Društvo 61

15.07.2024.

15:33

Srbijo, evo kada stiže prvo osveženje; A posle toga se sprema totalni pakao

Srbija je već nekoliko dana usred toplotnog talasa, temperature prelaze 40 stepeni, a sudeći po najavama meteorologa, pljuskove i pad temperature možemo očekivati tek krajem nedelje.

Izvor: Kurir/Luka Vujičić

Srbijo, evo kada stiže prvo osveženje; A posle toga se sprema totalni pakao
Shutterstock/Korawat photo shoot

Podeli:

U celoj zemlji na snazi je crveni meteorološki alarm, koji označava vrlo opasno vreme. Problem stvara i činjenica da toplotni talas traje već danima i da se zbog sparine sve teže podnosi. 

Ivan Ristić za Kurir televiziju izneo je detaljnu vremensku prognozu za naredne dane.

"Sparina je najveći problem trenutno, to najviše osećamo i to nam pravi najveće probleme. Trenutno smo na maksimumu ovog afričkog anticiklona, nazvanog Haron, kao i prošle godine. Ove godine ne postižemo neke preterane rekorde, temperature nisu dosegle 43–44 stepena, ali traje predugo i veoma je sparno", rekao je Ristić, a prenosi Kurir.

Istakao je da danas neće biti nepogoda, što je dobra vest, ali kako se približavamo kraju nedelje, šanse za pljuskove i nevreme rastu.

"Najverovatnije petak ili subota, tada će biti uslovi za nepogode širom Srbije, sa jakim pljuskovima, praćenim jakim vetrom. Treba pratiti upozorenja i najave Hidrometeorološkog zavoda", dodao je.

Ristić je naglasio da će temperature krajem nedelje biti u manjem padu, s očekivanim padom od oko 5 stepeni.

"Trenutno smo na oko 40 stepeni, a pad na 35 stepeni će doneti olakšanje. Svaki stepen sada znači, tako da će 35 biti lakše podnošljivo nego 40", rekao je.

Taj trend manjih padova temperature nastaviće se i tokom sledeće nedelje, s očekivanim temperaturama oko 30 stepeni.

"Za oko 10 stepeni će biti hladnije nego sada, što će doneti prijatnije vreme, ali i dalje ima uslova za pljuskove kiše, ponegde i nepogode", objasnio je Ristić, prenosi Kurir. 

Kada je reč o nastavku leta, Ristić je rekao da se očekuje da će se temperature polako normalizovati krajem jula, ali i dalje ostati tropske, preko 30 stepeni.

"Početak avgusta će biti malo svežiji, sa temperaturama oko 30 stepeni, ali tokom avgusta nas očekuje novi afrički anticiklon, novi toplotni talas, sa temperaturama ponovo oko 40 stepeni", upozorio je Ristić, prenosi Kurir. 

"Moramo da se naviknemo na novu realnost i polako se prilagodimo na ove temperature i dešavanja", zaključio je Ristić.

Podeli:

61 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: