Društvo 2

16.07.2024.

17:39

Srbija u crvenom: Građani su upozoreni

Toplotni talas ne popušta u Srbiji. Danas je i najtopliji dan od početka ove godine i jedan od najtoplijih poslednjih godina.

Izvor: B92.net, Tanjug

Srbija u crvenom: Građani su upozoreni
Shutterstock/enjoy photo

Podeli:

I dok je na zvaničnoj stanici RHMZ-a  u Ćupriji izmereno 40,5 stepeni Celzijusa, automatska merna stanica (AMS) u Drenovcu u vlasništvu pomenutog udruženja izmerila je rekord - 41,8 stepeni i to je jedina u mreži paraćinskih AMS koja je evidentirala temperaturu preko 41 stepen.

Inače, juče je na teritoriji paraćinske opštine najsvežije bilo u Stubici sa "svega" 37,6 stepeni.

Prema RHMZ-u, u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Kragujevcu, Velikom Gradištu i Nišu izmereno je 39 stepeni.

Dok je u Somboru, Zrenjaninu, Negotinu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu i Zaječaru izmereno 38 stepeni Celzijusa, pokazuju podaci na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Za stepen manje je na Paliću, Banatskom Karlovcu, Valjevu, Požegi, Kuršumliji i Vranju.

Prema podacima RHMZ-a najniža temperetura je na Kopaoniku gde je  izmereno 25 stepeni.

Istovremeno, RHMZ upozorava na veoma izražen toplotni talas, uz deficit padavina, koji se nastavlja i u prvoj polovini ove sedmice, kada će u većini mesta maksimalne temperature biti u intervalu od 35 do 40 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama.

Od petka u severnim, zapadnim i centralnim, a od subote i u ostalim krajevima Srbije manji pad temperature sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Pad temperature, navodi se, očekuje se tek od subote.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: