Društvo 5

01.10.2024.

9:40

Obavezan vojni rok u Srbiji možete da izbegnete samo na jedan način, ali vam se neće svideti

Vojni obveznici, državljani Srbije, dobijaće poziv za služenje vojnog roka iako žive u inostranstvu, pišu danas mediji.

Izvor: Blic

Obavezan vojni rok u Srbiji možete da izbegnete samo na jedan način, ali vam se neće svideti
F.S./ATAImages

Podeli:

Obavezni vojni rok, koji je suspendovan 2011. godine, kako je najavljeno, od sledećeg septembra se vraća u Srbiju, a prva generacija regruta, rođeni 2006. godine, najpre će biti ti mladići koji ove godine postaju punoletni, podseća Blic.

Pozivi za služenje, koje će trajati 75 dana, od kojih je 60 dana obuka, a preostali dani vežba, stizaće svim punoletnim muškarcima od 18 do 27 ili čak 30 godina, ali gornja granica starosti budućih regruta znaće se kada državni parlament usvoji za to potreban Zakon.

Vojni rok pod zakonskom obavezom, dakle, predviđen je za sve punoletne muškarce u Srbiji, ali se postavlja pitanje i šta je sa onima koji žive van granica Srbije, odnosno, sa tom populacijom u dijaspori?

Sa pravne strane, odgovor na ovo pitanje je vrlo jasan – svaki državljanin Republike Srbije ako pripada starosnoj kategoriji muškaraca koji će biti obuhvaćeni tom zakonskom obavezom, dobiće poziv za odsluženje vojnog roka bez obzira da li trenutno živi, na primer, u Kruševcu ili Štutgartu u Nemačkoj.

"Svaki državljanin Republike Srbije tih određenih godina postaje vojni obveznik, što će reći ta zakonska obaveza važi za sve naše državljane, bez obzira gde trenutno žive. Ako imamo u vidu kako je to ranije bilo, odnosno, kako su se pozivali naši državljani čije je prebivalište bilo u inostranstvu, pretpostavljam da će i sada ti naši državljani pozive dobijati preko diplomatsko-konzularnih predstavništava i po zakonu oni moraju da se odazovu pozivu za vojsku kao i bilo koji drugi državljanin Srbije", objašnjava za Blic Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti.

Izuzeci od ovog pravila, međutim, postoje.

"Obaveza odazivanja ne važi za one koji imaju i državljanstvo zemalja u kojima nema obaveznog vojnog roka i onda oni mogu da se pozovu na državljanstvo te države i imaće pravo da vojsku ne služe ni u Srbiji. Ali, ako imaju državljanstvo države u kojoj postoji obavezni vojni rok, onda imaju mogućnost izbora – ili da odsluže vojni rok u toj državi ili u Srbiji. Svejedno, odslužen vojni rok u bilo kojoj državi, smatra se odsluženim vojnim rokom i kod nas", precizira Dragišić.

Prema njegovim rečima, teško je reći o kojem broju potencijalnih vojnih obveznika iz dijaspore je reč, a što se tiče regruta koji su u Srbiji, on se nada da stručnjaci iz generalštaba Vojske Srbije "imaju sasvim jasne cifre na koliko ljudi mogu da računaju da će proći buduću zakonsku obavezu vojne obuke".

Dragišić dodaje i da u našoj zemlji ima dosta mladića koji imaju i državljanstvo Hrvatske u kojoj je takođe uvedena zakonska obaveza služenja vojske, ali i da očekuje da većina njih onda kao zemlju u kojoj će morati da odsluže vojni rok izabrati Srbiju.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: