Društvo 0

04.10.2024.

18:53

Srbiji preti potop? Alarmantno u regionu; Meteorolog otkrio kada staje kiša

Govoreći o vremenskim nepogodama koje su zadesile region meteorolog Nedeljko Todorović je danas rekao da je u prošlosti bilo sličnih nepogoda sa jakom kišom i bujičnim poplavama.

Izvor: Tanjug

Srbiji preti potop? Alarmantno u regionu; Meteorolog otkrio kada staje kiša
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Podeli:

On je dodao i da je ovo podneblje podložno takvim neprilikama, ali ističe da Srbiju ne očekuje sličan scenario.

"Poznato je da na jugu Crne Gore, u Hercegovini, Lici i Gorskom kotaru za jedan dan padne količina kiše koja je tri puta veća od proseka padavina u Beogradu i većem delu Srbije za mesec dana. Ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava jer su ta područja poznata po velikoj količini padavina od početka jeseni, pa sve do početka proleća. Upravo zbog toga u toku leta imaju i duži sušni period", rekao je Todorović za Tanjug.

Navodi da je najveća količina padavina u prethodna dva dana pala na severu i zapadu Srbije.

"Ovakva situacija uzrokuje veću količinu padavina u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Sinoć i danas prepodne je u Srbiji najviše kiše palo na zapadu zemlje i u Vojvodini uključujući i deo Beograda. Na ovom području je palo između 20 i 40 litara po kvadratnom metru što je dosta manje nego u područjima gde su se desile bujične poplave", objasnio je on.

Todorović ističe da je u zoni Jadrana zabeležena manja količina padavina nego inače, a da se glavnina padavina desila u brdsko-planinskim predelima. Navodi i da nema podatke o tome da li je i koliko bilo ljudskih žrtava tokom prethodnih nepogoda u regionu, ali kaže da nema sumnje da je bilo materijalne štete.

"Najveća količina padavina je zabeležena u zaleđu Jadrana, počev od Istre, Gorskog kotara, pa do juga Crne Gore. To je bila nepovoljna okolnost jer se u planinskim predelima zbog uskih dolina i rečnih kotlina sva kiša slije u vododerine, potoke i rečne doline. Zatim se kao bujica spusti nizvodno izlivajući se iz korita i praveći štetu imovini, a ovaj put, nažalost, odnoseći i ljudske živote", rekao je Todorović.

On dalje objašnjava da je glavnina padavina u Srbiji stala i da se u toku večeri mogu očekivati lokalne kiše i pljuskovi sa grmljavinom na jugu i jugoistoku zemlje gde bi mogla da padne slična količina kiše kao i u Vojvodini i na zapadu Srbije.

"Sudeći prema količni padavina, a kiša bi trebalo da stane sutra ujutru, ne bi trebalo da bude problema sa vodotocima. Hidrolozi prate stanje i izdaće upozorenje ukoliko to bude potrebno, ali mislim da je mala verovatnoća da se izliju značajne količine vode. To znači da bi neki potok u jugoistočnoj Srbiji lokalno mogao da se izlije iz korita", napominje Todorović.

Govoreći o padavinama u narednim danima Todorović kaže da nas očekuje prestanak padavina, sa mogućim lokalnim kratkotrajnim padavinama.

"U subotu i nedelju u većini mesta će biti suvo jer padavine prestaju. Možda će biti kratkotrajnih padavina, pre svega na istoku, jugoistoku i u centralnim delovima zemlje. Ukupna količina padavina u naredna dva dana će biti vrlo mala i neće doprineti značajnoj količini kiše koja je pala juče i danas. U ponedeljak i u utorak nas očekuje razvedravanje i blagi porast temperature, dok nas u sredu očekuje jednodnevno naoblačenje. Od četvrtka do nedelje očekujemo porast temperature, tokom vikenda i do 27 stepeni celzijusa", zaključio je Todorović.

Todorović je još jednom podsetio da je Srbija daleko od toga da je zadese bujične poplave i jer su količine padavina dosta manje nego u BiH.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: