Društvo 0

31.07.2024.

17:02

Smanjen broj migranata za 80 odsto u Srbiji: Privremeno se zatvara sedam centara

Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević rekla je danas da je doneta odluka da se od sutra pa do 30. septembra privremeno zatvori sedam izbegličkih centara u Srbiji, jer kako je istakla, u njima trenutno nema migranata.

Izvor: Tanjug

Smanjen broj migranata za 80 odsto u Srbiji: Privremeno se zatvara sedam centara
Shutterstock/bibiphoto

Podeli:

Stanisavljević je za Tanjug rekla da je smanjen broj migranata za čak 80 odsto.

"Zato je doneta odluka za sedam centara da se u njima privremeno obustavi rad, jer u njima ne postoje aktivnosti, niti ima migranata koji tu borave, a naravno zbog racionalnih troškova. Tako da je doneta odluka o privremenom zatvaranju sedam centara. Ta odluka stupa na snagu od 1. avgusta i biće na snazi do 30. septembra. Mi ćemo u tom periodu ponovo uraditi analizu kako bi prilagodili rad centara u zimskom periodu", rekla je ona.

Stanisavljević je dodala da Komesarijat svakodnevno prati migracione trendove koji se dešavaju u našoj zemlji i da na osnovu toga da donosi odluke, pre svega odluke koje se odnose na rad prihvatnih centara i centara za azil.

"Ono što beležimo u 2024. godini, za prvih sedam meseci jeste da je evidentirano 10.423 lica. Ako pogledamo isti period prošle godine, dolazimo do smanjenja od čak 80 odsto. Konkretno na današnji dan u našim centrima boravi 472 lica. U istom ovom periodu prošle godine taj broj je bio između 3.500 i 4.000 osoba na dnevnom nivou", rekla je Stanisavljević za Tanjug.

Ona dodaje da je prvi razlog za zatvaranje to što je smanjen broj migranata, a drugi da je smanjen broj ulazaka u našu zemlju.

"Po podacima koje dobijamo od Ministarstva unutrašnjih poslova i naravno drugim podacima koje beležimo, kada je u pitanju dolazak migranata samostalno u naše centre, taj broj je na dnevnom nivou ispod 50 lica", dodala je ona.

Stanisavljević je rekla da kada pogledamo podatke o broju migranata u Srbiji mi smo sada na broju iz 2018. godine, kada je bilo zabeleženo 20.000 migranata u Srbiji.

Komesarka je istakla da nam taj broj govori da je stanje stabilno.

Stanisavljević je rekla da i dalje najveći broj migranata dolazi, to jest ulazi, sa prostora Bugarske, kao i iz pravca Severne Makedonije.

"Kada su u pitanju izlazne tačke, to je nekada bila Mađarska, to su bili putevi ka Hrvatskoj. Ono što beležimo prema onim centrima gde vidimo povećanje broja migranata, u jednom trenutku to je bila Bosna i Hercegovina, i shodno tome je Ministarstvo unutrašnjih poslova i donelo odluku o obrazovanju specijalnih timova i operativnih udarnih grupa koje su bile na terenu, radile i sprečavale iregularne migracije", objašnjava komesarka.

Svakako ono što je važno za građane, kako je istakla Stanisavljević je to da je situacija sa migrantima stabilna.

"Apsolutno građani Srbije ne osećaju teret migrantske krize kao što se to dešavalo u nekim drugim zemljama. I ono što je veoma važno da smo mi pripremljeni za svaki scenario. Mi imamo apsolutno i kapacitet i sposobnost da zbrinemo onaj broj migranata koji se i nalazi u Srbiji", rekla je ona.

Stanisavljević je dodala da su unapređeni uslovi smeštaja u prethodne dve godine, kada su u pitanju radni centri za azilante i prihvatnih centara.

"Od toga da smo dosta ulagali u same smeštajne kapacitete što se tiče funkcionalnog dela, do toga da svaka osoba koja ulazi u naše centre dobije i ćebe, dobije paket lične higijene, na raspolaganju su i druge stvari, tako da smo i sa nevladinim sektorom uspeli da napravimo da u samom centru, pored lekarske pomoći, imamo sve ono što je potrebno", istakla je ona.

Stanisavljević je navela da oni apsolutno žele da pruže sve ono što je u skladu sa svim međunarodnim konvencijama, a ono što je najvažnije je human pristup prema migrantima.

Komesarka je rekla da Srbija i Komesarijat imaju pripremljen plan i snenario za 2024. godinu po pitanju migranata.

"Jedan scenario je povećanje broja kapaciteta do 6.000 mesta, kao što smo u jednom trenutku to imali prošle godine - više od 5.000 lica na smeštaju. Drugi scenario je koliko vam je centara operativno kao sada u ovom trenutku, kada imamo ispod 500 migranata u Srbiji", navela je Stanisavljević i naglasila da mi imamo pripremljen plan za svaki mogući scenario, a od toga kakva je situacija na terenu, od toga zavisi kako će se u određenom trenutku reagovati.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: