Društvo 3

12.07.2024.

17:50

Objavljena prognoza za Srbiju: Ovde će biti najteže; Pomenuta jedna stvar koja nikada do sada nije

Kako navodi "Hailz Srbija" u svojoj najnovijoj prognozi, u nekim delovima Srbije biće veoma sparno, a subjektivni osećaj biće kao da ima gotovo 50 stepeni.

Izvor: b92.net/Hailz Srbija/Vikipedija

Objavljena prognoza za Srbiju: Ovde će biti najteže; Pomenuta jedna stvar koja nikada do sada nije
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Podeli:

Razlog za to su visoke "tačke rose".

"Visoke tačke rose širom zapadne polovine Srbije u subotu i nedelju - subjektivni osećaj u hladu 45-48°C", navodi "Hailz Srbija". 

Termin "tačka rose" retko se sreće u vremenskim prognozama, pa se nameće pitanje - šta to znači u vremenskoj prognozi?

Tačka rose ili rosište je jedan od najvažnijih meteoroloških pokazatelja kojim se određuje stepen prijatnosti kod ljudi, a osim toga igra i veoma važnu ulogu u avijaciji.

Tačke rose ili rosište je temperatura na kojoj bi se vodena para kondenzovala u vodu, kada bi se posmatrani deo vlažnog vazduha do te temperature ohladio, a da pritom barometarski pritisak ostane nepromenjen. Kondenzovana voda se zove rosa. Tačka rose je temperatura zasićenja. 

Tačka rose je povezana sa relativnom vlažnošću vazduha. Što je relativna vlažnost vazduha viša, to je tačka rose bliža trenutnoj temperaturi vazduha. Kada bi relativna vlažnost vazduha bila 100%, tačka rose bi bila jednaka trenutnoj temperaturi i vazduh bi bio maksimalno zasićen vodom. Ako se uz povećanje temperature tačka rosa ne menja, relativna vlažnost vazduha će se smanjiti.

Dakle, što je vrednost tačke rose viša, to je i vazduh zasićeniji vodenom parom, a samim tim je i teži. 

"U nedelju će se formirati izraženi kontrast između vazdušnih masa: Kikinda-Pančevo-Mladenovac-Kragujevac-Kopaonik će biti linija razdvajanja, od severa prema jugu, dve vazdušne mase u nedelju sredinom dana. Istočnije od ove linije će vladati pustinjski uslovi, sa tačkama rose od 8-11°C i temperaturama između 38 i 40°C, a zapadnije će temperatura biti za 2 do 5°C u odnosu na istočni sektor, ali će tačke rose biti između 19 i 24°C na širokom području, zbog čega će subjektivni osećaj biti oko i preko 45°C", navodi "Hailz Srbija" i dodaje: 

"Najneprijatnije, zbog visoke vlage, će biti na teritoriji: Srema, juga Bačke, Mačve, Kolubare, okolini Beograda (posebno zapadnim opštinama), regionu Zapadne Morave. Iako će u ovom sektoru atmosfera biti visoko i ekstremno nestabilna, odsustvo smicanja vetra i značajnijih strujanja će sprečiti velike nepogode."

Najavljene su i prve padavine posle tropskog talasa, ali samo u nekim delovima zemlje. 

"Popodne i uveče, već u subotu, će biti izolovanih pljuskova i grmljavine u: planinskim područjima zapadne i jugozapadne Srbije, Mačvanskom okrugu, Kolubarskom okrugu, Sremskom okrugu i na prostoru sve tri Bačke. Oluje će biti sporopokretne i neće zahvatiti veliku površinu", zaključuje "Hailz Srbija". 

Pročitajte još: 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: