Društvo 0

23.09.2024.

22:29

Sledi pik: Srbija čeka

Dok su u Hrvatskoj na snazi vanredne mere od poplava, u Mađarskoj nivo Dunava opada i u planu je ukidanje mera zaštite, u Srbiji se očekuje da u okviru redovne odbrane od poplava vrh talasa kod Bezdana i Apatina bude dostignut 25. septembra.

Izvor: Blic.rs

Sledi pik: Srbija čeka
TANJUG / SAŠKA DROBNJAK/ nr

Podeli:

Kod Bogojeva vrh talasa bi trebalo da bdue dostignut 26. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra.

Sve stanice su ušle u redovnu odbranu, sledi pik poplavnog talasa

Sve stanica od Bezdana do Apatina su prošle sedmice ušle u redovnu odbranu od poplava, i vodostaj je u porastu sa tendencijom porasta u naredna četiri dana, ali kako je za "Blic" rekao hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković "ne očekuje se da pređu granicu vanredne odbrane od poplava".

Prema prognozi vodostaja RHMZ, kod Bezdana će nivo Dunava biti najviši u ovom talasu sutra i u sredu, do 662 cm, međutim, već narednog dana će početi da opada. Kod Apatina se pik talasa očekuje u sredu - 688 cm, dok će u četvrtak vodostaj biti niži, 680, u petak još niži, 655 cm. Ni na jednoj do sada najugroženijoj hidrološkoj stanici nivo vode ne bi trebao da pređe granicu redovne odbrane od poplava.

Vodostaj Dunava danas kod Bezdana i izgledi do petka

Naime, kod Bezdana je Dunav danas 646 cm, u utorak će biti 660, u sredu 662, u četvrtak 649 cm i u petak pada će pasti na 610 cm. Na ovom mestu je granica redovne odbrane 500, a vanredne 700 cm.

U četvrtak se očekuje da nivo vode opadne na 680 cm i u petak na 655 cm. Granica redovne odbrane je 600, a vanredne 750 cm.

Vodostaj Dunava danas kod Bogojeva i izgledi do petka

Dunav je kod Bogojeva danas dostigao 568 cm, sutra se očekuje da bude do 620 cm, u sredu 640, četvrtak 644 cm i u petak pada na 634 cm. Granica redovne odbrane od poplava na ovoj hidrološkoj stanici je 600, a vanredna 700 cm.

Vodostaj Dunava danas kod Bačke Palanke i izgledi do petka

Nivo vodostaja reke Dunav kod Bačke Palanke je danas 481 cm, za sutra je predviđeno da bude 520, u sredu 554, u čevrtak 573, u petak 578 cm, što znači da je voda prešla granicu redovne odbrane od 530 cm, ali je na ovom mestu granica vanredne odbrane 650 cm.

Vodostaj Dunava kod Novog Sada i izgledi do petka

Kod Novog Sada, je danas Dunav 428 cm, za utorak je previđeno da bude 460 cm, u sredu 490, u četvrtak 515 i u petak 527 cm.

Na ovom mestu je granica redovne obrane 450 cm, dok je granica vanredne odbrane 700 cm.

Kada se ulazi u redovnu, kada u vanrednu odbranu od poplava, a kada se proglašava vanredno stanje?

Kako su objasnili u RHMZ, redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu, koja je određena za svaki rečni sektor, i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi:

  • dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane
  • stanje nasipa i objekata
  • nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i drugo

"Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima," navodi se na sajtu RHMZ.

U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolisanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i drugo.

Pod vodom su vikend naselja i deo popularnog novosadskog Štranda

Talas koji će narednih dana povećati nivo Dunava u ulaznim stanicama u Srbiji do maksimuma u ovoj poplavnoj epizodi ne bi ipak trebao da izazove veće probleme. Pod vodom su vikend naselja i u Novom Sadu nekoliko redova plaže na popularnom Štrandu.

Situacija je delimično alarmantna, a za dalji razvoj događaja te informacije o trenutnom stanju otkrio je Božidar Beloš iz "Voda Vojvodine".

"Dunav je već nekoliko dana u porastu, krenuvši od svog gornjeg toka u srednjoj Evropi, preko Austrije, Mađarske i Slovačke. Ovaj talas će se u toku dana ili narednih dana preliti na našu teritoriju, ulazeći kod Bezdana," rekao je Beloš za "Prva" TV.

Ekipe iz "Voda Vojvodine" su se pripremile za moguću nepriliku, prateći situaciju i preduzimajući potrebne mere.

"U poslednja dva dana, talas počinje da pokazuje usporen rast na mernim stanicama ispod Apatina," objašnjava Beloš.

Iako se usporavanje rasta nivoa vode može smatrati pozitivnim znakom, stanovništvo i dalje treba da bude oprezno i prati dalja upozorenja i informacije iz relevantnih službi.

"Naša ekipa će nastaviti da prati situaciju i preduzima sve potrebne mere kako bi se sprečila eventualna šteta," poručio je je Beloš.

Klimatske promene pojačale padavine i direktno izazvale poplave u Evropi

Kako je za "Blic" rekao naš klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević, za očekivati je bilo da talas visokih voda i prema najavama hidrologa to ne bi trebalo da bude kritično.

"Nivoi koji se očekuju su blizu graničnih upozorenja, ali ne mogu da dovedu do poplava, posebno do značajnijih poplava. Velike reke su zbog suše bile vrlo blizu minimuma i ima prostora gde će voda koja bude dolazila do Srbije da se smesti. Imamo i Đerdap kojim možemo donekle da kontrolišemo nivo Dunava. Već je pokazano da bi bez klimatskih promena akumulacija kiše koja je pala bila 20 odsto manja. Ako je na nekoj lokaciji palo oko 300 litara kiše, to znači da bi bilo 60 litara manje da nema uticaja klimatskih promena i na mnogo većem broju lokacija bi bilo manje rizika od poplava. Klimatske promene imaju direktan uticaj na celu ovu epizodu i da ovakvi ekstremi budu još ekstremniji nego u prošlosti," zaključio je Đurđević.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: