Društvo 6

11.09.2024.

12:42

Ciklon iznad Srbije pokreće oluje: Sprema se superćelija

Nakon dugo očekivanog zahlađenja i kiše (u nekim delovima zemlje i veoma obilne), sada se u Srbiji najavjuju superćelijske oluje. U prognozi "Hailz Srbija" na Telegramu pominje se i tornado, krupan grad i olujni vetrovi.

Izvor: Hailz Srbija, B92

Ciklon iznad Srbije pokreće oluje: Sprema se superćelija
Shutterstock/Lukas Jonaitis

Podeli:

"Moćna mlazna struja će prelaziti preko Srbije u petak sredinom dana i popodne. Uz izražena jugozapadna strujanja, oblaci će se kretati do 80 km/h ka severoistoku", navodi "hailz Srbija" i nastavlja: 

"Kratki intervali sa dnevnim zagrevanjem bi mogli, u Južnobanatskom okrugu i regionu južno od Save i Dunava, da podignu temperature na preko 20°C (do 28°C)."

"Hailz Srbija" tvrdi da će ciklon pokretati olujne razvoje u ovom sektoru i svaki oblak će brzo postati superćelija.

"Pored ekstremnog dubokog smicanja do 6 km, koje će prelaziti 30 m/s, smicanje u opsegu od 10 do 15 m/s u sloju do 1 km iznad površine tla i zakrivljenje vetrova u smeru kazaljke na satu, u kombinaciji sa niskim bazama oblaka (500-800 m), će omogućiti intenzivne rotirajuće procese u ovim olujama. Najveće šanse za produkciju tornada će biti u delovima sa najboljim dnevnim zagrevanjem ispred oluja. Pravolinijski orkanski vetrovi će, takođe, biti pojava iz najjačih oluja (bilo linijskih sistema ili superćelija)", navodi "Hailz Srbija". 

U prognozi se naglašava da bi najjače superćelije mogle da proizvedu i krupna zrna grada (oko 5 cm u prečniku) zbog izrazito nestabilnih slojeva troposfere u zoni rasta grada kombinovanih sa jakim vetrovima.

"Velika pokrivenost slojastim oblacima ili razlivanje hladnog vazduha sa severozapada može redukovati potencijal za nevremena i potisnuti toplu i nestabilnu vazdušnu masu ka jugu i istoku Srbije, čime bi samo taj region imao uslove za nepogode", zaključuje "Hailz Srbija".

Pročitajte još: 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: