Društvo 8

10.10.2024.

22:01

Oluja nalik uraganu juriša ka Evropi: Srbija je na udaru

U prethodna 24 sata na zapadnu i severnu Evropu obrušio se bivši uragan Krik, a Evropa se priprema za novi udar ciklon i oluje nalik uraganu.

Izvor: Telegraf.rs

Oluja nalik uraganu juriša ka Evropi: Srbija je na udaru
Shutterstock/elRoce

Podeli:

Ovaj bivši uragan kretao se od severa Portugalije i Španije preko Francuske i Nemačke do juga Švedske.

Ovim predelima doneo je veoma jake vetrove i obilne padavine, priobalnim predelima i vrlo visoke talase.

Ovaj vantropski ciklon večeras se premešta preko severne Evrope dalje na istok, a u sklopu njega premešta se i hladni front, koji je večeras stigao do našeg regiona, a sutra će doneti promenu vremena i Srbiji i to u vidu prolazne kiše i pljuskova sa grmljavinom, uz osetnije zahlađenje i jak severozapadni vetar.

U prethodna sata veoma snažan uragan Miltin pogodio je Floridu i doneo katastrofalne posledice zapadnim i centralnim predelima ove savezne države. Uragan je napustio kopno Floride, oslabio na kategoriju 1 i sada se premešta ka Bermudima, do kojih će stići kao tropska oluja.

Ove večeri nad srednjim delom Atlantika nalazi se uragan Lesli, oluja druge kategorije, koja ne ugrožava kopno. Ovaj uragan premeštaće se narednih dana prema severoistoku i kao tropska oluja stići će u nedelju do Azorskih ostrva i doneti im jake vetrove i vrlo obilne padavine, a sledeće sedmice ovaj tada bivši uragan stigao bi do obala Portugalije.

Međutim, pre toga, Portugalija, severozapad Španija i zapadna Evropa, pripremaju se za novi jak i snažan ciklon, koji trenutno donosi obilne padavine i olujne vetrove Azorskim ostrvima.

Srećom, nije reč o uraganu, iako podseća na njega, već je reč o vantropskom ciklonu.

To neće umanjiti njegovu snagu i u naredna 24 sata obrušiće se na Portugaliju i doneti ogromne talase, obilne padavine i olujne vetrove, a potom će se premeštati preko severozapada Španije i zapadne Evrope, odnosno preko Francuske ka severu Evrope.

I ovim predelima na svom putu doneće vrlo obilne padavine i jake vetrove, priobalnim predelima veoma visoke talase.

Tokom vikenda ovaj ciklon premeštaće se preko severa Evrope i svojim centrom daleko od Srbije, ali će obodni deo hladnog fronta u sklopu njega doneti Srbiji u nedelju popodne umereno naoblačenje i skretanje južnog vetra, na prolazno pojačan severozapadni, ali i manji pad temperature vazduha.

Potom Srbiju očekuje osetniji porast vazdušnog pritiska i sve jače delovanje anticklona, koji će Srbiji sledeće sedmice donositi suvo i stabilno, ali i umereno toplo vreme, uz hladna i maglovita jutra.

Ovaj anticklon ujedno će sprečavati prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantika unutar kopna Evrope i do našeg područja, a koji će se najviše obrušavati na Portugaliju, Španiju i zapadnu Evropu, a potom nastavljati put dalje na sever.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: