Društvo 7

11.10.2024.

10:28

Najdramatičniji let "Er Srbije" koji je gledao ceo svet; Srpski piloti: Primetili smo gust dim... VIDEO

Ceo svet je obišla fotografija aviona "Er Srbije" koji trenutak nakon napada na Bejrut poleće sa aerodroma, a sada su piloti tog aviona otkrili detalje dramatičnog leta.

Izvor: TV Prva

Najdramatičniji let "Er Srbije" koji je gledao ceo svet; Srpski piloti: Primetili smo gust dim... VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Podsetimo, avionom "Er Srbija" je iz Bejruta u Beograd vraćeno 85 odraslih putnika i tri bebe, u trenutku jakog granatiranja glavnog grada Libana.

Kapetan "Erbasa" Nemanja Janjatović i "Erbas" ispitivač Goran Nižić govorili su za TV Prva o letu i fotografiji koja je obišla ceo svet. 

Ispitivač "Erbasa" Goran Nižić je rekao, između ostalog, da mu je veliko zadovoljstvo što je misija vraćanja naših državljana iz Libana obavljena bez problema, jer se radilo o letu sa visokim rizikom, budući da su išli u nebezbedno područje.

Na pripremi tog leta, kako je ispričao, radio je veliki tim i svi segmenti su bili pokriveni, međutim, kako kaže, opasnost uvek postoiji.

"Može doći do promena, iako se sve preduzme, i to je deo opasnosti koje kriju ovakvi letovi", rekao je on.

"Naravno da smo bili svesni, kada se takav let planira uzeti su svi rizici u razmatranje. Razni timovi Vlade Srbije, diplomatsko konzularna predstavništva, kompanijske celine, organzacije učestvuju u pripremi leta. Svi su svesni da takav let treba da bude izveden u što kraćem roku. Cilj je da rizik bude sveden na minimum", rekao je Nižić.

Na sreću, tako nešto se nije desilo i sve je završeno u najboljem raspoloženju, dodao je on.

Kapetan "Erbasa" Nemanja Janjatović je istakao da nisu bili uplašeni i da za taj let on nije rekao nikome osim svojoj supruzi.

Ostali su, kako kaže, saznali kasnije.

"Ali ja uvek kažem - ko će, ako nećemo mi", dodao je on.

"Ovaj let se nije razlikovao ni u čemu od jednog običnog leta koji smo radili toliko puta. Priprema je nešto obimnija, ali samo izvođenje leta se ne razlikuje puno. Ono što je drugačije jeste da mi piloti nacionalne kompanije imamo posebnu čast kada radimo ovakve stvari jer čemu drugo služi nacionalna kompanija, ako ne za ovakve stvari", rekao je Janjatović za TV Prva.

Prema rečima Nižića, piloti "Er Srbije" po samom sletanju nisu znali šta se dešavalo tačno u Bejrutu.

"Primetili smo da je aerodrom prazniji. Pri poletanju smo primetili gust dim, vazdušno par kilometara od nas, a mi u tom trenutku nismo znali da li je nešto gađano ili ne", naveo je on.

Izvor: TV Prva

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: