Društvo 0

15.10.2024.

11:03

Srbijo, stiže jedan ledeni fenomen

U Srbiji se u drugoj polovini nedelje očekuje zahlađenje, olujna košava i jedna neobična pojava koja se naziva temperaturna inverzija.

Izvor: Blic.rs

Srbijo, stiže jedan ledeni fenomen
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ bg

Podeli:

Još sutra nas očekuje suvo i stabilno vreme, a u drugoj polovini sedmice biće promenljivo i vetrovito, ponegde uz kišu, najavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Od četvrtka do nedelje biće umereno do pretežno oblačno, ponegde s kišom, uglavnom na zapadu i jugu zemlje, a u košavskom području vetrovito sa umerenim i jakim jugoistočnim vetrom, koji će dostizati udare olujne jačine (hladna košava), objavio je RHMZ.

Do srede biće suvo i stabilno vreme sa maksimalnom temperaturom oko i malo iznad proseka, od 17 do 24 stepena Celzijusa.

Očekuje se dominacija sprege dva anticiklona u atmosferi.

Ovo znači da će na planinama biti toplije nego u nizijama (temperaturna inverzija) i to upravo zbog jake hladne košave koja će negde imati udare i do 100 km na čas.

Temperaturna inverzija je meteorološki fenomen koji podrzumeva porast temperature s nadmorskom visinom

Meteorolog Ivan Ristić kaže da ove godine usled promene atmosferske cirkulacije na planeti Zemlji imamo umereno-kontinentalni tip klime i vreme u kom dominira sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona.

"Prema IRIE modelu nema promene u vremenskoj prognozi i očekujem da sledeće nedelje budemo pod uticajem ogranka Sibirskog, a nedelju kasnije Azorskog anticiklona. Vidim da je ovih dana borba za svaki stepen gore ili dole, zato se opustite i uživajte u ranom jesenjem vremenu", kaže Ivan Ristić.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: