Društvo 16

27.09.2024.

8:09

U Srbiju stiže zima kakvu skoro nismo videli

Prema prognozama u Srbiju stiže ledeni arktički vazduh, koji će drastično oboriti temperaturu vazduha.

Izvor: Kurir, Blic

U Srbiju stiže zima kakvu skoro nismo videli
Shutterstock/Oleksii Synelnykov

Podeli:

"Naredna dva dana biće veoma prijatno vreme sa svežim jutrima. U subotu stiže hladni arktički vazduh koji će prvo zahvatiti Vojvodinu, a do kraja subote će stići i u ostatak Srbije uz hladnije vreme i naoblačenje. Od nedelje nas očekuju pravi jesenji dani, a možda nam zatrebaju i zimske jakne, sa maksimalnim temperaturama od 12 do 15 stepeni", rekao je meteorolog Ivan Ristić za Kurir TV.

Nedelja će biti najgori dan

Ristić je pak za Blic rekao i da se uz naoblačenje, kišu, pad temperature, u subotu očekuje i pojačan severozapadni vetar, a da će najgpre bitiu nedelju kada će biti pretežno oblačno i hladno, povremeno sa kišom.

Najviša temperatura drugog dana vikenda biće između 12 i 15 stepeni Celzijusa. Meteorolog savetuje da se pripreme zimske jakne, jer kada je pre dve nedelje isto pala temperatura u duksu nije moglo da se izdrži, pogotovo u jutarnjim i večernjim satima.

"Definitivno će nedelja biti najgori dan", rekao je Ristić i dodao da se novo naoblačenje sa kišom očekuje sledećeg četvrtka, 3. oktobra.

Ipak, kakokaže, možemo da očekujemo i još jedan nalet lepog vremena u oktobru.

"Oko 12. oktobra imaćemo kratak period sa lepim vremenom, od oko 25 stepeni, a onda će doći do pada temperature", ističe Ristić.

On je najavio i da je pred nama zima koja će biti znatno hladnija nego protekle dve, a već u novembru možemo očekivati prvi sneg.

"Pojedini modeli ukazuju na hladniji period u drugoj polovini oktobra i početkom novembra. Pošto je ove jeseni cirkulacija na planeti, a naročito iznad Evrope, promenjena postoji evidentna orijentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu u sklopu koga će se dešavati povremeni prodori hladnog arktičkog vazduha", zaključuje Ivan Ristić.

.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: