Društvo 1

05.08.2024.

14:14

Stiže Lucifer i trajaće

Meteorolog Ivan Ristić najavio je jutros da nas od srede čeka postepen rast temperature, koji će svoj pik dostići sredinom sledeće nedelje.

Izvor: Blic.rs

Stiže Lucifer i trajaće
Shutterstock/Lamyai

Podeli:

Meteorolog Ivan Ristić istakao je da treba da uživamo ovih dana u prijatnim temperaturama, jer nas čeka nov toplotni talas, žargonski nazvan Lucifer, koji će trajati sigurno duže od sedam dana.

"Još uvek smo pod uticajem visokog ciklona iznad Karpata i Crnog mora. Temperature su od 28 do 32 stepena, što je idealno. Već od srede nas čeka dolazak afričkog anticiklona", kaže meteorolog Ristić.

Kako kaže, od srede će temperature postepeno rasti, i to u proseku za oko 2 stepena dnevno.

Temperature idu i preko 40 stepeni?

"Razlika u temperaturi biće čak osam stepeni. Već sledećeg ponedeljka očekujemo da temperature budu i do 40 stepeni, kao što je bilo u julu. Ponegde može ići čak i preko 40 stepeni. Nadam se da nećemo imati oborene rekorde ovog puta", kaže Ristić.

Tri najtoplija dana

Najtopliji dani biće ponedeljak, utorak i sreda sledeće nedelje, najavljuje Ristić.

To je 12, 13. i 14. avgust, nakon čega bi, posle 15. avgusta trebalo da oslabi taj anticiklon. Ono što se vidi jeste da će biti i totalni deficit kiše, kaže Ristić.

Imaćemo i tropske noći

Imaćemo i tropske noći, a jutarnje temperature biće oko 27–28 stepeni.

"Najtoplije će biti, kao i obično, u Ćupriji, Smederevskoj Palanci, Loznici i Valjevu, a i u Beogradu se očekuje oko 40 stepeni", kaže meteorolog Ristić.

Kako navodi, ovo će ujedno biti i poslednji toplotni talas u ovoj godini.

"Ovo je u principu kraj, ovo je poslednji avgustovski toplotni talas sa temperaturama preko 37 stepeni. Očekuje se da će i u septembru biti dosta sunca, za sada nema nikakvih naznaka za zahlađenje u septembru", kaže Ristić za TV "Prva".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: