Društvo 4

05.09.2024.

7:26

Stiže polarni vrtlog – sledi promena

Prema najavama meteorologa sledeće nedelje u zapadnu Evropu stiže polarni ciklon koji će doneti osveženje.

Izvor: Blic.rs

Stiže polarni vrtlog – sledi promena
Shutterstock/Frame Fusion Art

Podeli:

"Posle 90 dana "saune" u Beogradu, najzad se nazire kraj vrućinama. Jugoistočni vetar već počinje da duva i donosi prijatnije vreme. Front sa jugozapada stiže sa padavinama koje će prvo zahvatiti jugozapad Srbije, a u petak se očekuju pljuskovi i blagi pad temperature u većem delu zemlje", objašnjava meteorolog.

Stiže nam polarni vrtlog sa arktičkim vazduhom

Sledeće nedelje dolazi pravo osveženje. Temperature će pasti i očekuje se solidna količina kiše.

Početkom sledeće nedelje temperature će biti između 26 i 30 stepeni, a krajem nedelje između 21 i 25 stepeni, "nagoveštaj pravog jesenjeg vremena", kaže za "Blic" TV meteorolog Ivan Ristić.

"Trenutni trend svežeg vremena će se nastaviti i u septembru. Stabilizacija se očekuje krajem meseca sa blagim porastom temperatura, ali bez ekstremnih vrućina kao što smo imali u proteklih 90 dana", kaže meteorolog.

Posebno važna vest je da sledeće nedelje stiže polarni vrtlog sa arktičkim vazduhom u zapadnu Evropu, što će doneti svežije temperature i kod nas, poboljšavajući vodni bilans i gaseći trenutne požare širom zemlje.

"Arktički vazduh polako kroz bečka vrata dolazi kod nas, znači otvaraju se konačno vrata nakon dužeg vremena. U subotu nas očekuju povremeni pljuskovi, dok će nedelja biti predah sa temperaturama oko 30 stepeni. Od ponedeljka po podne, ciklon će doneti oblake, kišu i postepeni pad temperature, uvodeći nas lagano u jesenje vreme", rekao je Ristić.

Kakva nas jesen i zima očekuju?

U oktobru nas očekuje tradicionalno Miholjsko leto sa temperaturama između 22 i 27 stepeni, iako povremeno može biti i do 30 stepeni.

Krajem oktobra, vremenske prilike će se postepeno menjati, donoseći jesenje temperature i prve jutarnje mrazeve u novembru.

"Dugoročni modeli pokazuju da ćemo imati zanimljiviju godinu u odnosu na prošlu, sa potencijalnim snežnim pokrivačem u decembru i januaru. Iako snega može biti manje, neki modeli ukazuju na moguću jaču zimu, sa možda i 15 dana snežnog pokrivača u Beogradu", napominje naš sagovornik.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: