Društvo 15

28.06.2024.

17:42

Srbija obeležila Vidovdan; Mudre reči patrijarha; Oglasili se Vučić i Vučević

U Srbiji se danas nizom manifestacija obeležava nacionalni praznik Vidovdan, kao i 635. godišnjica Boja na Kosovu, a tim povodom u Kruševcu se održava centralna manifestacija i svečana sednica Vlade Srbije.

Izvor: B92.net

Srbija obeležila Vidovdan; Mudre reči patrijarha; Oglasili se Vučić i Vučević
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Podeli:

Sednici Vlade, u Gradskoj kući u Kruševcu, prethodiće deo centralne državne ceremonije obeležavanja Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara - 28. jun, koju će predvoditi premijer Miloš Vučević.

Završeno

18:43

Hapšenje Srba na Vidovdan

Izvor: TV Prva

16:20

Vulin i ambasador Vranješ: Srbi se neće odreći Kosova i Metohije i Republike Srpske

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, povodom obeležavanja Vidovdana, sastao se danas u Gradskoj kući u Kruševcu sa ambasadorom BiH u Srbiji Aleksandrom Vranješem odakle su čestitali svim Srbima Vidovdanski praznik, poželevši srpskom narodu jedinstvo i slogu, nacionalno obnavljanje i uspon.

"Srbi na Vidovdan 1389. godine, a potom i 1914. godine trajno su odabrali slobodu i Srbija koja čuva svoju slobodu i nezavisnost, nipošto se neće odreći Kosova i Metohije i Republike Srpske, ali se neće odreći ni sebe, svoje istorije čije je središte vidovdanski zavet koji srpskom nacionalnom biću daje pun smisao, baš kao ni svojih tradicionalnih prijatelja poput Kine i Rusije koji pred Srbiju ne postavljaju političke uslove i zahteve", poručio je Vulin.

Vulin i Vranješ su istakli da je Srbija garant očuvanja Republike Srpske i Srba koji žive u njoj i da je svaka promena Dejtonskog sporazuma apsolutno neprihvatljiva, kao i da je za Srbe samo izvorni Dejtonski sporazum prihvatljiv i moguć.

Ambasador BiH u Srbiji naglasio je da su Srbi slobodarski narod i da se Republika Srpska čvrsto opire svakoj vrsti istorijskog revizionizma, "izmišljenim genocidima" i pokušaju da se zanemare i zaborave sve srpske žrtve postradale u Jasenovcu, Jajincima, Šumaricama, Prebilovcima, Garavicama, Donjoj Gradini, Drakuliću, Jadovnu, Pagu, Starom Brodu i mnogim drugim stratištima. Potpredsednik Vlade Srbije i ambasador Vranješ poručili su da Srbi "žele i zaslužuju jedinstvenu državu".

16:02

Mudre reči srpskog patrijarha na Vidovdan

15:31

Na Gazimestanu parastosom odata počast vojnicima stradalim u Boju na Kosovu

Parastosom koji su danas na Gazimestanu služili vladika raško - prizrenski Teodosije, episkop crnogorsko primorski Joanikije, episkop hercegovački Dimitrije, budimljansko nikšićki Metodije, vikarni episkop Ilarion odata je počast vojnicima stradalim u Boju na Kosovu 1389. godine.

U svojoj besedi pred velikim brojem okupljenih vernika vladika Joanikije je rekao da nijedan pravi Srbin neće reći da je Kosovo i Metohija izgubljeno.

13:34

Popović za Vidovdan posetio manastir Hilandar

Ministar bez portfelja zadužen za medjunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posetio je 27. i 28. juna, za Vidovdan, manastir Hilandar na Svetoj Gori u Grčkoj.

Popović je igumanu arhimandritu Metodiju i hilandarskom bratstvu preneo lične pozdrave predsednika Srbije, kao i njegovu podršku obnovi i očuvanju duhovnog i kulturno-istorijskog nasledja koje baštini manastir Hilandar, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Istakao je da Vučić i Vlada Srbije prepoznaju neprocenjivi značaj i mesto koje Hilandar zauzima u istoriji i kolektivnom osećanju srpskog naroda, kao i ugled manastira u svetskom Pravoslavlju.

U okviru posete Popović je prisustvovao prazničnim bogosluženjima koja su započela svenoćnim bdenjem, a završena u ranim jutarnjim časovima Sabornom svetom liturgijom, i u nastavku monaškom trpezom. Popović je obišao radove na konacima Igumenarija i Dohija, čijom realizacijom se završava obnova izgorelog dela manastira.

Takođe, Popović je razgovarao sa igumanom Metodijem o predstojećim planovima za rekonstrukciju manastirske riznice i izgradnju depoa za čuvanje hilandarske zbirke ikona, povelja i rukopisnih knjiga, koja predstavlja najveću kolekciju sveštene umetnosti i rukopisne književnosti srpskog naroda.

Manastir Hilandar nastradao je u razornom požaru 2004. godine kada je izgorela cela severna polovina manastirskog kompleksa, ali su ipak sačuvani najznačajniji spomenici srednjovekovne graditeljske baštine kao što su Saborna crkva i Trpezarija.

Dve godine kasnije započeo je poduhvat obnove Hilandara.
 

13:32

Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da su se okupili u carskom gradu Kruševcu umesto u Gračanici i na Gazimestanu pošto nema poštovanja medjunarodnog javnog prava, kao i da su na posebnoj sednici vlade razmatrali četiri ključne teme.

"Na današnjoj posebnoj sednici vlade dotakli smo se ili pričali o četiri teme koje su ključne za današnji rad - pitanje unutrašnje i spoljne bezbednosti odnosno iz delokruga i nadležnosti posla MUP, Ministarstva odbrane, gde su jedan kratak izveštaj dali ministari u tim resorima, zatim u oblasti kulture i svemu što Ministarstvo kulture radi na očuvanju svih onih nacionalnih i identitetskih stvari i pitanja koje krase i odredjuju naš narod. I pitanje, naravno, ekonomije, odnosno privrede", rekao je Vučević.

On je dodao da je privreda motor razvoja države. "Jer bez snažne ekonomije, uredjenih finansija, stabilne monetarne politike, danas ni Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane ne bi imali sve ovo što smo videli danas", rekao je Vučević.
Kada već nema poštovanja medjunarodnog javnog prava i pravde, jer bi mi danas posebnu sednicu vlade održali u Gračanici i bili na Gazimestanu, prirodna i normalna adresa za Vladu Srbije jeste carski grad Kruševac i Rasinski upravni okrug, rekao je Vučević.

12:57

Ispred crkve Lazarice

12:57

12:55

Počeo prikaz naoružanja i vojne opreme

Na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu počeo je danas prikaz naoružanjuja i opreme Vojske Srbije kome prisustvuje predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, a na kome će prvi put u Srbiji biti prikazan sistem za protivvazdušnu odbranu (PVO) HQ-17AE.

HQ-17AE je kineski PVO sistem kratkog dometa i služi za zaštitu trupa na kopnu.

On omogućava gađanje četiri cilja istovremeno na daljinama do 15 km i visinama do osam kilometara.

12:38

Novi kineski raketni PVO sistem za Vojsku Srbije prikazan na svečanosti u Kruševcu

Brigadni general Vojske Srbije Slavko Rakić izjavio je da će novi raketni sistem kineske proizvodnje HQ-17, koji je danas prvi put prikazan u Kruševcu, u velikoj meri unaprediti mogućnost protivvazduhoplovne odbrane Srbije.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije iz Kruševca, Rakić je rekao da ti sistemi mogu biti korišćeni za dejstvo ne samo protiv aviona, helikoptera i krstarećih raketa već i protiv neprijateljskih dronova, što je veoma važno na savremenom bojištu.

Ti raketni sistemi PVO malog dometa mogu da se koriste i za zaštitu tačkastih ciljeva, poput komandnih centara i važnih objekata infrastrukture, kao i za zaštitu položaja drugih PVO sistema, poput kineskog sistema velikog dometa FK-3 koji se već koristi u VS.

General je dodao da sistem HQ-17 ima brzinu reakcije od svega osam sekundi i može da gađa iz pokreta.

Na taktičko-tehničkom zboru u Kruševcu, povodom obeležavanja Vidovdana i 635. godišnjice kosovske bitke, javnosti su prikazani i modernizovani tenkovi M-84 i borbena vozila pešadije koji od ove godine ulaze u naoružanje, ali i novi borbeni sistemi poput Lazar 3, Miloš, BOV OT, MRAP i drugi.

12:31

Položeni venci na Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu

Premijer Srbje Miloš Vučević, u pratnji ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nemanje Starovića, položio vence na Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu.

Usledilo je intoniranje himne "Bože pravde", a potom su vence položili i Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

12:28

Ministar Gašić učestvovao u litiji povodom Vidovdana
TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovali su danas u litiji u Kruševcu, povodom obeležavanja velikog praznika - Vidovdana.

Molitveni hod uz mošti Svetog kneza Lazara, od crkve Lazarice do Spomenika kosovskim junacima, predvodio je arhiepiskop i mitropolit kruševački David, koji je na kraju litije održao pomen kosovskim i svim stradalim srpskim junacima, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodaje se da su u litiji su tradicionalno učestvovali pripadnici Vojske Srbije.

Ranije danas, u crkvi Lazarici održana je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio arhiepiskop i mitropolit kruševački David, sa sveštenstvom.
 

12:20

Liturgija i u Gračanici

Nekoliko stotina vernika prisustvovalo je vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio arhiepiskop crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje mitropolita i episkopa SPC.

Vladika raško - prizrenski Teodosije preneo je pozdrave patriharha Porfirija kojem je onemogućeno da na današnji praznik bude sa svojim narodom.

"Mi danas sabrani ovde treba da pokažemo ko smo i za šta smo opredeljeni na ovom prolaznom zemaljskom životu. Treba da pokažemo da li držimo zavet Isusa Hrista. Da li držimo zavet svetog kneza Lazara. Da pokažemo koliko smo verni našoj veri pravoslavnoj, našim svetinjama. Ovde sam i da prenesem pozdrave njegove Svetosti, našeg patrijarha koji je svake godine sa nama i koji je u svojoj besedi govorio da je ovo njegov dom. Njemu je ove godine uskraćeno da bude sa nama. Oni koji misle da će time nešto postići nasuprot tome oni pokazuju ko su , šta su i kakva je njihova kultura", rekao je vladika Teodosije.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici lokalnih institucija, Kancelarije za KiM, zvaničnici iz centralne Srbije i regiona.
 

12:19

Završena svečana sednica Vlade
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U Gradskoj kući u Kruševcu završena svečana sednica Vlade Srbije, koja je počela oko 11.20.

Pored premijera Miloša Vučevića, sednici su prisustvovali svi ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Kako je najavljeno, premijer će zatim položiti vence na Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu i obratiti se, nakon čega je predvidjen obilazak Taktičko - tehničkog zbora, odnosno prikaz naoružanja i opreme.

11:29

Predsednik Srbije: Srećan vam praznik! Budućnost je u vašim rukama

10:38

Oglasilo se srpsko Ministarstvo spoljnih poslova

Povodom proslave jednog od najvažnijih datuma u istoriji Srbije oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova.

"Srpski narod danas obeležava dan nacionalnog ponosa i jedinstva - Vidovdan. U tom prazniku ogleda se naše slobodoljublje i moralna suština. To je i praznik koji nas neraskidivo veže za Kosovo i Metohiju, gde srpski narod i danas iz vidovdanske etike crpi snagu za opstanak, uprkos svom nasilju i obespravljivanju kojem je izložen", stoji u objavi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MFA Serbia (@mfaserbia)

09:51

Tačan plan manifestacije

U Gradskoj kući u Kruševcu, u 11.20 časova, počeće sednica vlade, a u 12 sati premijer Vučević položiće vence na Spomenik Kosovskim junacima.

Premijer će se zatim obratiti javnosti, a od 12.30 sati predviđen je obilazak Taktičko - tehničkog zbora, odnosno prikaza naoružanja i opreme. Praznik će, kao i svake godine, biti obeležena i na Kosovu i Metohiji.

U manastiru Gračanica sutra će biti završena višednevna manifestacija obeležavanja Vidovdana. U porti manastira Gračanica biće služena liturgija i obavljeno sečenje Vidovdanskog kolača, a biće dodeljene i medalje "Majka devet Jugovića". Na Gazimestanu biće služen parastos.

Program počinje od 9 časova. Kruševac i ovog 28. juna obeležava Dan Grada - Vidovdan. Obeležavanje Vidovdana u Kruševcu počeće polaganjem venaca i svetom liturgijom u crkvi Lazarici sa početkom u 7.30 časova, a u 10 sati je litija i pomen kod spomenika Kosovskim junacima.

U 13 sati je polaganje cveća u organizaciji Grada kod spomenika kosovskim junacima, a u 17 časova je otvaranje novog igrališta za odbojku na pesku (kod Hale sportova), sat kasnije otkrivanje bisti glumcima Miliji Vukoviću i Marku Živiću, na Trgu glumaca. Za 19 časova zakazana je svečana sednica Skupštine grada Kruševca na kojoj će biti dodeljene Vidovdanska nagrada i priznanja.

Ovogodišnji dobitnik Vidovdanske nagrade je prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali. Kada je reč o Čačku, za Vidovdan na ustaničkom Ljubiću održaće se velika narodna svetkovina "Carski i Tanaskovi dani", posvećena slavnoj srpskoj istoriji od Kosova pa do današnjeg dana. Vidovdan je veliki nacionalni praznik Srba i državni praznik kojim se izražava poštovanje i zahvalnost svima koji su se borili za otadžbinu.

Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici, Srbi uopšte, Vidovdan obeležavaju s posebnim poštovanjem, pre svega kao sećanje na svesnu žrtvu kneza Lazara, kosovskog mučenika, i svih njegovih saboraca, u Boju na Kosovu na Vidovdan 1389, protiv Turaka. Nakon boja, telo kneza Lazara je preneto i sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastiru Ravanici kod Ćuprije, a zatim preneto u Ravanicu Sremsku, odakle je 1942. godine preneto u Sabornu Crkvu u Beogradu. Sada se njegove mošti nalaze u manastiru Ravanica kod Ćuprije.

Za vreme svog života obnovio je manastir Hilandar i Gornjak, podigao manastir Ravanicu i Lazaricu i mnoge druge crkve i manastire. Vidovdan je kao praznik Srpska pravoslavna crkva prvi put unela u svoj kalendar tek 1892. godine. Svi potonji oslobodilački napori Srba uvek su bili i u znaku Kosova i Metohije.

Vodeća odrednica oslobodilačke borbe tokom čitavog 19. veka bila je poziv na oslobođenje Kosova. S posebnim pijetetom Vidovdan je na državnom nivou u Srbiji obeležavan 1889, kada je u Kruševcu, odakle je knez Lazar krenuo u Boj na Kosovo 1389, povodom pet vekova od bitke, održana velika manifestacija.

Tada je izgrađen i reprezentativan spomenik na centralnog gradskom trgu. Na Vidovdan 1919. godine potpisan je i Versajski sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat, dok je 1921. godine kralj Aleksandar Prvi Karađorđević doneo Vidovdanski ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 1948. godine na Vidovdan je doneta Rezolucija Informbiroa kojom se Titova Jugoslavija razišla sa Staljinovim Sovjetskim savezom.

Sveti arhijerejski sabor SPC je 1961. godine ustanovio praznik posvećen Svetim srpskim mučenicima postradalim za hrišćanstvo, od vremena Svetog velikomučenika Kneza Lazara do danas, dok se od 1969. godine, proslavlja i uspomena svih novomučenika srpskih, njih 7.000, i peva im se posebna služba, koju je sastavio Sveti Vladika Nikolaj. Taj praznik se proslavlja zajedno sa Vidovdanom.

U red novomučenika srpskih upisani su i svi oni koji su postradali u borbi protiv albanskih terorista i u agresiji NATO-a 1998/1999. godine. "Junaci otadžbine", u kojoj se nalaze biografije i fotografije više od 1.000 poginulih i nestalih pripadnika Vojske SCG i MUP-a Republike Srbije, od 10. februara 1998. do okončanja agresije NATO-a na našu zemlju, i spisak njihovih imena sa molbom da se u crkvama i manastirima pominju na liturgijama u određene dane.

09:48

Premijer na liturgiji
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Predsednik Vlade Miloš Vučević prisustvuje danas liturgiji koju povodom praznika Vidovdana u manastiru Ravanica služe vladika braničevski Ignjatije i sveštenstvo SPC.

Pre početka liturgije hor "Vozglas" otpevao je himnu "Bože pravde". Liturgiji prisustvuju i ministri u Vladi Srbije Nemanja Starović, Tomislav Momirović i Nikola Selaković.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: