Društvo 1

02.08.2024.

9:01

Ozbiljno upozorenje za sve: Raste broj maloletnika koji počine krivično delo

Zamenik rukovodioca Odeljenja za maloletnike u Višem javnom Tužilaštvu u Beogradu Nataša Dubak izjavila je da je došlo do porasta kriminala mladih o čemu svedoči podatak da su protiv 650 maloletnika u prvih sedam meseci ove godine podnete krivične prijave.

Izvor: Tanjug

Ozbiljno upozorenje za sve: Raste broj maloletnika koji počine krivično delo
Profimedia

Podeli:

Ona je za list "Politika" rekla da je najmlađi maloletnik protiv koga je podneta krivična prijava imao 14, a najstariji 18 godina, kao i da su najčešća krivična dela koja vrše kradja i teška kradja, kao i neovlašćeno držanje opojnih droga.

Dve krivične prijave podnete su zbog ubistva, 24 zbog nanošenja teških telesnih povreda, 71 zbog nasilničkog ponašanja, 35 zbog silovanja i jedna zbog otmice, a Dubak kaže da ti brojevi pokazuju da je u proteklih godinu dana zabeležen veći broj krivičnih dela sa elementima nasilja.

Prema njenim rečima iako su pojedinci izuzetno bahati i brutalni prilikom izvršenja dela, pred tužiocem su uglavnom "bubice".

Dodaje i da vrsta kazne koju će tužilac predložiti zavisi od ličnih i porodičnih prilika maloletnika i težine krivičnog dela.

"Tužilaštvo predlaže pojačan nadzor roditelja, pojačan nadzor organa starateljstva, vaspitno-popravni dom, kao i posebne obaveze ili osposobljavanje za zanimanje koje odgovara njegovim sposobnostima", rekla je Dubak.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: