Društvo 1

17.10.2024.

22:15

Ledeni fenomen stigao u Srbiju: Sledi "sudar" anticiklona, a onda sneg

Pod uticajem anticiklona, koji je ogranak Sibirskog anticiklona, u Srbiji, tačnije u Podunavlju i Pomoravlju, duva pojačan jugoistočni vetar – košava, a prema rečima meteorologa Ivana Ristića, biće u pojačanju.

Izvor: Blic.rs

Ledeni fenomen stigao u Srbiju: Sledi "sudar" anticiklona, a onda sneg
Proifimedia/Sefa Karacan / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Kako je rekao, ona neće odjednom biti jaka, već treba biti spreman na rast intenziteta.

Hladna košava će duvati do nedelje

Ristić je najavio da će hladna košava duvati do nedelje, a najviša dnevna temperatura će biti od 15 do 20 stepeni Celzijusa, za vikend oko 15 stepeni Celzijusa.

"U pitanju je tip hladne košave koja uvlači hladan vazduh iz Vlaške nizije. Najhladnija će biti Timočka i Negotinska Krajina, tamo će biti maksimalna dnevna temperature biti oko 10 stepeni, a u ostalim delovima će možda još sutra biti između 15 i 20 stepeni Celzijusa, a onda će svuda temperatura da padne na oko 15 stepeni," kaže Ristić.

Pik košave u Banatu i Pomoravlju

Pik košave će najviše osetiti stanovnici Banata i Pomoravlja, kako je Ristić rekao, udari olujnog vetra će, recimo, u Vršcu biti veoma jaki.

"Dobra stvar je što će biti malo oblaka i ipak će biti toplije kada budemo na suncu. Sunce će poništavati efekte hlađenja košave, ali kada bude zašlo sunce ili u hladovini efekti hladne košave će se osećati više. Očekujem tri dana olujnog vetra, u Vršcu će dostizati najverovatnije i 100 km/h, u drugim košavskim područjima manje, a u nedelju će oslabiti, a od ponedeljka skoro da uopšte nećemo osećati vetar," kaže Ristić.

Spajanje dva anticiklona, temperatura pada na 0

Prema njegovoj vremenskoj prognozi, od ponedeljka se očekuje spajanje Azorskog i Sibirskog anticiklona.

Biće mnogo manje vetra i očekuje se manji porast temperatura, a u područjima gde ne bude magle maksimalne dnevne temperature će biti ponovo oko 20 stepeni.

Jutra će biti prohladna sa minimalnom temperaturom od 5 do 10 stepeni, po pojedinim kotlinama i dolinama reka će biti maglovito, a najniža temperatura će biti blizu 0 stepeni.

"Prema kraju meseca centar anticiklona će se pomeriti na zapad prema Britaniji, a mi ćemo biti pod uticajem Sredozemnog ciklona koji će doneti kišu na Balkanu. Usled prodora hladnijeg vazduha kiša će preći u sneg na planinama višim od 1.500 metara nadmorske visine. Krajem oktobra i početkom novembra najviše temperature će biti od 10 do 15 stepeni. Ulazimo polako sve dublje u jesen," zaključuje meteorolog.

Kako košava utiče na nas

Istina je da ljude čini nervoznima i agresivnima? Prema bioprognozama, kada duva košava očekuje se da posledice osete osobe koje imaju osetljiv nervni sistem.

Njena prednost je što kada duva u hladnom delu godine čisti zagađeni vazduh, a mana joj je prevelika brzina i što stvara subjektivni osećaj zimi da je još hladnije.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: