Društvo 1

17.09.2024.

8:23

Boris Srbiju neće potopiti?

Član gradskog Štaba za vanredne situacije u Šapcu Zoran Zdravković izjavio je da je vodostaj Save u tom gradu jutros ispod redovne odbrane od poplava, i dodao da se ne očekuje da će ta granica biti pređena.

Izvor: Beta, RTS

Boris Srbiju neće potopiti?
Tanjug/AP Photo/Tomas Hrivnak

Podeli:

Zdravković je za RTS rekao da ukoliko i dođe do toga, "proglašenje redovne odbrane od poplava ne znači da dolazi do poplava", već da je to samo stanje pripravnosti.

On je kazao i da se ne očekuje da će Sava preći u narednom periodu granicu redovne, ili vanredne odbrane od poplava, povodom poplavnog talasa koji ugrožava centralnu Evropu, jer su "vodotoci drugog reda", odnosno reke koje se na području Šapca ulivaju u Savu, sa "skoro praznim koritima".

S druge strane, načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da "većina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske i Rumunije", koje su pogođene katastrofalnim poplavama koje je izazvao ciklon "Boris", neće ići ka Srbiji, ali da je najveća pažnja usmerena na Dunav, iako se ne očekuje da će biti pređena granica vanredne odbrane od poplava.

Čaušić je za RTS rekao da je vodostaj Dunava kod Bezdana, u odnosu na jučerašnji dan, porastao za jedan metar. On je kazao da se ne očekuju problemi ni kod Šapca, na Savi.

"Može eventualno doći do izlivanja Dunava u delu naselja Kamenjar u Novom Sadu, to su bukvalno vikendice koje se nalaze u toku reke", kazao je Čaušić.

Dodao je da nije bilo nikakvih problema sa izlivanjem vodotokova u Srbiji tokom prethodnih nekoliko dana intenzivnih padavina, jer su korita reka zbog dugotrajne suše, skoro presušila ili su sa smanjenim vodostajem.

Iz Republičkog hidro-meteorološkog zavoda je za RTS rečeno da se očekuje da će Dunav biti blizu granice redovne odbrane od poplava 21. septembra kod Bačke Palanke i Bogojeva, gde je i ušće reke Drave "koja je isto jako visoka", ali da se očekuje da u Srbiji, i pored poplavnog talasa koji stiže iz Austrije, "uopšte neće biti proglašena vanredna odbrana od poplava".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: