Društvo 0

28.09.2024.

13:50

Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Zabrinjava sporost rada VST u procesu izbora javnih i glavnih tužilaca

Udruženje sudija i tužilaca Srbije nakon danas održanog radnog sastanka, izražava zabrinutost zbog, kako kažu, sporosti rada Visokog saveta tužilaca u procesu izbora javnih tužilaca i glavnih javnih tužilaca u javnim tužilaštvima na teritoriji cele Srbije.

Izvor: B92

Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Zabrinjava sporost rada VST u procesu izbora javnih i glavnih tužilaca
Shutterstock/Salivanchuk Semen

Podeli:

"Zabrinjava i odluka Ustavnog suda kojom je usvojio prigovore i vratio VST na ponovno odlučivanje odluke o izboru sedam javnih tužilaca u Više javno tužilaštvo u Beogradu iz reda javnotužilačkih pomoćnika.

Saglasni smo da je presedan predlagati pomoćnike za prvi izbor u najznačajnije više javno tužilaštvo u Srbiji, ali ukazujemo da ovakva odluka usporava i ceo izbor za osnovna tužilaštva u Beogradu, koja imaju jako mali broj javnih tužilaca i funkcionišu sa minimumom kapaciteta, imajući u vidu enormni broj predmeta koji imaju u radu. Podsećamo da Prvom osnovnom javnom tužilaštvu nedostaje još 18 javnih tužilaca, Drugom osnovnom javnom tužilaštvu još 21, a Trećem osnovnom javnom tužilaštvu još njih 16.

Takođe, izražavamo zabrinutost i zbog poništavanja oglasa za izbor glavnih javnih tužilaca javnih tužilaštava u Srbiji, pa ponavljanje istih, poput izbora glavnog javnog tužioca Javnog tužilaštva za ratne zločine. Nejasna je sporost tužilačkog saveta u postupku izbora, koja na kraju krajeva nije ni u skladu sa ustavnim reformama i novim pravosudnim zakonima, te pozivamo VST da odlučno pristupi svojim dužnostima i sprovede date izbore u razumnim rokovima.

UST se zalaže i za što hitnije donošenje jednog od strateških pravosudnih zakona, a to je novi zakon o Pravosudnoj akademiji, koji će konačno jasno urediti postupak obuke i izbora sudija i javnih tužilaca u skladu sa standardima Evropske unije",  navode u saopštenju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: