Društvo 17

14.08.2024.

11:21

Najavljen klimatski fenomen u Srbiji

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je za TV Prva da će ovog avgusta padati rekordi kada su visoke temperature u pitanju, ali je najavio i pojavu poznatu kao "ostrva toplote".

Izvor: B92

Najavljen klimatski fenomen u Srbiji
Shutterstock/DStockgraphy

Podeli:

"Možemo očekivati da će tokom ove sednice biti obarani rekordi. Rekord iz jula 2007. godine nije oboren kada je pitanju cela Srbija, ali jučerašnji dan je bio najtopliji od početka merenja u Beogradu sa 38,7 stepeni Celzijusove skale, ali je najtoplije bilo u Ćupriji sa 42 stepena, a u Loznici je izmeren 41 stepen", rekao je Sovilj za TV Prva. 

Kako je Sovilj naglasio, najneprijatnije je to što imamo dosta tropskih dana zaredom, kao i pojava tropskih noći, kada se loše spava. 

Kako je najavljeno, pred Srbijom je tropska noć tokom koje temperature neće padati ispod 31 stepena.

Indeks UV zračenja je ono na šta treba posebno obratiti pažnju. 

"Najviše vremena napolju treba provoditi rano ujutru i kasno uveče, upravo zbog manje izloženosti zračenju", dodao je Sovilj. 

"Ostrva toplote" u Srbiji

"Ostrva toplote" predstavljaju klimatski fenomen kod koga je temperatura vazduha u određenim delovima grada viša nego u okolini, manje urbanizovanoj ili prirodnoj sredini, a sudeći po prognozi za Srbiju, možemo ih očekivati u narednom periodu. 

"Ceo grad predstavlja jedno veliko ostrvo toplote, s tim da možemo da nazovemo tzv. oazama hlada neke zelene površine ili šume u gradovima, gde je malo prijatnije. Zašto 'ostrvo toplote'? Pa zato što su gradovi, imaju mnogo materijala kao beton, čelik, asfalt, staklo... Svi ti materijali se ponašaju kao skupljači toplote. Iako oni tokom dana ne utiču na višu temperaturu vazduha, oni se u noćnim satima ponašaju kao da smo uključili na stotine ili hiljade grejalica", rekao je Sovilj za TV Prva. 

"Ova nedelja je najupečatljivija, kada su visoke temperature u pitanju, od 37 do 40 stepeni. Nakon ove sedmice temperatura lagano pada, ali ostajemo u domenu prosečnih temperatura. Što znači da se do kraja avgusta zadržavaju tropski dan i velika je verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji od kada postoje merenja", kazao je meteorolog. 

Sovilj je najavio da će početak septembra obeležiti topli i sunčani dani, ali da se ove godine ne očekuju visoke temperature kao prošle godine u istom mesecu i u oktobru. 

Izvor: TV Prva

Pročitajte još: 

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: