Društvo 3

16.09.2024.

14:01

"Dobro je što se vojni rok vraća, ali sve ispod 6 meseci nije dovoljno"

U Srbiji se, po svemu sudeći, najverovatnije vraća obavezni vojni rok, a prema dosadašnjim najavama trajaće dva i po meseca.

Izvor: Blic.rs

"Dobro je što se vojni rok vraća, ali sve ispod 6 meseci nije dovoljno"
Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojske Srbije

Podeli:

Prema rečima general-majora Luke Kastratovića, dobro je što se vojni rok vraća, ali sve isto bez šest meseci nije dovoljno.

"Dobro je što se vraća obavezni vojni rok. Da li je dobra mera dva meseca i 15 dana, to je sada diskutabilno. Ispod šest meseci teško da je dovoljno. Međutim, ovde može da se stekne teoretska znanja, kao što su vežbe i osnovni pojmovi" kaže Kastratović za "Blic" TV.

Kastratović je dalje objasnio da je odsustvo vojnog roka od 2011. godine ostavilo mnoge generacije neobučenim.

"Nemamo obučeno stanovništvo, nemamo te kapacitete da mobilizujemo rezervne sastave. Verovatno bi godišnje za 2,5 meseca moglo da prođe nekoliko generacija, ako bi bilo povoljno, samo dve generacije.

Bitno je da se vojni rok odmrzne, da se vraća, a praksa će pokazati i kada se stvori jedan kontingent za popunu rezervnih sastava, verovatno će se to povećati zavisno od iskustva i od potreba" kaže još Kastratović.

Ističe da je politička situacija u svetu nametnula da se vojni rok vrati u Srbiju.

"Mi se ne spremamo da nekoga napadamo, već da se branimo ako to bude potrebno. Cilj je da se oni pripreme i za ratne uslove i za mirnodopski period" kaže Kastratović.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: