Društvo 6

22.09.2024.

13:31

Klimatski fenomen ide ka Srbiji...

Zapadna i severozapadna Evropa će se suočiti sa novim prodorom hladnog arktičkog vazduha u okviru polarnog vrtloga koji se približava Severnom moru, najavio je meteorolog amater Ivan Ristić.

Izvor: Blic.rs

Klimatski fenomen ide ka Srbiji...
Patryk Kosmider/Shutterstock

Podeli:

Ovaj vremenski fenomen će doneti značajno zahlađenje u tim delovima kontinenta tokom sledeće nedelje.

Osim hladnoće, formiranje dubokog ciklona će prouzrokovati obilne padavine i jake vetrove, dodatno otežavajući vremenske prilike u regionu.

Stabilno i toplo, zatim promenljivo vreme u Srbiji

Na svom Fejsbuk profilu Ristić najavljuje topao početak nedelje, ali i približavanje ciklona iz zapadne Evrope koji nosi oblake i kišu.

"U Srbiji će početak sledeće nedelje obeležiti kraća stabilizacija vremena. Očekuje se puno sunca i relativno toplo, prijatno vreme sa maksimalnim temperaturama od 23°C do 27°C. Međutim, sredinom sledeće nedelje, približavanje ciklona iz zapadne Evrope doneće povećanje oblačnosti, a ponegde se može očekivati i kiša. Uprkos tome, temperature će ostati relativno tople", piše Ristić.

Hladan vazduh struji kroz Bečka vrata

Krajem septembra, tačnije za vikend 28. i 29. septembra, prognozira se prodor hladnijeg vazduha kroz bečka vrata, najavljuje dalje Ristić.

Početkom oktobra, očekuje se svežije vreme sa maksimalnim temperaturama oko 20°C i prohladnim jutrima. Vazdušni pritisak će biti u postepenom porastu, što će dovesti do stabilizacije vremenskih uslova.

Tokom prve dekade oktobra, sve do Miholjdana, predviđa se manji porast temperatura uz stabilno vreme. Maksimalni termometri će pokazivati oko 25°C, što će omogućiti kratko Miholjsko leto. Ipak, od sredine oktobra, ponovo se očekuje priliv hladnog arktičkog vazduha, što će doneti osetnije zahlađenje najavljuje meteorolog Ristić uz mape.

Stižu nam azorski i sibirski anticikloni

"Evidentna je promena cirkulacije vazduha, naročito iznad Evrope. Azorski i sibirski anticiklon, kao i polarni vrtlog, uticaće na vremenske prilike u našem regionu. Naši tradicionalni uticaji, poput islandskog ciklona i afričkog anticiklona, izgleda da će privremeno odstupiti sa scene", piše Ristić.

Ova dinamika u vremenskim prilikama zahteva pažljivo praćenje i pripremu, kako bismo se prilagodili promenama koje donosi jesen u Srbiji i Evropi, piše na svom Fejsbuku Ivan Ristić.

Najavljuje i da polarni vrtlog krajem septembra ponovo osvaja Evropu.

Vremenska klackalica do kraja septembra

I Marko Čubrilo navodi da nas do kraja septembra očekuje prava vremenska klackalica.

Do utorka uz dominaciju anticiklona suvo i stabilno. Noći sveže, ali preko dana toplo uz maksimume koji bi u najtoplijem delu dana ponegde bilo oko +26 stepeni Celzijusa. Vetar će biti slab, uglavnom jugoistočni.

U utorak posle podne nestabilnije, ali i dalje toplo, ponegde uz prolaznu kišu ili pljusak, dok se u noći ka sredi i u sredu tokom dana očekuje pretežno oblačno i nestabilno uz kišu i pljuskove, posebno nad središnjim i istočnim delovima regiona. U sredu svežije uz maksimum od +15 do +22 stepena Celzijusa, a duvaće slab do umeren, severozapadni vetar.

Zatim do petka uveče ponovo suvo uz porast temperature, koja bi u petak ponegde mogla biti i oko +29 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka. U petak uveče na zapadu i jugozapadu regiona nestabilno uz moguće pljuskove, a u narednu subotu preko nas će se premestiti hladan front iza kojeg će brzo jačati polje anticiklona. Front bi doneo prolaznu kišu ili pljusak, u zoni fronta na kratko jak severozapadni vetar ali i osetnije zahlađenje te bi se krajem nedelje maksimumi kretali od oko +10 do +19 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka. Jutarnji minimumi ponegde samo oko +5 stepeni Celzijusa.

Sam početak oktobra bi uz dominaciju anticiklona treba doneti suvo i toplije vreme i moguće da će prvi deo meseca doneti topao i suv period koji se u narodnu naziva: “Miholjsko leto”, Bablje leto". Kako napominje, taj period je jako daleko i tek za oko nedelju dana će razvoj vremena početkom oktobra biti izvesniji.

Naredne nedelje promenljivo, tipično, ranojesenje vreme uz smenu sunca, kiše, toplog i hladnijeg vremena, najavljuje Čubrilo na svom Fejsbuku.

Pročitajte još: 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: