Društvo 0

19.08.2024.

17:26

U Srbiji se pale lampice; Ovo je satelitska slika ciklona iznad Mediterana FOTO/MAPA

Ranije je najavljeno da će Srbija biti na udaru oluja od 19. do 21. avgusta, a danas se oglasio i RHMZ koji je upozorio na pljuskove praćene gmrljavinom u nekim delovima zemlje. Osim toga, Hailz Srbija objavio je satelitsku sliku ciklona iznad Mediterana.

Izvor: Hailz Srbija, B92

U Srbiji se pale lampice; Ovo je satelitska slika ciklona iznad Mediterana FOTO/MAPA
Shutterstok/andrey VP

Podeli:

Udari munja u prethodna 24 h iznad Balkana i Jadrana ovako izgledaju:

▪️ bordo i crveno - juče po podne i uveče;
▪️ žuto i belo - ovog prepodneva.

U Srbiji je izolovanih jakih pljuskova bilo na jugu, jugozapadu i zapadu Srbije. Na osnovu radarskih merenja, najjače oluje su proizvele 50–60 l/m² kiše. Prema podacima mernih stanica koje su zahvatile oluje, najviše kiše je palo u Vranju (43 l/m²) i Razbojištu kod Ljubovije (34 l/m²)", navodi Hailz Srbija. 

"Današnji raspored munja će biti identičan jučerašnjem. Zapad, jugozapad i jug Srbije su jedina mesta u kojima će se pokrenuti razvoji oluja i kretati izraženim jugoistočnim strujanjem ka zapadu i severozapadu (u prethodnoj objavi je navedeno do koje linije, najverovatnije, će biti značajnijih pljuskova)", dodaje Hailz Srbija. 

Hailz Srbija je objavio i popodnevnu satelitska sliku ciklona iznad Mediterana.

"Oluje na kopnu Balkana se pružaju od jugoistočne Srbije i jugozapadne Bugarske, do severozapadne Bosne i Hercegovine. U Srbiji je zabeležen pad temperature na prostoru jugoistočne, južne i jugozapadne Srbije. Najveća kiša iz jakih pljuskova će pasti na severozapadu Hrvatske i jugu Slovenije", navodi Hailz Srbija. 

RHMZ upozorio: Pljuskovi, grmljavina, sugradica

"Na jugu i zapadu Srbije u toku popodneva (a naročito u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu, kao i u južnim delovima Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga) pojava pljuskova sa grmljavinom, koji će biti praćeni pojačanim vetrom i lokalno sugradicom", objavljeno je na sajtu RHMZ u 16.35 časova. 

Pročitajte još: 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: