Društvo 0

16.09.2024.

21:35

Više od 20 hiljada pritužbi na rad doktora u Srbiji za godinu dana; Kako se dokazuje lekarska greška? VIDEO

Samo u jednoj godini ima više od 20 hiljada pritužbi na rad lekara, ali nijedna otpužujuća presuda. Postupci u dokazivanju lekarske greške mogu trajati godinama.

Izvor: TV Prva

Više od 20 hiljada pritužbi na rad doktora u Srbiji za godinu dana; Kako se dokazuje lekarska greška? VIDEO
Shutterstock/Chinnapong

Podeli:

Advokati ističu da se posebno privatnim klinikama više isplati da dobrovoljno plate pacijentu načinjenu štetu kako bi ćutao, nego da se njihova reputacija dovede u pitanje zbog nesavesnih lekara.

Postoje pacijenti kojima je bitna novčana naknada, ali i pacijenti kojima je bitnije da se utvrdi odgovornost lekara za počinjenu grešku.

"Šta god od ta dva, treba lekarsku grešku dokazati. Treba dokazati uzročno pogledičnu vezu između činjenja i ne činjenja lekara i štetne posledice koja je nastupila. Kada uđete u to vrzino kolo, prvo to može da traje dug niz godina, s jedne strane, a sa druge je izuzetno neizvesno zbog lekarske solidarnosti", rekao je advokat Ivan Ninić.

"Tu su dosta pacijenti u pravu. Lekar koji se opredelio da se bavi medicinom on mora da pokaže maksimalnu korektnost ljubaznost razumevanje za pacijenta koji je došao iako se radi o totalno bezazlenoj bolesti", kaže doktor medicine Miljko Ristić.

Za pacijenta je njegova bolest najveća, ističu lekari, ali, ko utvrđuje propuste kada pacijent želi da istera pravdu?

"Utisak je da se posebna pažnja kod lekarske greške posvećuje samo u onim slučajevima gde je nastupio smrtni ishod i smrt kao štetna posledica. U ovim drugim slučajevima gde je došlo do sakaćenja telesnog oštećenja mislim da se tu stvari drugaćije posmtraju i od strane tužilaštva pa i od nadziornih tela ministarstva zdravlja", dodaje Ninić. 

"Za jednu godinu dana bilo je 23 hiljade primedbi od pacijenata iz Srbije na lečenje u zdravstvu Srbije. To se jedno vreme objavljivalo u novinama, negde na dnu da to ne pravi neku paniku i tako dalje. Nije to mali broj", rekao je Ristić. 

Nezadovoljni pacijenti mogu zahtevati i vanrednu spoljnu kontrolu kako bi se utvrdila lekarska greška, ali u praksi, ni oni ne donesu rešenje da je njihov kolega kriv. Za dokazivanje krivice mora postojati očigledna namera doktora da napravi grešku, što je gotovo nemoguće dokazati ističu advokati.

U svetu se drugačije gleda na taj problem, jer postoje drugi sistemi koji utiču na smanjenje grešaka u medicini, ističu lekari i dodaju da postoje bolnice u kojima postoje javni spiskovi nepopularnih lekara ili su pacijenti sa njima nezadovoljni. 

Lekari ističu da veliki broj pacijenata pogrešno veruje da su pogrešno lečeni i da nakon razgovora sa lekarima odustanu od tužbe. Ali, ima i onih koji još uvek čekaju na odgovore.

Više o tome saznajte u video-prilogu u nastavku: 

Izvor: TV Prva

 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: