Hronika 0

18.06.2024.

19:20

Advokati na suđenju Belivuku iznosili uvodna izlaganja, suđenje se nastavlja

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je uvodnim izlaganjem advokata nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje je krenulo ispočetka u ponedeljak.

Izvor: Tanjug

Advokati na suđenju Belivuku iznosili uvodna izlaganja, suđenje se nastavlja
Shutterstock/BalkansCat

Podeli:

Advokat Dejan Lazarević, koji u ovom predmetu brani nekoliko optuženih, je u uvodnom izlaganju predložio sudiji da suđenje krene ispočetka kako bi se na taj način ispravile sve nepravilnosti koje je, kako tvrdi, počinila prethodna sudija.

Lazarević je istakao razloge zbog čega bi sud trebalo da ukine rešenje o potvrđivanju sporazuma o priznanju krivice koje je tužilaštvo sklopilo sa okrivljenim-saradnicima Srđanom Lalićem, Bojanom Hrvatinom i Nikolom Spasojevićem.

Branilac tvrdi da je Spasojević tokom svog izlaganja priznao krivično delo nezakonito držanje i nošenje oružja, krivično delo koje nije obuhvaćeno tim sporazumom, zbog čega je predložio da sudija taj sporazum poništi.

Kada je reč o Hrvatinu, Lazarević tvrdi da je on priznao tokom svedočenja da je trgovao narkoticima i poružjem, što takođe nije obuhvaćeno njegovim sporazumom. Lazarević je naveo i da je oštećeni I.S. kog su pripadnici ove grupe oteli i tri dana mučili i zlostavljali na stadionu FK Partizan, tokom svedočenja rekao da je njega Lalić silovao, zbog čega je rekao sudiji da bi trebalo da zatraži od tužilaštva da pokrene postupak protiv Lalića za krivično delo silovanje.

Takođe je ukazao da je Lalić pričao o trgovini drogom što sporazumom nije obuhvaćeno, kao i da je ponovio da bi rešenje o potvrđivnaju sporazuma trebalo da stavi van snage.

On je predložio da se oštećeni I.S. ponovo pozove u sud kako bi odredili suočenje njega i Lalića na okolnosti da li je Lalić izvršio krivično delo silovanje.

Lazarević se osvrnuo i na komunikaciju sa kriptovane aplikacije "Skaj" dobijene međunarodnom pravnom pomoći , tvrdeći da je to nezakonit dokaz u Srbiji i da je to sad potvrdio i Evropski sud pravde.

Branilac tvrdi da su tokom uviđaja u kući u Ritopeku, gde su, kako se navodi u optužnici, pripadncii ove grupe ubijali svoje žrtve, učinjeni brojni propusti.

Na kraju on je rekao da je saglasan da se pročitaju iskazi prethodno ispitanih svedoka, osim oštećenog I.S. i majke ubijenog Gorana Mihajlovića. Miljkovićev advokat Nikola Jerković je naglasio da dobrana osporava činjenično stanje i pravnu kvalifikaciju optužnice, te je detaljno objasnio zbog čega smatra da se komunikacija sa Skaj aplikacije ne može koristiti u Srbiji kao dokaz.

Advokat Đorđe Tomić istakao je da su njegovi branjenici Senad Rešović i Vladimir Grek priznali da su bili fizičko obezbeđenje Belivuku, što ne znači da su izvršili neko krivično delo. Stefan Stajić je uglavnom pričao o komunikaciji sa kriptovane aplikacije "Skaj" i naglasio da nikome od okrivljenih nije pronađen aparat sa takvom aplikacijom.

Advokati okrivljenih saradnika Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića su rekli da s obzirom na status njihovih branjenika nemaju ništa da dodaju i nemaju dokazne predloge. Branailac bračnog para Slađane Sekulić i Vlada Georgijeva, Sanja Ćeriman je navela da predloženi dokazi od strane tužilaštva ne dokazuju ništa, kao i da su svi dokazi nezakoniti.

Miljana Perendija branilac Filipa Ivanovskog je od suda zatražila da se oštećeni I.S. neposredno ispita, dodajući da je on na jednom suđenju rekao da jeste Ivanovski učestvovao u njegovoj otmici ali nije mogao da ga prepozna. Jugoslav Tintor branilac Nikole Stefanovića je naveo da se njegov branjenik po zanimanju automehaničar te da on nije pripadnicima ove grupe nabavljao i održavao automobile.

Suđenje se nastavlja u četvrtak kada bi svi advokati trebalo da iznesu uvodna izlaganja a zatim slede odbrane optuženih. Prvom optužnicom, koja je napisala na više od 300 strana, pripadnici se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoju, Lazara Vukičevića i Zdravka Radojevića.

Istom optužnicom pruipadnici su optuženi za trgovinu drogom, nelegalno držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Kako se navodi u optužnici pripadnici grupe su tri dana u prostorijama restorana u Humskoj, odnosno na stadionu Partizana, držali I.S. kog su tukli, mučili i silovali.

Ovom optužnicom je obuhvaćena i tačka koja se odnosi na trgovinu drogom, a koju su kako se sumnja držali u prostorijama stadiona. Drugom optužnicom pripadnici se terete za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića.

Suđenje je krenulo ispočetka zbog promene predsednice sudskog veća, odnosno jer je Vinka Beraha Nikićević koja je ranije bila predsednica veća otišla u penziju.

Optužnicama je obuhvaćeno ukupno 30 osoba od kojih se njih 12 brani sa slobode dok su ostali u pritvoru.

Optuženi Boris Karapandžić nije došao na današnje suđenje, jer, kako je ukazano medicinskom dokumentacijom, on je operisao tetivu, dok je optuženi Aleksa Stošić izostao zbog operacije proširenih vena na nozi. U odnosu na njih je sudija razdvojila postupak.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: