Društvo 0

04.10.2024.

20:52

Sava raste: Opasnost iz regiona preti i Srbiji?

Naš region pod uticajem je veoma snažnog ciklona sa vrlo obilnim padavinama. Na udaru su Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, BiH, ali i delovi Srbije.

Izvor: Telegraf.rs

Sava raste: Opasnost iz regiona preti i Srbiji?
Shutterstock/bluestork

Podeli:

BiH i Crnu Goru pogodile su padavine, poplave i bujice razornih razmera, uz mrtve i katastrofalne posledice.

Obilne padavine uslovile su višemetarski porast Save u gornjem toku koja se izlila u Zagrebu.

Padavine nisu zaobišle ni Srbiju, ali daleko manjeg intenziteta.

Ipak, situacija iz regiona ogledaće se i na stanje u Srbiji.

Sava će narednih dana i na toku kroz Srbiju imati nagli porast, a očekuje se porast i za metar i po u narednih četiri dana, naričito u gornjem toku kroz Srbiju, dok će kod Beograda porast biti za oko pola metra, a porast će se nastaviti i nakon tog perioda.

Srećom, dobra vest je da je Sava u prethodnom periodu imala nizak i srednji, u Beogradu srednji vodostaj i da je za sada naše rečno korito spremno za prihvat veće kolličine vode i Slovenije, Hrvatske i Bosne.

Dakle, iako se u narednom periodu očekuje nagli porast Save u Srbiji, za sada nema opasnosti od proglašenja redovne odrbane od poplava, niti ima opasnosti od poplava, ali situaciju treba redovno pratiti, kao i redovno pratiti državne i nadležne službe.

Ove padavine neće uticati na vodostaj Dunava, koji je u septembru doneo katastrofalne poplave Mađarskoj i Austriji. Dunav će u narednom periodu u Srbiji imati dalji pad, pri čemu je vodostaj već sada uveliko ispod granice redovne odbrane od poplava, dok će Dunav nizvodno od Novog Sada, naročito nizvodno od Zemuna imati narednih dana porast, ali bez ikakvih opasnosti.

Ostale reke u Srbiji trenutno imaju dosta nizak vodostaj, tako da će aktuelne padavine samo poboljšati hidrološku situaciju na rekama južnije od Save i Dunava.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: