Društvo 12

24.10.2024.

14:38

Srbiji se sprema najjača zima u poslednjih 10 godina: Evo kada tačno stiže sneg

U Srbiji se očekuje najhladnija zima u poslednjih deset godina, prvi sneg bi mogao da padne već početkom novembra, a broj dana sa snegom kretaće se od 16 do 30, u zavisnosti od dela zemlje.

Izvor: B92.net

Srbiji se sprema najjača zima u poslednjih 10 godina: Evo kada tačno stiže sneg
Shutterstock/poludziber

Podeli:

"Promenila se totalno cirkulacija vazduha na planeti Zemlji, tako da očekujemo ove godine mnogo jaču zimu, najjaču zimu u zadnjih deset godina", rekao je meteorolog Ivan Ristić za TV Prva. 

Ristić je rekao da oktobar deluje baš jesenje, kao nekada što je bio i da nema nekih velikih skokova na 30 stepeni, beleže se i prvi mrazevi.

Za vikend toplo, oko 20 stepeni

Najavio je da se za vikend očekuje topao period.

"Subota, nedelja i ponedeljak će biti najtopliji dani, sa preko 20 stepeni", rekao je on za TV Prva.  

Od srede zahlađenje, početkom novembra sneg

Nakon toga, od srede se očekuje postepeno zahlađenje, na temperature između 15 i 20 tepeni, a pojedini modeli sa veštačkom inteligencijom daju jače zahlađenje, a za vikend 2. i 3. novembra očekuje se i prvi sneg u Srbiji. 

"Za sada ide postepeni pad temperature, idemo u novembarske temperature između 10 i 15 stepeni i kako bude odmicao novembar idemo na sve hladnije, tako da se krajem novembra očekuje sneg, ako ga bude i sad početkom novembra. Interesantna je prognoza", zaključio je Ristić. 

Sredinom novembra se najavljuje manje otopljenje i dva toplija pika u decembru, do 15 stepeni.

"Zima je vrlo slična onima koje smo imali, za sada najviše liči na one zime 1981. i 1982. godine, kada smo se smrzavali", rekao je on za TV Prva.

U Beogradu 16-17 dana sa snegom, u južnim krajevima 30

"Beograd i Vojvodina imaće oko 16-17 dana sa snegom, onda kako idemo južnije biće i do 30 dana sa snegom, a nešto manje će biti dana sa snežnim pokrivačem", kazao je i nastavio: 

"Za Beograd smo procenili temperature oko -10 stepeni u januaru i februaru", rekao je Ristić.

Januar i februar, pravi zimski meseci sa snegom

Januar i februar 2025. godine biće pravi zimski meseci, sa manjim skokovima temperatura, više će biti hladno - oko nula stepeni, sa mrazevima i sa pojavom snega. 

Izvor: Prva tv

Pročitajte još: 

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: