Društvo 0

15.08.2024.

13:52

"Ovakve suše se ne pamte. Presušuju izvorišta": Gornji Milanovac pod restrikcijama FOTO

Usled velike suše i jako loših hidroloških uslova danima unazad jako teška situacija je i na teritiriji opštine Gornji Milanovac.

Izvor: RINA

"Ovakve suše se ne pamte. Presušuju izvorišta": Gornji Milanovac pod restrikcijama FOTO
RINA

Podeli:

Loše stanje je i u selu Pranjani jer u mnogim kućama nema vode za piće. Meštani se snalaze kako znaju i umeju, ali kako ističu, pitanje do kad će moći ovako da izdrže. Ovakvu sušu ne pamte ni najstariji meštani.

"Jako teška situacija u našem selu. Slavine su suve, ali ono što nas najviše plaši jeste da presušuju i izvorišta. Na teritoriji Pranjana ima oko 15 izvorišta, a polovina je presušila. Meštani idu od komšije do komšije sa traktorima i uzimaju malo vode za sebe. Jako su solidarni svi, da nemam reči. Dovlačili su vodu sa reka, ali više nema. Vodostaji Čemernice i Kamenice su na istorijskom minimumu", kaže za RINU predsednik MZ Pranjani Radovin Veselinović.

Usled velikih problema sa vodosnabdevanjem, na teritoriji čitave opštine Gornji Milanovac uvedena jw vanredna situacija.

"Sva naša vodoizvorišta koja imamo na našoj teritoriji su gotovo presušila. Vodoizvorište Banjani od koga dobijamo najviše vode i gde se nalazi fabrika vode, u normalnom peridu daje 120 litara vode u sekudni, a trenutno sa njega imamo samo 20 litara vode. Sa Rzava takođe imamo smanjen dotok vode. Naša potrošnja je oko 200 litar vode u sekundi dnevno, što znači da mi danas imamo samo polovinu te vode", rekao je Kovačević.

RINA

Vojska Srbije angažovana je na dopremanju vode gornjomilanovačkim selima od polovine prošlog meseca, a sada je Odlukom Opštinskog štaba za vanredne situacije zatražena dodatna pomoć, kako bi meštani najugroženijih sela svakodnevno imali pijaće vode.

"Restrikcije su već počele. U pojedinim delovima opštine, u toku 48 sati imamo dvanaestočasovne restrikcije. U rubnim delovima opštine se dešava da nismo imali vode i po dan, dva, čak i tri. Danas je to nešto drugačije. Uspeli smo selo Grabovicu da pustimo na vodosistem, s obzirom na to da je u visinskoj razlici u odnosu na grad pa je jako teško izbaciti dovoljnu količinu vod", kazao je Kovačević.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: