Društvo 0

07.10.2024.

22:43

Mučeni su, unakaženi; Izraelska ambasadorka u Beogradu: "Proslava života pretvorila se u nepojmljiv užas" FOTO

Večeras je ambasada Izraela obeležila godišnjicu terorističkog napada Hamasa na Izrael, kojim je napeta situacija na Bliskom istoku eskalirala u rat.

Izvor: B92.net

Mučeni su, unakaženi; Izraelska ambasadorka u Beogradu: "Proslava života pretvorila se u nepojmljiv užas" FOTO
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Podeli:

Pre tačno godinu dana, militantna grupa je napala Izrael, militantnom akcijom na muzičkom festivalu "Nova".

Na obeležavanju godišnjice okupile su se su mnoge zvanice među kojima su bili Vuk i Danica Drašković, brojni ambasadori, kao i Ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije, Marko Đurić.

"Proslava života pretvorila se u nepojmljiv užas"

Okupljenima se prvo obratila ambasadorka Izraela Avivit Bar-Ilan.

"Okupili smo se danas ovde kako bismo obeležili 7. oktobar, dan koji će zauvek ostati u našem kolektivnom sećanju. Tog tragičnog jutra, dok su porodice širom Izraela proslavljale jevrejski praznik Simhat Tora, dogodio se teroristički napad. Preko 4.000 raketa ispaljeno je na naše gradove, dok su tokom brutalnog, koordinisanog udara, teroristi napali naše domove, mine zajednice i vojne baze", rekla je ona i nastavila:

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

"Među ubijenima je 38 dece, više od 400 žena, dok je na muzičkom festivalu Nova 364 ljudi mučeno, unakaženo, silovano i na najsuroviji način ubijeno. Proslava života pretvorila se u nepojmljivi užas." 

Među ubijenima bilo 38 dece i više od 400 žena

Ambasadorka je potom izrazila duboku zahvalnost Vladi Srbije, poručivši da snažna, nedvosmislena podrška tokom ovih teških dana za Izrael predstavlja svetionik nade.

Nakon nje prisutnima se obratio deda Alona Ohela, koji je jedan od stotine mladih koji su kidnapovani tog 7. oktobra. On se zahvalio svima koji stoje uz njegovu porodicu u "ovim teškim trenucima".

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

"Srbija stoji u ovim teškim danima sa ljudima Izraela"

Na kraju, ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je da je "jako teško govoriti o ovom događaju", napomenuvši da "današnji dan nije dan sećanja, već dan nade."

"Srbija stoji u ovim teškim danima sa ljudima Izraela, ne samo danas kad se sećamo ovog užasavajućeg terorističkog napada, već svaki dan", rekao je Đurić.

Đurić je na kraju dodao da će borba trajati dok se Alon ne vrati i ne zasvira klavir u Beogradu.

Nakon govora, prikazan je dokumentarni film "Supernova – masakr na muzičkom festivalu", koji je prikazao iskustva onih koji su preživeli masakr, kao i pripadnika vojske i policije, koji su pomogli povređenima.

Pročitajte još: 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: