Društvo 7

16.09.2024.

12:46

Završeno zasedanje Štaba za vanredne situacije; "Neće biti kataklizme" VIDEO

Završena sednica Štaba za vanredne situacije. Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio da se poplavni talas iz Dunava u Srbiji očekuje od 24. do 26. septembra i da će trajati sedam dana.

Izvor: B92.net

Završeno zasedanje Štaba za vanredne situacije; "Neće biti kataklizme" VIDEO
Tanjug/AP Photo/Tomas Hrivnak

Podeli:

Vučević je rekao da se pažljivo prati šta se dešasva u Mađarskoj i Austriji, ne samo kod njih, nego iz u svim zemljama centralne Evrope i što se tiče vodostaja reke Dunav i uticaja na ostale reke.

"Očekujemo pik između 24. i 26 septembra, procena 'Srbija voda' i 'Vojvodina voda' je da će taj pik trajati sedam dana", rekao je i podsetio da je 2013. pik Dunava trajao 14 dana, što bi, kako je rekao  trebalo da nam nagovesti da ne očekujemo veće probleme

Biće, kako je rekao nešto izazovnija situacija na prvom delu toka Dunava kroz Republiku Srbiju, od Bezdana do Slankamena, od Slankamena pa nizvodno prema Beogreadu i Đerdapu ne očekujemo veće probleme.

"Ono što nam se sada pojavljuje tiče se sušnog perioda, gotovo dva meseca bez kiše i kapaciteti hidro-elektrana su prazniji i dobro će doći ovaj povećan dotok voda. Ali ostaje da pažljivo pratimo ono što se dešava na gornjem toku Dunava", rekao je Vučević.

Na pojedinim mestima od Bezdana i Slankamen može, ističe, doči do vanrednog nivoa odbrane od poplava, ali ne očekuju se veći problemi.

"Treba da posebno analiziramo dolazak toplijeg vremena i uticaj snežnih padavina u Asutriji i uticaj na vodene tokova. Nema mesta panici, ne treba da se stvara utisak da će biti kataklizma. Ne očekujemo da se nešto dramatično desi", istakao je premijer Srbije.

Kada je reč o reci Savi, dodao je da se izvesni problemi očekuju oko Šapca.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: