Društvo 0

10.09.2024.

17:08

Oglasio se Sektor za vanredne situacija; Izdata komanda opštinskim štabovima: Budite spremni za najgore

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije Odeljenje za vanredne situacije u Jagodini izdalo je upozorenje komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije grada Jagodina i komandantima opštinskih štabova u svim opštinama Pomoravskog okruga.

Izvor: Novosti

Oglasio se Sektor za vanredne situacija; Izdata komanda opštinskim štabovima: Budite spremni za najgore
Shutterstock/Korawat photo shoot

Podeli:

Upozorenje je usledilo nakon što je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje za područje Srbije na veoma obilne padavine od 09. do 11. septembra, .

"S obzirom na prognozu koja predviđa nestabilno vreme sa pljuskovima i lokalnom pojavom grmljavine, kao i velikom količinom padavina, radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Mogu se očekivati poteškoće u urbanim sredinama, posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima, bujične poplave, problemi u saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, postoji rizik od iniciranja pojave požara, a može doći i do problema u telekomunikacijama, moguće su veće štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini i u poljoprivredi, naročito u kombinaciji sa jakim vetrom i intezivnim pljuskovima", navodi se u saopštenju.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Jagodini, pukovnik policije Saša Ignjatović, navodi da je, imajući u vidu napred navedenu prognozu, a u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, neophodno preduzeti mere na sprečavanju i ublažavanju posledica, u slučaju potrebe staviti u pripravnost i angažovati nadležne komunalne službe i subjekte od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama. Potrebno je i upozoriti građane na nepovoljan uticaj vremenskih uslova.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: