Društvo 0

26.06.2024.

22:55

MUP uputio važan apel

U poslednjih sedam dana, Ronilačka jedinica Žandarmerije angažovana je čak četiri puta kako bi pronašla tela utopljenika u Srbiji.

Izvor: Blic.rs

MUP uputio važan apel
MUP Republike Srbije

Podeli:

Ovaj podatak je alarmantan i zahteva posebnu pažnju građana.

Iz Ronilačke jedinice Žandarmerije su za list "Blic" apelovali na građane da se savesno ponašaju, izbegavajući neuređena kupališta koja nemaju spasilačku službu i obeležene zone za kupanje.

"Svake godine, pred početak kupališne sezone, apelujemo na ljude da ne koriste neuređena kupališta. To su kupališta koja nemaju spasilačku službu, niti bove.

Takođe, apelujemo na roditelje da obrate pažnju na svoju decu kada su u blizini vode. Na građane da ne konzumiraju alkohol neposredno pre ulaska u vodu, da ne ulaze u vodu odmah nakon obroka, da ne precenjuju svoje mogućnosti, da ne preplivavaju rečne tokove i jezera, i da se pokvase prilikom ulaska u vodu," rekao je za "Blic" zamenik komandanta Ronilačke jedinice MUP Marko Mladenović.

Koje su to opasnosti u vodi?

Letnji meseci donose posebne opasnosti u vodi, naročito na neuređenim kupalištima.

"Podvodne struje, muljevito dno i neujednačena dubina predstavljaju značajan rizik, posebno za poluplivače. Svaka promena u tlu pod nogama može izazvati paniku, što često vodi do utapanja.

Pod vodom se mogu naći trave, pa čak i ribe koje mogu iznenaditi kupače, izazivajući paniku i potencijalno utapanje. Stoga apelujemo na roditelje da upisuju decu u škole plivanja i razvijaju kulturu sigurnog ponašanja u vodi od malih nogu," naglašava Mladenović..

On ukazuje i da se sva uređena kupališta mogu prepoznati po spasilačkoj službi i obeleženoj kupačkoj zoni bovama.

Na šta obratiti pažnju pre ulaska u vodu

"Posebno apelujemo na građane da koriste gradska kupališta i bazene, izbegavaju konzumiranje alkohola i droga pre ulaska u vodu, ne ulaze u vodu neposredno nakon obroka, ne precenjuju svoje mogućnosti i ne pokušavaju da preplivaju rečne tokove i jezera," naglašava zamenik komandanta Ronilačke jedinice.

Mladenović je dodao da roditelji nikako ne ispuštaju decu iz vida u blizini vode i da mališani obavezno nose opremu za boravak u vodi kao što su mišići, gume...

"To isto važi i za plovne objekte, kao što su splavovi i čamci. Tu je obavezno korišćenje zaštitnih prsluka. Nikako ne skakati u vodu sa njih," zaključio je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: