Društvo 0

06.09.2024.

14:35

Snažan ciklon nad Evropom; Kad stigne u Srbiju...

Tokom četvrtka nad zapadnom Evropom formirao se snažan ciklon, sa centrom iznad Biskajskog zaliva, piše Đorđe Đurić.

Izvor: Telegraf.rs

Snažan ciklon nad Evropom; Kad stigne u Srbiju...
Shutterstock/ANTIVAR

Podeli:

Ovaj cikon u svom prednjem delu i u sklopu južnog strujanja "gura" vrelu vazdušnu masa sa Balkana preko centralne Evrope ka Skandinaviji, dok je u zadnjem delu severno strujanje donelo jako zahlađenje i obilne padavine severu Španije i Portugalije, navodi on za Telegraf.

Ovaj ciklon većem delu zapadne Evrope donosi obilne padavine, a u sklopu njega nestabilnosti su zahvatile i naše područje.

Inače, iako se ciklon svojim centrom nalazi dosta zapadnije od našeg područja, on i te kako utiče na vreme u Srbiji.

Preovladavaju veoma izražena južna strujanja, a iako su temperature malo niže i dalje je veoma toplo.

S obzirom na to da se Srbija nalazi između snažnog ciklona sa zapada i anticklona sa istoka, izražen je gradijent vazdušnog pritiska, pa će biti vetrovito.

U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima od 80 km/h.

Kada je reč o padavinama, u petak se pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom kasnije posle podne i pred kraj dana i uveče, naročito na jugozapadu i zapadu Srbije, dok će na severoistoku ostati suvo.

Za vikend će biti uglavnom sunčano, ređa pojava pljuskova sa grmljavinom očekuje se na jugozapadu.

U nedelju će tokom većeg dela dana biti vedro, ali u nedelju uveče sledi naoblačenje i to će biti uvod u jaču promenu vremena.

Početkom sledeće sedmice u Srbiji se očekuje oblačno i svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekuje se i pad temperature vazduha.

Dakle, iako daleko svojim centrom od Srbije, snažan ciklon sa zapada Evrope i Atlantika delovaće na vreme u Srbiji narednih dana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: