Društvo 0

09.09.2024.

8:26

Snažan ciklon juri ka Srbiji MAPA

Snažan ciklon i oblačni sistem zahvatili su centralni i zapadni Mediteran, oblast Alpa i deo centralne Evrope i ovim predelima donose obilne padavine i zahlađenje.

Izvor: Telegraf.rs

Snažan ciklon juri ka Srbiji MAPA
Shutterstock/ToskanaINC

Podeli:

Obilne padavine i jake oluje sa grmljavinom pogodiće Italiju, Francusku, Austriju, Nemačku, Češku, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i celu oblast Jadrana.

Kada je reč o Srbiji, kako nam se bliži ciklon, sve nam je bliža i oblačnost sa Mediterana i Jadrana.

Već u toku noći sledi naoblačenje i to će biti uvod u promenu vremena od danas.

Dakle, tokom večeri i noći stiže povećanje oblačnost, a padavine sa Mediterana i Jadrana dolaze već danas. Iako će ponegde biti i obilnije, biće u blažem obliku u odnosu na naš region, naročito u odnosu na oblast Jadrana i Mediterana.

U Srbiji u ponedeljak pre podne u severnim i zapadnim, a posle podne i u ostalim predelima Srbije jače naoblačenje. Sredinom dana i posle podne na severu Vojvodine i na zapadu Srbije, a krajem dana i tokom noći i u ostalim predelima kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Biće uslova i za grmljavinske nepogode, ali i za obilnije pljuskove. Duvaće umeren, u košavskom području i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju i sa olujnim udarima.

Jutarnja temperatura od 14 do 22°C, maksimalna dnevna od 27 do 31°C, u Beogradu do 28 stepeni.

U utorak kišovito i svežije, ujutro sa obiljinim pljuskovima sa grmljavinom. Prema kraju dana sa severa razvedravanje.

Maksimalna temperatura biće od 20°C na jugu do 26°C na severu, u Beogradu do 25 stepeni, a hladni front doneće najizraženiji pad temperature vazduha južnije od Save i Dunava.

Prodor hladnog fronta, osim prodorom svežije vazdušne mase, biće praćen i skretanjem vetra na severozapadni.

Sreda će doneti stabilizaciju vremena i otopljenje, temperature će biti iznad 25 stepeni.

U četvrtak kratkotrajno jače otpopljenje, a uz sunčano vreme, maksimalne temperature biće i iznad 30 stepeni.

U petak sledi novo jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Ovo pogoršanje vremena biće propraćeno premeštanjem veoma snažnog ciklona sa severnog Jadrana, ali i prodorom hladnog fronta sa severozapada, pa će za sledeći vikend do Srbije sa područja Alpa doći do prodora i osetno hladnije vazdušne mase.

Ako se trenutne prognoze ostvare, narednog vikenda vreme će biti kišovito i nalik jesenjem, uz maksimalne temperature od 15°C na zapadu do 20°C na istoku Srbije, u Beogradu do 17°C.

Nakon 15. septembra uslediće postepena, ali ne i potpuno szabilizacija vremena i otoplenje, a maksimalne temperature vratiće se na prosečne za septembar.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: