Društvo 13

24.09.2024.

22:22

Poznati novi detalji uvođenja obaveznog vojnog roka: Evo ko će prvo biti regrutovan

General Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je večeras da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze i dodao da je suština da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije.

Izvor: Tanjug

Poznati novi detalji uvođenja obaveznog vojnog roka: Evo ko će prvo biti regrutovan
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Podeli:

''Svaki dan i godinu koje čekamo mi gubimo generacije mladih vojnika'', rekao je Mojsilović.

On je u emisiji Takovska 10 na RTS-u istakao da će u prvih 30 dana od predviđenih 75 koliko treba da traje obuka regruta, novi vojnici provesti na obuci za određenu vrstu gađanja, obuke za ličnu opremu, da će raditi vežbe koje se odnose na Zakon za zaštitu, kao i sanitetsku obuku i obuku za prvu pomoć.

''Drugi mesec ulazimo u određenu taktičku obuku, da li ste strelac, puškomitraljezac... Uključeno je i dopunsko pešadijsko gađanje, dnevno i noćno, dok u onih poslednjih 15 dana radiće se na realizaciji sadržaja u logorskim i terenskim uslovima'', rekao je Mojsilović.

On je istakao da će u devet centara za obuku širom zemlje biti korišćen instruktorski pristup, dok će ostali vojnici po garnizonima sticati obuku i osposobljavanje unutar brigada i kopnene vojske.

''U jednoj klasi računali smo na do 20.000 vojnika-regruta. Na godišnjem nivou. Dakle dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu'', rekao je Mojsilović i dodao da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

''Stariji će ići u centre za obuku i sa njima imamo plan da radimo malo kraće od tih 75 dana'', smatra Mojsilović.

Naveo je da mirovanje radnog odnosa mora biti zastupljeno u ovom slučaju, dodajući da je tako nešto moguće u javnim preduzećima.

''Cenimo da nema mnogo slučajeva zaposlenih preko interneta u tim godinama, kad neko ima 19 godina. Imamo ideju da predložimo vladi da oni koje imaju kredite a treba da budu regrutovani dobiju moratorijume na otplatu barem za ta dva i po meseca'', rekao je Mojsilović i dodao da je ideja da kad vojnik odsluži vojni rok, bude u ratnom rasporedu u garnizonu najbližem mestu odakle dolazi.

Kad je reč o prigovoru savesti, Mojsilović je rekao da je to ustavna kategorija i da se to ne može ignorisati.

''U vojsci postoje zanimanja i specijalnosti u kojima se ne zahteva i za koja ne morate da se obučavate da držite pušku. Ali i ti regruti biće na obuci. Oni koji ne bi bili obučavani za pucanje bili bi u vojnom roku u trajanju od 155 dana. Nema razlike između verskih i nacionalnih elemenata u vojssi, pa tako možete da budete i vatrogasac u vojsci'', rekao je Mojsilović.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: