Društvo 12

31.07.2024.

8:17

Spremite se... Haron juri ka Srbiji

Prema prognozama meteorologa, pred nama je još jedan vreli talas s visokim temperaturama i tropskim noćima.

Izvor: Blic.rs

Spremite se... Haron juri ka Srbiji
Shutterstock/Yuriy Kulik

Podeli:

"Kiša u najavi petak po podne, noć između petka i subote i u subotu", najavljuje ukratko meteorolog Ivan Ristić. Za sada, dodaje, nema naznaka da će biti superćelijskih oluja, ali postoje naznake za jače nevreme tokom prvog dana vikenda.

Celog leta biće tropske temperature, ali ono što je problem jesu tropske noći.

Četvrtak i petak biće najtopliji dani ove nedelje, međutim, upozorenje za pljuskove stiže nam već za petak posle podne. Iako će vazduh biti malo teži, kiša će nas osvežiti, najavljuju meteorolozi.

"Petak posle podne idu pljuskovi. Zapadna, čak i severna Srbija biće zahvaćena. U subotu će biti baš dosta kiše u većem delu Srbije. Jugoistok Srbije i dalje ostaje suv. Količina padavina neće biti ekstremna. Prema današnjim modelima oko 20-30 litara", navodi meteorolog Ivan Ristić.

Subota je dan za kišu, a moguće su i ponegde nepogode, prognozira Ristić.

"Za sada nema najava da bi mogle da se dese superćelijske oluje i tornado, ali su moguće nepogode. Od 5. avgusta idemo ponovo u toplije vreme i ponovo polako stiže toplotni talas", prognozira Ristić.

Afrički anticiklon Haron ubrzano ide prema nama, najavljuje meteorolog Ristić.

"Oko 5. avgusta ponovo će pritisnuti toplotna kupola kojoj se za sada ne vidi kraja. Temperature će ponovo skočiti na blizu 40 stepeni Celzijusa", kaže meteorolog Ristić.

Naspavajte se naredna dva dana, stiže topli afrički vazduh

U utorak 30. jula i u sredu 31. jula jutra će biti dosta svežija i vreme će pogodovati za prijatnije spavanje. Međutim, takve vremenske prilike neće dugo potrajati i već od četvrtka 1. avgusta počinje opet priliv toplog afričkog vazduha.

"U petak 2. avgusta maksimalne dnevne temperature će ponovo biti od 35 do 39 stepeni. U popodnevnim časovima na zapadu Srbije mogući su pljuskovi kiše praćeni grmljavinom. U subotu 3. avgusta se očekuje uticaj visinske doline sa zapada u sklopu koje će na naše područje doći svežiji i vlažniji vazduh, tako da se u većini krajeva Srbije očekuju pljuskovi kiše praćeni grmljavinom. Najviša temperatura će biti u manjem padu i kretaće se između 30 i 34 stepeni Celzijusa", izjavio je nedavno Ristić za "Blic".

Stabilizacija vremena i početak novog toplotnog talasa

Prema vremenskoj prognozi Ivana Ristića, u nedelju 4. avgusta se očekuje prestanak padavina i stabilizacija vremena.

"Od ponedeljka 5. avgusta zatvaraju se 'bečka vrata' i postepeno počinje toplotni talas. Prema nama će jačati afrički ciklon i maksimalne dnevne temperature tokom sledeće sedmice biće od 35 do 40 stepeni Celzijusa", kaže meteorolog.

Ceo avgust obeležiće visoke temperature, s tek povremenim blagim zahlađenjem. Očekuje se da tokom narednog meseca bude više od 20 tropskih dana.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: