Društvo 0

06.07.2024.

14:56

Patrijarh Porfirije u Bratuncu: Naše današnje bitke su za mir, slogu i činjenje dobra FOTO

Patrijarh SPC Porfirije poručio je danas na obeležavanju 32. godišnjice od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču da se naše današnje bitke biju za slogu i jedinstvo, za napredak i blagostanje, ali ne u bilo čemu, već u dobru i činjenju dobra.

Izvor: Tanjug

Patrijarh Porfirije u Bratuncu: Naše današnje bitke su za mir, slogu i činjenje dobra FOTO
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević/ bg

Podeli:

On je rekao da je prevashodni cilj te borbe mir.

"Da naš narod i svi narodi žive u miru i međusobnom razumevanju i poštovanju. Bijemo bitku za svaki napredak, za narodnu slogu, za jedinstvo, ali ne jedinstvo u bilo čemu, nego isključivo u dobru i činjenju dobra. To su naše današnje bitke i borbe", naglasio je patrijarh.

On je istakao da mi danas nećemo da vodimo ratove oružjem koje fabrikuje ovaj svet.

"Hoćemo da se borimo molitvom, verom, pravoslavljem, hrišćanskim vaspitanjem, milosrđem, plemenitošću, saosećanjem i  kulturom utemeljenom u našem duhovnom nasleđu, ali isto tako i privrednim napretkom i svakim blagostanjem", rekao je Porfirije. 

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević/ bg

Porfirije je rekao da su se danas okupili u Bratuncu prvo za službu Božiju, a zatim i na parastosu da bi bili bliži Bogu.

"Danas smo u jednom duhu svetom, mi sabrani, svi naši sunarodnici, svaki od naših savremenika, najbliskiji smo danas sa našom braćom i sestrama mučenički postradalim pre 32 godine", rekao je Porfirije. 

Na ovom mestu, čvrsto uvereni, dodao je, da se i oni za nas raduju, ovom saboru i tome što se svake godine sve više pravoslavnih Srba okuplja na ovom mestu. 

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljević/ bg

"To je zalog i potvrda da njihova nevina žrtva nikada neće biti prepuštena zaboravu", istakao je Porfirije.
On je rekao da pravoslavlje ne može da bude pobeđeno, jer sila vaskrsenja u njemu obitava, a da je svačiji bol najveći i da je to teret koji razdire u jednakoj meri svaku ljudsku dušu.

"Znamo da isti bol koji nas boli osećaju i naše komšije, i naš je zajednički imenilac tuga. Time su nevine žrtve dostojne molitve, i svaka ima i ime i prezime, a ono ne izjednačava granicu bola. Zato nam ni na kraj pameti kao pravoslavnim Srbima nije palo na pamet da potcenjujemo žrtve drugih naroda, naprotiv, Bog nam je svedok da se kao pravoslavni hrišćani klanjamo pred svakom nevinom žrtvom", rekao je Porfirije.

Međutim, za istinitost naših nevinih srpskih žrtava, dodao je, nama ne treba ničija pisana potvrda i verifikacija, a najmanje izvršilaca zločina i njihovih saradnika, i onih koji ih podržavaju. 

"Bolu majki Bratunca ne treba pisana potvrda. Neprestano teku i peku suze i bez kamera i zaslepljujće svetlosti reflektora medijskih mašinerija koje konstruišu stvarnost onako kako odgovara interesima onih koji su im zadali zadatak. Istina o stradanju ni jednih nevinih žrtava ne sme se ignorisati, niti njome manipuilisati", rekao je Porfirije.  

Porfirije je pozvao da se ostane u molitvi i u ime svih majki naših nevinih žrtava.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: