Hronika 3

30.06.2024.

9:45

Najnovije informacije o napadu: Otkriveno gde je terorista kupio samostrel i koliko ga je platio

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obratio se javnosti povodom jučerašnjeg ranjavanja pripadnika Žandarmerije.

Izvor: B92.net

Najnovije informacije o napadu: Otkriveno gde je terorista kupio samostrel i koliko ga je platio
TANJUG/TANJUG VIDEO/bs

Podeli:

Dačić je rekao da je ovaj teroristički akt sasečen u početku.

Ministar je rekao da je Žujović prvo otišao do sinagoge, ali da se zbog velikog broja pripadnika policije potom uputio ka ambasadi.

On je istakao da je supruga Žujovića napustila Srbiju 27. juna.

"Otišla je u Crnu Goru, odakle je ona. Želim da kažem i da smo prilikom pretresa njegove kuće u Mladenovcu, policija je pronašla račun za samostrel. On je kupio samostrel dan pre napada, 28. juna u radnji u Zemunu", rekao je Dačić i dodao da je plaćen 6.900 dinara.

Govoreći o akciji policije širom zemlje,ministar je rekao da su izvršeni pretresi na više desetina lokacija i da je sa više desetina ljudi razgovarano.

Dačić je rekao da su prilikom pretresa na nekim lokacijama pronađeni video zapisi, tačnije u kući jednog od lica, na kojima se vidi kako se sa nožem u ruci zaklinje na vernost Islamskoj državi.

Dačić je rekao i da je od Crne Gore traženo da obavi razgovor sa suprugom Žujovića.

"Malo je sumnjivo što je napustila zemlju baš dva dana pre ovoga", rekao je Dačić.

"Hvala srpskim lekarima što su spasili Miloša"

Ambasador Vilan je rekao da je poseta povređenom žandarmu njegov "najsrećniji trenutak u poslednja 24 sata".

"Kada sam video u kakvom je stanju žandarm Miloš želim da se zahvalim srpskim lekarima koji su mu spasili život. Jer znamo da u ovakvom terorističkim aktima i delima, veoma je mala razlika od stanja u kom se on sada nalazi i onog najgoreg", rekao je Vilan.

Ambasador se zahvalio vladi i policiji što su ambasada, ali i njegova porodica i njegovi sunarodnici zaštićeni ovde.

"Mi itekako dobro znamo šta znači terorizam", rekao je Vilan i dodao da nema opravdanja za ovakva dela.

"Nema opravdanje za 7. oktobar kao ni za napada na Jevreje, bilo kad i bilo gde u svetu. Trudimo se da ova poruka stigne svuda u svet. Ono što se desilo Izraelu može sutra da se desi i Evropi, a nažalost desilo se u Srbiji", rekao je Vilan.

Ambasador je rekao da je uveren i da zna da je Srbija bezbedna zemlja i pozvao je građane Izraela da nastavljaju da dolaze.

"I danas se osećam u sigurno i bezbedno u istoj meri kao što sam se osećao i juče pre 11 sati kada se sve ovo desilo. Uveren sam da srpski organi daju sve od sebe da istraže ovaj akt", rekao je Vilan.

Novinarima se obratio i lekar UC doc. dr Dušan Micić i potvrdio da je Jevremović stabilan.

"On je na jedinici Intenzivne nege i očekuje ga oporavak od operacije koju je imao", rekao je Micić.

Podsetimo, pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je juče u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu, kada je pogođen samostrelom u vrat.

Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novi Pazar. Jevremović je u samoodbrani pucao na Žujovića, koji je preminuo od zadobijenih povreda.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: