Hronika 35

29.06.2024.

23:55

Pripadnik Žandarmerije pogođen strelom; Napadač ubijen; Policija pretresa kuću teroriste FOTO/VIDEO

Danas oko 11 sati, Miloš Žujović (promenio ime u Salahudin), pucao je iz samostrela u pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti obezbeđenja Ambasade Izraela, i pogodio ga u vrat.

Izvor: Novosti

Pripadnik Žandarmerije pogođen strelom; Napadač ubijen; Policija pretresa kuću teroriste FOTO/VIDEO
Tanjug

Podeli:

Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (1990) je u samoodbrani upotrebio oružje i savladao napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo.

Završeno

21:53

Đorić: Pucanj u žandarma pucanj u Srbiju, Jevremović pokazao da ima ko da nas čuva

Politikolog Marija Đorić ocenila je da je najjači utisak današnjeg terorističkog napada u Beogradu to što je pripadnik žandarmerije fantastično obavio svoj posao, što je bio izuzetno pribran i pokazao da je pravi dobro obučeni profesionalnac koji je na vreme neutralisao teroristu.

"On je dokaz da ima ko da nas čuva. Njegova reakcija je za svaku pohvalu. Veoma mi je drago što sam čula da će dobiti odlikovanje kada izađe iz bolnice. Taj momak (pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović) je to zaslužio", rekla je Đorić za Tanjug i dodala da je drugi utisak taj što je teroristički čin izvršio konvertit.

Prema njenim rečima, to je jedna vrlo indikativna situacija, jer nepisano pravilo je da oni koji konvertiraju iz jedne religije u drugu imaju potrebu da dokažu novostečeni identitet i vrlo često pokazuju veći stepen nasilja.

"Ovo je teroristički akt i sa tim nema šale. Kod terorizma ne postoji apsolutna zaštita", rekla je ona dodajući da je prvo bilo reči da li je ovo usamljeni vuk i očigledno da nije individualni terorizam.

"I očigledno da su neke osobe bile praćene, videćemo sa kim su povezani ovi teroristi, ali najverovatnije je da je u pitanju Islamska država kao teroristička organizacija ili njoj sestrinske organizacije koje se vezuje za radikalni islam. Možda su neke terorističke organizacije teritorijalno uništane, ali ideja je i dalje živa - ideja terorizma je neuništvana", rekla je ona.

20:56

U toku predistražni postupak radi utvrđivanja svih elemenata krivičnog dela terorizam

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je večeras da je u toku predistražni postupak u pravcu utvrđivanja svih elemenata krivičnog dela terorizam, a povodom napada u kome je teško telesno povređen policijski službenik M.J., inače pripadnik Žandarmerije MUP RS i u kome je smrtno stradalo jedno mlađe muško NN lice.

"Povodom napada na pripadnika Žandarmerije MUP RS, koji se odigrao danas oko 11,00 časova u Beogradu, na raskrsnici ulica Majora Jagodića i Mladena Stojadinovića, ispred Ambasade Države Izrael, obaveštavamo javnost da je u toku predistražni postupak u pravcu utvrđivanja svih elemenata krivičnog dela terorizam iz člana 391 Krivičnog zakonika, navodi se u saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal. O navedenom događaju obavešten je dežurni javni tužilac javnog tužilaštva za organizovani kriminal koji je po dobijanju obaveštenja od strane policije, izašao na lice mesta, neposredno izvršio uviđaj lica mesta, te izdao sve potrebne naloge u cilju pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja na osnovu koga bi se mogla doneti zakonita odluka", dodaje se.

20:21

Nešić: Podrška Srbiji, terorizam je napad na sigurnost svih u regionu

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić izrazio je podršku Srbiji nakon terorističkog napada na pripadnika Žandarmerije koji je obezbeđivao Ambasadu Izraela u Beogradu, istakavši da gnusni čin nasilja predstavlja napad na mir i sigurnost svih u regionu.

Nešić je rekao da on i Ministarstvo osuđuju svaki oblik terorizma, istakavši da su bezbednost i stabilnost regiona od ključne važnosti i da će sa tim ciljem biti nastavljena bliska saradnja sa srpskim vlastima kako bi se zajedno suprotstavili ovakvim pretnjama, prenela je RTRS.

20:21

Drugi uhapšeni terorista već osuđivan u Srbiji: Planirao masovno ubistvo u Beogradu

Nakon ranjavanja žandarma u terorističkom napadu danas ispred izraelske ambasade, uhapšeno je još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje.

Reč je o Igoru Despotoviću, koji je ranije isuživan na kaznu zatvora od tri godine zbog javnog podsticanja na izvršenje terorističkih dela.

19:11

Policija pretresa kuću teroriste

Pripadnici policije upravo vrše pretres kuće u selu Amerić u kojoj je, kako se sumnja, živeo, odnosno, boravio terorista Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca.

Kako mediji prenose, policija pretresa kuću koja se nalazi u veoma zabačenom delu sela Amerić. Naime, oko nje, nema drugih domova, niti meštana. 

17:32

Husein Memić se oglasio nakon napada na žandarma: Islam je vera mira, ovo je čin bezumnika

17:32

U Novom Pazaru primetno pojačano prisustvo policije

U Novom Pazaru primetno je pojačano prisustvo policije i podignut je nivo pripravnosti posle današnjeg napada na pripadnika Žandarmerije ispred izraelske ambasade u Beogradu.

Policija naoružana dugim cevima raspoređena je na nekoliko lokacija u centru Novog Pazara i ispred zgrade Policijske uprave.

Napad na žandarma u Beogradu izvršio je Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novom Pazaru.

Zbog toga će policija izvršiti pretrese na više lokacija u tom gradu.

17:31

Hitno: Proglašen crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma u Srbiji

16:39

Zukorlić: Napad u Beogradu suprotan ljudskim i islamskim vrednostima

Ministar bez portfelja zadužen za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost u Vladi Srbije Usame Zukorlić osudio je danas teroristički akt u Beogradu i istakao da je svako nasilje, koje ugrožava ljudske živote, neprihvatljivo i suprotno svim vrednostima.

Zukorlić je naveo da osuđuje ovaj čin kao musliman i dodao da oni koji čine nedela pozivajući se na islam, nanose veliku štetu islamu, predstavljajući ljudima krivu sliku ove vere, navodi se u saopštenju. Prema njegovim rečima, islam je religija mira i saosećanja, i ovakvi postupci su u suprotnosti sa njegovim osnovnim principima.

"Takođe, osuđujem napad kao neko ko je poreklom Palestinac. Zlodela koja čini izraelski režim u Palestini ne daju pravo ni jednom pojedincu niti grupi da odgovore nasiljem. Takvi činovi neće olakšati katastrofu koju žive Palestinci, već samo šire i produbljuju patnju i sukobe", ukazao je Zukorlić.

On je dodao da ovaj napad osuđuje i kao ministar sa nadležnošću društvene stabilnosti u Vladi Srbije.

"Društvena stabilnost na ovim prostorima je krhka i svaki čin nasilja može imati dalekosežne negativne posledice. Ovaj incident može povećati tenzije, stvoriti atmosferu straha i nesigurnosti, te dodatno otežati napore ka postizanju stabilnosti", kazao je on.

Prema njegovim rečima, ovaj čin ne sme biti razlog za progon pripadnika islamske veroispovesti, jer su, kako je rekao, sledbenici tekfir ideologije koji neretko posežu za terorističkim aktima minoran procenat islamske populacije.

Zukorlić je pozvao sve građane da ostanu mirni i suzdržani, kao i da šire poruke mira i razumevanja.

"Institucije Srbije će preduzeti sve neophodne mere kako bi zaštitile bezbednost u zemlji", kazao je on.

16:15

Ambasador Izraela: Teroristički napad je najverovatnije usmeren protiv nas

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan ocenio je danas da je teroristički napad u Beogradu, u kojem je ranjen pripadnik Žandarmerije, najverovatnije usmeren protiv Izraela i naglasio da je zahvalan srpskim vlastima, posebno hrabom policajcu koji je zaustavio taj napad.

Vilan je za Tanjug rekao da je iznenađen što je ta vrsta terorizma stigla u Srbiju.

"Bilo mi je veoma žao što sam saznao za teroristički napad u Srbiji, koji je najverovatnije usmeren protiv nas. I želim da zahvalim srpskim vlastima, a posebno hrabrom policajcu koji je rizikovao život i zaustavio napad i da mu poželim brz oporavak", rekao je Vilan na molbu da prokomentariše današnji napad na pripadnika Žandarmije ispred izraelske ambasade u Beogradu.

Na pitanje da li se on i osoblje ambasade osećaju sigurno u Beogradu, ambasador je odgovorio da se osećaju apsolutno bezbedno, da su se tako osećali i pre napada i sada.

Ambasador je precizirao da su on i osoblje ambasade dobili svu potrebnu podršku i bezbednost od nadležnih, od policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlade Srbije i da se osećaju sigurno.

16:04

Dačić razgovarao sa ambasadorom Izraela u Srbiji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahelom Vilanom o današnjem napadu na pripadnika Žandarmerije M. J. (1990), koji je obezbeđivao Ambasadu Izraela i obavestio ga da su preduzete pojačane mere bezbednosti u Beogradu i širom Srbije.

Ministar Dačić je u telefonskom razgovoru ambasadoru Vilanu rekao da je, prema prvim informacijama, napadač najverovatnije državljanin Srbije, pripadnik vehabijskog pokreta.

Takođe, ministar je izvestio ambasadora Izraela o zdravstvenom stanju povređenog pripadnika Žandarmerije koga je napadač ranio samostrelom u vrat. Ambasador Vilan je izrazio žaljenje povodom današnjeg događaja u kojem je povređen pripadnik Žandarmerije i istakao da izuzetno ceni sve što u pogledu bezbednosti preduzima Ministarstvo unutrašnjih poslova i da se on, kao i osoblje ambasade, uvek oseća bezbedno, uključujući i nakon današnjeg događaja.

Ambasador je istakao da ceni odluku o podizanju mera bezbednosti i poželeo brz oporavak povređenom policajcu. 

15:38

Uviđaj ispred ambasade Izraela
TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/bs
TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/bs
TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/bs

15:35

Policija vrši pregled kuća kod mesta terorističkog napada

Na mestu terorističkog napada u Beogradu kod ambasade Izraela policija trenutno vrši pregled okolnih kuća, skida nadzorne kamere i razgovara sa potencijalnim svedocima.

15:23

MSP: Srbija će imati nultu toleranciju prema terorizmu

Napad na pripadnika Žandarmerije, koji je obezbeđivao Ambasadu Države Izrael u Beogradu je istovremeno napad na diplomatsko-konzularno predstavništvo zemlje sa kojom Srbija neguje prijateljske veze, ali i napad na Srbiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Srbija će, kako je saopštio MSP, imati nultu toleranciju prema terorizmu i svakoj vrsti ekstremizma, i nastaviće da, kao i do sada, garantuje nepovredivost stranih misija, u skladu sa Članom 22, Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

MSP je izrazio uverenje da će srpski nadležni državni organi efikasno i do kraja rasvetliti okolnosti i motive napada. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, ovim povodom, u komunikaciji sa Ministarstvom inostranih poslova Izraela i diplomatama te zemlje u Beogradu, kojima će, kako je navedeno, pružiti svu potrebnu pomoć i podršku.

"Ranjenom pripadniku srpske Žandarmerije, koji je herojski obavio svoju dužnost, javno zahvaljujemo, čestitamo na hrabrosti i želimo brz oporavak!", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

15:03

Dačić: Pojačane mere bezbednosti povodom napada na žandarma

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su povodom napada na žandarma ispred izraelske ambasade preventivno pojačane sve mere zaštite bezbednosti u gradu.

Dačić je naveo da su pojačane mere bezbednosti ne samo ispred objekata koji su od značaja kao što su ambasade, državne institucije, nego i mere obezbeđenja kako bi građani videli policiju i u tržnim centrima, šetalištima, da ne bi došlo do nekih nepredviđenih okolnosti.

Istakao je i da ambasador i zaposleni nisu bili ugroženi u današnjem napadu i dodao da su im se razne službe policije iz sveta javljale da pomognu.

"Zahvalni smo ako imaju bilo koju obaveštajnu informaciju", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, generalno gledano, uloga policije je da garantuje bezbednost svakom čoveku, odnosno građaninu, kao i svim državnim funkcionerima i preduzećima.

14:31

"Završena operacija"

Iz UC saopšteno je da je završena operacija ranjenog pripadnika Žandarmerije. 

"Ono što je vitalno, zbrinut je, završena je operacija, stabilan je i upućen je na intenzivnu negu na dalje lečenje. S obzirom na to da su vaskularni hirurzi odradili svoj posao perfektno. Povređeni su meka tkiva i mišići vrata, strela je izvađena napolje. Pacijent je stabilan i spreman. I dalje ćemo voditi računa o njemu u jedinici intenzivne nege", rekao je profesor Pavle Gregorić direktor Klinike za urgentnu hirurgiju UC Srbije. 

14:20

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova: "Pokušaj terorističkog napada"

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je današnji napad na pripadnika Žandarmerije ispred ambasade Izraela u Beogradu kao ''pokušaj terorističkog napada'', javlja Tajms of Izrael.

''Danas se dogodio pokušaj terorističkog napada u blizini izraelske ambasade u Beogradu. Ambasada je zatvorena i niko od osoblja ambasade nije povređen. Povređen je lokalni policajac. Okolnosti incidenta se istražuju", navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva.

14:19

Dačić obišao povređenog pripadnika Žandarmerije
TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bs

14:17

TANJUG/TANJUG VIDEO/bs

14:15

"Podmukli kukavički akt"

Ministar odbrane Bratislav Gašić najoštrije je osudio današnji tereoristički napad na pripadnika Žandarmerije M.J. koji se nalazio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela.

"Današnji pokušaj ubistva našeg žandarma je, ne samo teroristički, nego i podmukli kukavički akt. Misli pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su sa našim kolegom i njegovom porodicom. Molimo se za njegovo zdravlje i nadamo brzom oporavku", izjavio je ministar Gašić.

On je istakao da je sistem odbrane i bezbednosti Republike Srbije snažan i stabilan i da će oštro i beskompromisno odgovoriti na svaki vid terorizma.

14:10

Telo napadača i dalje na Dedinju; U toku potraga za automobilom

Na licu mesta, u Dedinjskoj ulici i dalje se nalazi telo za sada neidentifikovanog napadača na pripadnika Žandarmerije koji je obezbeđivao izraelsku ambasadu.

On je obučen u belu majicu i tamno sive pantalone, ima dugu bradu i kratko je ošišan.

Policajac je u samoodbrani pucao na ovog napadača koji je preminuo na licu mesta, a prema nezvaničnim saznanjima on je do lica mesta došao automobilom.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama, u toku je potraga za automobilom marke “reno”, te se sumnja da je napadača možda neko dovezao do mesta gde je samostrelom pogodio pripadnika Žandarmerije.

Napadač je, inače, pokušao da beži, ali ga je povređenji žandarm savladao.

14:08

TANJUG/TANJUG VIDEO/bs
TANJUG/TANJUG VIDEO/bs
TANJUG/TANJUG VIDEO/bs

14:03

"Najoštrije osuđujem gnusni teroristički napad"

Najoštrije osuđujem gnusni teroristički napad koji se odigrao danas, u Beogradu, ispred izraelske ambasade, rekao je za Kurir premijer Srbije Miloš Vučević.

"Država Srbija će umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma. Svako ko je mislio da nas može destabilizovati ovakvim nepočinstvima, prevario se", naveo je premijer i dodao:

"Srpskom žandarmu želim brz oporavak, a građanima Srbije poručujem da se mogu osećati bezbedno. Naša zemlja je bila i ostaće mirna, stabilna i prosperitetna, a međuverski sklad će naše društvo krasiti i dalje. Ovo je bio akt bezumlja, koji se ne može pripisati nijednoj religiji i nijednom narodu. Reč je o zlodelu pojedinca sa imenom i prezimenom. Stoga pozivam građane da ostanu mirni i ne podležu propagandi onih koji bi želeli da nas međusobno zavade". 

13:35

Izvor: Tanjug

13:35

"Pacijent je životno ugrožen"

Lekar u UC rekao je novinarima da je pacijent životno ugrožen i kao hitan upućen u salu na operaciju.

"Operacija je u toku i ne možemo dati druge informacije za sada", rekao je doktor.

13:29

Ministar policije Ivica Dačić obišao je ranjenog pripadnika Žandarmerije i naveo da će operacija trajati nekoliko sati. 

13:28

"Reprezentativni Policijski sindikat Srbije želi da pohvali hrabrost i požrtvovanost našeg kolege i člana Miloša J. koji je ranjen na dužnosti dok je obezbeđivao ambasadu Izraela. On je iako povređen uspeo da eliminiše napadača i tako spreči eventualno veći broj žrtava ovog teroriste.

Želimo našem kolegi i članu Milošu J. da se što pre oporavi. Posao policajaca je izuzetno težak, pripadnici Žandarmerije rade na najizazovnijim zadacima, ali kao što smo imali prilike da vidimo, uspevaju i u najrizičnijim situacijama da brzo reaguju i spreče da ne dođe do većeg broja žrtava. Nadamo se da će dalja istraga utvrditi da li je i ko još učestvovao u organizaciji napada, a kolegama koji to istražuju pružamo punu podršku", rekao je Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije. 

13:20

Stefanović:VJT naložilo obdukciju napadača na žandarma i druge neophodne radnje

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je za Tanjug da je dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio obdukciju napadača i sve druge neophodne radnje kako bi se rasvetlile sve okolnosti današnjeg napada na pripadnika Žandarmerije M.J. (34), koji je bio na dužnosti obezbedjenja ambasade Izraela u Beogradu.

Stefanović je rekao da se dežurni javni tužilac VJT u Beogradu i javni tužilac Javnog tužilaštva za organizovani kriminal nalaze na licu mesta gde je danas oko 11 časova napadač, čiji se identitet utvrdjuje, iz samostrela ustrelio pripadnika Žandarmerije i pogodio ga u vrat.

Pripadnik Žandarmerije je u nužnoj odbrani, upotrebio vatreno oružje i pucao na napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo, naveo je Stefanović.

13:16

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: