Društvo 11

16.09.2024.

8:55

Ogroman problem: Za pet godina nedostajaće 7.000 nastavnika

U novu školsku godinu, koja je nedavno počela, mnoge škole u Srbiji ušle su sa starim problemom – manjkom nastavnika za pojedine predmete.

Izvor: Novosti

Ogroman problem: Za pet godina nedostajaće 7.000 nastavnika
Shutterstock/Mircea Moira

Podeli:

Godinama unazad direktori na sve strane traže predavače matematike, fizike, informatike, nemačkog i engleskog jezika.

Nastavni kadar se traži putem oglasa i preko društvenih mreža, a na skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti pre nekoliko meseci istaknuto je da će Srbiji u narednih pet godina nedostajati sedam hiljada nastavnika.

Međutim, kako bi se ovaj problem bar donekle prevazišao, prosvetne vlasti najavljuju novo rešenje – dvopredmetno angažovanje nastavnika.

"Ministarstvo razmatra mogućnost da nastavnici srodnih predmeta, na primer fizike i matematike, predaju oba predmeta", rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović za "Novosti". "O tome ćemo razgovarati i sa nastavničkim fakultetima koji inicijalno obrazuju ove kadrove", dodala je.

Međutim, na fakultetima kažu da dvopredmedtno anagažovanje nastavnika trenutno neizvodljivo, pa tako profesor Matematičkog fakulteta Miljan Knežević ističe da oni nemaju studijske programe s diplomama tog tipa.

"Na Matematičkom fakultetu student može dobiti diplomu u čijem će dodatku biti zapisan modul profesor matematike ili profesor matematike i informatike", objašnjava prof. Knežević.

"Oba pomenuta modula sadrže maksimalno dva osnovna kursa koji imaju veze sa fizikom, pa svršeni studenti tih programa/modula ne mogu biti kvalifikovani za izvođenje nastave iz fizike. I na Fizičkom fakultetu je identična situacija", naveo je on.

Dakle, kaže Knežević, u tom slučaju svi fakulteti bi morali da idu u novu akreditaciju i tome prilagode svoje studijske programe.

"To je proces, dok se izvede prva generacija, proći će svi vozovi", smatra prof. Knežević.

Ni na Filološkom fakultetu ne postoje dvopredmetne studije, a dekanka Iva Draškić Vićanović ističe da akademci studiraju engleski, nemački, italijanski i to mogu da predaju u školama. Uz te jezike imaju pomoćni jezik koji se ne studira, već se uči kao pomoćni.

I Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, smatra da dvopredmetno angažovanje nastavnika nije rešenje za problem manjka kadrova, ali očekuje da bude uvedeno.

Markov ističe da bi bolje rešenje bilo da se otvori novi studijski program na kome bi se školovali nastavnici koji mogu predavati više predmeta.

Inače, prema podacima Ministarstva prosvete, u nastavi nedostaje oko 700 nastavnika matematike, 300 nastavnika fizike i 200 nastavnika informatike.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: