Društvo 0

25.09.2024.

21:13

Nacionalna čitanka uskoro u školama; "Imaće posebno mesto u našem vaspitnom sistemu" VIDEO

Slavica Đukić Dejanović rekla je danas na predstavljanju Nacionalne čitanke za učenike osnovnih škola, da je inicijativa za njenu izradu potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da će čitanka deci prebližiti srpsku kulturu.

Izvor: Tanjug

Nacionalna čitanka uskoro u školama; "Imaće posebno mesto u našem vaspitnom sistemu" VIDEO
Shutterstock/UfaBizPhoto

Podeli:

Ova čitanka je namenjena upoznavanju učenika sa tradicionalnim vrednostima, kulturom, nasleđem i da bi imali više saznanja o svojoj zemlji.

Đukić Dejanović je najavila da će u narednim danima čitanka biti distribuirana u svim školama, a da će je učenici dobiti besplatno.

Podsetila je da je na značaj čitanke ukazao i premijer Srbije Miloš Vučević u svom ekspozeu.

"Nacionalna čitanka nije zbir tekstova u kojoj učenici treba da nauče definicije, već obavezno nastavno sredstvo namenjeno razvijanju svesti, negovanju tradicije i kulture srpskog naroda, kao i nacionalnih manjina koji žive u Srbiji", izjavila je ministarka prosvete.

Prema njenim rečima, prvi korak u realizaciji ovog projekta bilo je usvajanje i izmena dopuna Zakona o udžbenicima nakon čega su raspisani javni pozivi za autora i recenzenta.

Realizacija je poverena Zavodu za udžbenike, a Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je spremio materijal za nastavnike u kojima je objašnjeno kako da nastavnici koriste čitanku u radu sa učenicima.

"Tokom ove školske godine i ostali učenici će dobiti čitanke. Biće ih ukupno četiri, osim za učenike prvog i drugog razreda, posebne čitanke biće za učenike trećeg i četvrtog, kao i za učenike od petog do osmog i srednjoškolce", istakla je ona.

Đukić Dejanović je navela da će čitanka učenike upoznavati sa tradicijom, jezikom, umetnošću, istorijom i našom prošlošću.

"Uverena sam da će kod učenika podstaći osećanje ljubavi prema svojoj zemlji", rekla je ministarka.

Akcenat sadržaja Nacionalne čitanke je na tradicionalnim vrednostima.

"Motiviše nova saznanja, a ujedno i razvija ljubav prema otadžbini i njenim stanovnicima", rekla je ona i dodala da je razvijanje nacionalnog identiteta veoma važno, kao i poštovanje i uvažavanje različitosti", zaključila je ona.

Izvor: prva



    
    

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Rat u Ukrajini

uživo Gotovi su? Napad je počeo; "Pakao" za Ruse

Rat u Ukrajini – 945. dan. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otkrio je detalje "Plana pobede". Moskva je poručila da je taj plan opasna avantura sa perspektivom dalje eskalacije.

22:28

25.9.2024.

47 min

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: