Društvo 0

19.09.2024.

16:03

Krkobabić: Zlatonosni Pek ne zaobilazi ni Miholjske susrete FOTO

"Za sve koji poseduju slobodan istraživački duh i žele da okušaju sreću, obale zlatonosnog Peka su pravo mesto", izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon održanih Miholjskih susreta u Maleševu kod Golupca.

Izvor: B92.net

Krkobabić: Zlatonosni Pek ne zaobilazi ni Miholjske susrete FOTO
Mihailo Moracanin

Podeli:

"Ujedno, to je šansa da vratimo jedan od starih zanata, a oni koji od njega ne odustaju tvrde da dobar ispirač može da nađe i do gram zlata dnevno. Moramo im verovati na reč. Oni koji ne veruju neka dođu da provere", poručio je ministar.

Promocija ovog nekadašnjeg zanata  - ispiranja zlata gotovo uvek je i deo programa manifestacije u golubačkim selima.

Prema rečima ispirača Živorada Jakobovića vekovima se iz taloga Peka posebnim metodama pronalazilo i ispiralo zlato. Kako tvrdi, na dnu ove pritoke Dunava i danas se krije dragoceni žuti metal.

"Nekada je bilo uobičajeno da se kućni budžeti dopunjavaju pronađenim zlatom iz Peka. Priča se da je kraljevska porodica Karađorđević eksploatisala zlato iz ove reke sa četiri bagera i da je ukupno isprano više od sedam tona. Danas je to regulisano zakonom, a želeli bi smo da ispiranje zlata bude atraktivna turistička ponuda Kučeva, Majdanpeka, Golupca i Velikog Gradišta", kaže Jakobović i dodaje da su za ovaj posao na starinski način potrebni drveni vlaški ispitak, vešeraj (korito sa prečagama) kao i kramp i lopata.

Poput zlatne groznice, Maleševo su prethodnog vikenda protresla sportska takmičenja, folklorni nastupi i narodna pesma. Osim u Golupcu, Miholjski susreti su održani i u Bačkoj Palanci gde je izabrana najbolja krofna, Prijepolju gde su se pevale "izvike", igrale sportske igre, volovi vukli balvane, a sve uz tradicionalnu gastronomsku ponudu. Zabavno je Bilo i u Aleksincu, Boljevcu, Bogatiću i Kraljevu.

Miholjski susreti nastavljaju se bez predaha. Već narednog vikenda bogat program održaće se u opštinama: Kanjiža, Veliko Gradište, Aleksinac, Aranđelovac, Beočin, Kosjerić, Prokuplje, Ruma, Sokobanja, Užice, Varvarin, Bor, Smederevo i Čačak.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: