Društvo 7

08.07.2024.

12:03

Izdato hitno upozorenje: Šest delova zemlje na udaru

Srbija se uveliko kuva, jer je najavljeni toplotni talas stigao i, sudeći po prognozama, tek se zahuktava. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog ekstremno visokih temperatura.

Izvor: B92.net

Izdato hitno upozorenje: Šest delova zemlje na udaru
Profimedia

Podeli:

RHMZ je upozorio građane na izražen toplotni talas koji će biti dugotrajan i usloviti maksimalne temperature:

"Danas i sutra, 08. i 09. jula, od 33 do 37 stepeni, od srede do kraja sledeće sedmice, 10. i 14. jul, od 35 do 40 stepeni. U većini urbanih sredina očekuju se tropske noći. Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina."

Na području Beograda maksimalna temperatura biće danas i sutra, 08. i 09. jula, oko 35 stepeni, a zatim od srede do kraja sledeće sedmice, 10. do 14. jula, od 37 do 40 stepeni.

RHMZ upalio alarm i zbog grmljavine

Meteorološki alarm biće na snazi u naredna tri dana, s tim što je danas u većini Srbije upaljeno narandžasto upozorenje koje znači da je vreme opasno.

U pojedinim delovima Srbije upaljen je žuti meteo-alarm zbog grmljavine koje se očekuju u sledećim delovima zemlje:

  • Bačka;
  • Srem;
  • zapadna Srbija;
  • jugoistočna Srbija;
  • jugozapadna Srbija;
  • Kosovo i Metohija.

U sredu pakleno

Žuti meteorolo[ki alarm znači da vreme može biti opasno.

"Toplotni talas koji je počeo, očekuje se i narednih 7 do 10 dana, naročito od srede, kada bi maksimalna temperatura u većini mesta bila između 35 i 40 stepeni, na području Beograda između 37 i 40, a pored visokih maksimalnih temperatura, treba naglasiti i tropske noći, odnosno visoke minimalne temperature, naročito u urbanim sredinama. Po našoj definiciji, to je minimalna temperatura preko 20 stepeni i to je takođe nešto što prati ovaj topli talas", rekao je meteorolog Goran Mihajlović it RHMZ-a za TV Prva.  

Batut popalio alarme

I Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" upalio je danas narandžasti alarm na teritoriji šest gradova u Srbiji zbog vremena koje se kategoriše kao "opasna pojava".

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: