je rekao sve što ima i da nema potrebe da odgovara na pitanja.

"Trenutno nisam u psihičkom stanju i ne želim da odgovaram ni na kakva pitanja. Mislim da sam bio dovoljno jasan", rekao je Blažić.

12:10

"Prihvatam svaku kaznu"

Blažić je još jednom kazao da će da prihvati svaku kazn.

"Želim da još jednom ponovim da ću da prihvatim svaku kaznu. Kriv sam i spreman na to. Nisam hteo nikoga da zastrašim. Neposredno pre izvršenja su mi stizale poruke od Viktora Đorđevića i njegove devojke kako će da me isprebijaju, da mi pokupe motor i sve... Jednostavno pretnje. Kao da je to bila inicijalna kapisla da se sve desi. Oblio me je znoj, nisam znao šta mi se dešava. Ja sam to svesno uradio. Poređao sam svo oružje koje imam po stolu, ako se nešto desi. Ispalo je još gore. I opet sve što sam hteo da priznam da je moje od oružja, nakačili su mi na oca", rekao je Blažić, prenosi "Telegraf.rs".

12:04

"Maltretirali su me i bili, ja sam otišao da prijavim. Mislim da zbog oštećenih žrtava ne treba da se vraćam na to veče. Opravdanja nema, ali postoji uzrok. Oko Nove godine sam koristio testosteron. Pitate se šta će to detetu sa sela, ali, eto, družio sam se sa takvim ljudima. Branilac je tražio da veštak ispita kako to utiče na agresivnost. Posle Nove godine sam otišao u Nemačku da radim. Hteo sam na hiljadu strana, ne znam ni sam šta sam hteo da postignem. Vratio sam se posle tri meseca. Tada sam opet počeo da koristim testosteron" rekao je Blažić okružen četvoricom sudskih stražara.

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: