Društvo 0

11.10.2024.

12:00

Stavili smo metalnu zaštitu na prozore; Stefan iz Priboja je na Floridi, otkriva sve o teškoj noći VIDEO

Uragan i dalje potresa Foloridu, a u centru ove vremenske katastrofe našao se i Pribojac Stefan Srbljanović, doktorand političkih nauka koji je u SAD na istraživačkom radu. Kako kaže, jako teška noć je iza svih stanovnika.

Izvor: RINA

Stavili smo metalnu zaštitu na prozore; Stefan iz Priboja je na Floridi, otkriva sve o teškoj noći VIDEO
RINA

Podeli:

"Deo u kom se ja nalazim je prošao bez većih oštećenja, kako zbog kvalitetnije gradnje objekata, tako i zbog činjenice da smo se priično pripremili. Pre uragana smo na sve prozore stavili metalne štitnike, tako da tokom samog uragana koji je prošao tokom noći, unutra maltene nismo imali osećaj jačine vremenske nepogode", kaže za RINU Stefan.

Dodaje da je nevreme uzrokovalo i pojavu preko 100 tornada, koji su ostavili razorne posledice u Fort Majersu, Tampi, Serasoti... U tim delovima pijavica je nosila čitave kuće, krovove.

"Kraj u kome se mi nalazimo gubio je struju samo tokom noći, ali je specifičan zato što se nalazi u neposrednoj blizini bolnice i policije, pa je na posebnom energetskom vodu. Međutim, u ostalim predelima od 40 do 90% stanovništva nema struju i ne zna se kada će je dobiti. U udarnim delovima nema pijaće vode.

RINA

Jutros smo pokušali da dođemo do same obale Meksičkog zaliva i plaže, policija nas je propistila kako bi prijatelj obišao svoju nekretninu. Srećom, nije bilo tolike štete kao pre dve godine. Međutim, ceo pojas uz plažu je u katastrofalnoj situaciji, brodovi i jahte su izbačeni iz dokova, pojedini restorani i objekti su potpuno poplavljeni. Kao što sam rekao, policija i dalje ne dozvoljava pristup", kaže Pribojac.

Iako se vremenske prilike polako vraćaju u normalu,stanovništvo je u strahu od novih nepogoda. Naime, postoji potencijalna opasnost od dva nova uragana: jednog koji se nalazi iznad Atlantika i za koji se ne zna u kom bi pravcu mogao da nastavi i drugog, za koji postoje špekulacije da se formira na istom mestu kao i prethodni Milton.

RINA

"Iz tog razloga dobar deo stanovništva ne planira momentalni povratak na Zapadnu Floridu u svoja mesta prebivališta, a deo onih koji su ostali zadržao je štitnike na prozorima i druge preventivne mere. Podsećanja radi, procenjuje se da je oko 6 miliona stanovnika privremeno napustilo svoje prebivalište, manji broj zbog obavezne evakuacije, a znatan deo onih koji su dobrovoljno odlučili da period tokom nevremena provedu na lagodniji način u nekoj drugoj saveznoj državi. Nažalost, ima žrtava, ali manje nego od uragana Helena kada je stradalo preko 200 ljudi", kaže Stefan.

Nezvanično, među našim državljanima nema stradalih ni povređenih, a pojedini su pretrpeli samo manju materijalnu štetu.

Izvor: RINA

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: