Društvo 1

20.09.2024.

13:53

Vojska Srbije prikazala najbolje što ima; Vučić: Ponosan sam, Srbija nema nikakve agresivne namere

Vojska Srbije održala je prikaz sposobnosti "Zastava 2024" povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Izvor: B92.net

Vojska Srbije prikazala najbolje što ima; Vučić: Ponosan sam, Srbija nema nikakve agresivne namere
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Podeli:

Prikazu je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uživo

10:57

12:38

12:35

Vučić: Ponosan sam na Vojsku Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na Vojsku Srbije i na sve što je do sada urađeno.

Rekao je da aviona imamo više nego ikada, i da ćemo za samo tri ili četiri godine biti ojačani sa 12 novih Rafala.

"Ponosan sam na našu vojsku, što možemo da pokažemo ogroman napredak. General Mojsilović mi uvek zameri kada ne pomenem tenkiste, i moraćemo da radimo na povećanju broja posada. A tenkova imamo više nego dovoljno," ističe on.

Istakao je da Srbija nema nikakve agresivne namere.

"Mi smo naručili nove višecevne bacače raketa. Sve je u cilju odvraćanja potencijalnog agresora. Kao što je poznato Srbija nema ofanzivne namere. Prava sila smo po broju tenkova. Danas ste imali oko 1.000 aparata više nego prošli put," dodao je.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Predsednik kaže da očekuje da će na današnjoj sednici Vlade biti doneta odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

"To će biti 60 plus 15 dana. Mislim da je važno da muškarci pre svega steknu više odgovornosti, a verujem da ćemo imati i značajan broj devojaka koje će se dobrovoljno prijaviti," dodao je Vučić.

Kaže da je 6.500 vojnika na aerodromu u Batajnici, i da je to veoma značajan broj vojnika.

"Možete uporediti sa operacijama koje se sada vode na ratištima, to je ozbiljan broj vojnika koji pravi razliku," istakao je predsednik.

12:19

12:18

Dodik: Ovo je impresivno

"Zahvaljujem se predsedniku Vučiću što sam imao priliku da prisustvujem ovoj vežbi. Ovo je impresivno, samo pre desetak godina ovo je bio san. strategija Srbije je odbrana, Srbija nema ofanzivne planove. Za nas u RS ovo je veoma važno, mral koji se nakon ovakvih prikaza stvori kod naroda, najbolje govori o tome. Raduje nas svaki napredak, koji je impresivan," rekao je Milorad Dodik.

12:16

Vučić obilazi vojnike i tehniku

Predsednik Vučić je posebno istakao da je ponosan što vidi veliki broj dronova "Komarac", koji mogu naneti veliku štetu neprijateljima. On je takođe tražio da ljude odmah puste da vide naoružanje.

"Hoću da pohvalim posebno Institut Moma Stanojlović zato što su radili vredno, mnogo težak i odgovoran posao su uradili. Sada imamo šest potpuno spremnih borbenih helikoptera Mi-35 koje smo uvezli sa Kipra. Oni su mnogo naporno i teško radili, i moram da ih pohvalim. Znaću to da uradim i prilikom podele Sretenjskih odlikovanja," rekao je on.

Vučić je istakao razornu moć raketa "Ataka" koje koriste helikopteri Mi-35.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Predsednik kaže i da naš načelnik generalštaba smatra da nema vojske bez tenka, i pored činjenice da mnogi predviđaju "kraj tenka" zbog rata u Ukrajini.

"Svi traže od nas da uručimo i predamo naše tenkove, a mi po broju stanovnika smo prvi ili drugi u Evropi po broju ispravnih tenkova po glavi stanovnika. Znam 15 zemalja koje zajedno nemaju tenkova koliko ima Srbija," naglasio je Vučić.

Na pitanje da li će dati neke tenkove, kratko je rekao: "Ne dam ja! Nisam dobio takav zahtev, a i da traže, načelnik generalštaba se ne bi složio".

"Mi ovo nismo mogli ni da sanjamo, toliko sam srećan i ponosan kada vidim šta imamo i u vazduhu, i PVO sisteme, nove radare... Ono što ćete najviše videti, sve je ovo Srbija, svi Miloši, Lazari, Nore... 50 odsto ovde je proizvedeno u Srbiji, a 50 odsto iz inostranstva. To nas čini jednom od najboljih i najjačih armija proporcionalno našoj veličini," kazao je on.

Predsednik je pitao tenkiste koji su im tenkovi najbolji, i gotovo jednoglasno je dobio odgovor da je T-72 najbolji, a da će naši biti bolji kada budu modernizovani.

Vučića je posebno oduševio mališan u uniformi Kobri, kome je salutirao i razgovarao sa njim.

Istakao je da će danas biti doneta konačna odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Obilazeći artiljerijske sisteme, predsednik Vučić je rekao da se "Gvozdika" odlično pokazala u Ukrajini, a potom skrenuo pažnju na višecevne bacače raketa.

"Ovo je ono što najviše fali u Ukrajini. Zato su im HIMARS-i bili od velikog značaja. Mi ćemo osim naših sistema kupiti još nešto, a hoćemo i nešto specijalno, koje je jedino u tom smislu jače od HIMARS-a, a o tome ću vas uskoro obavestiti. Siniši je pozlilo, pogledajte ga," kazao je on. 

Vučić je skrenuo pažnju na ubojnost sistema "Kornet", ističući da za malu cenu može uništiti izuzetno skupe sisteme.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: